Walking Football Uno Animo “In de kleedkamer lijken we af en toe net pupillekes”

Begin 2020 was er voor het eerst Walking Football bij UNO Animo. Het was meteen een groot succes, veel senioren hebben zich aangesloten bij de groep voetballers. Door corona gaat het tot nu toe ‘met horten en stoten’, maar met zo’n flinke groep is de basis voor de toekomst in ieder geval een stevige.

LOON OP ZAND – We hebben inmiddels 32 spelers op papier zijn, dat is nogal”, zegt Ton Janssen, dé animator van het Walking Football bij Uno Animo. “Er zijn er altijd wel ziek, geblesseerd, onderweg of druk met andere bezigheden, maar er zijn altijd rond de twintig mensen.”

mandemakers banner
“Iedere donderdagmorgen beginnen we om half tien met het drinken van een kopje koffie”, legt Janssen uit. “Een beetje buurten ook. Van tien tot elf gaan we dan voetballen. We hebben mensen onder ons die ook trainer zijn geweest binnen de amateursectie. We beginnen dan ook met een serieuze warming-up, daar hebben zij verstand van. Na een kwartier gaan we een potje voetbal spelen. Afhankelijk van het aantal verdelen we de groep. Meestal vier groepjes van vijf, dan spelen we drie keer een kwartier. Dan drinken we na het voetballen nog een glaasje en is iedereen rond twaalf uur weer thuis.”

Meer dan voetbal
Bezig zijn met het spelletje, ook op latere leeftijd. Dat is zo mooi aan Walking Football. Maar bij Uno Animo gaan ze nog een stapje verder. Eind oktober ondergingen vier deelnemers van het Walking Football een medische keuring bij Easy Fit uit Loon op Zand. Een fitness-test voor de ‘old stars’. “Daar zijn een aantal waardes gemeten, zoals je bloeddruk, vetpercentage, gewicht en spierkracht van de benen. En zo nog een stuk of vijf à zes punten.”

“We hebben allemaal een schriftelijk rapportje meegekregen, iedereen kan daar individueel zijn voordeel mee doen. Het is goed om een beetje beslagen ten ijs te komen als je aan het sporten ben. Gezien onze leeftijdscategorie is dat zeker belangrijk”, legt Janssen uit.

Die leeftijdscategorie bij het Walking Football zorgt er ook voor dat een AED-cursus al langere tijd op het verlanglijstje staat. Door corona is het er nog niet van gekomen. “We hadden dat al lang willen organiseren. We zitten in een risicogroep. Als er iemand met een hartaanval neervalt, wil je wel weten hoe je er mee om moet gaan. De meesten willen meedoen. We gaan dat organiseren in samenwerking met de EHBO-vereniging, die geven reanimatiecursussen. Zodra het mag gaan we in de kantine zo’n cursus doen, met het apparaat dat ook op de club hangt.”

“Het zijn allemaal nevenactiviteiten”, zegt Janssen, die aangeeft dat die ook belangrijk zijn. “Voetbal is belangrijk, natuurlijk. Maar ook het onderling contact hebben met elkaar. De ouderwetse kleedkamerlol ook bijvoorbeeld. Dat is bij mensen van zeventig nog precies hetzelfde, we lijken af en toe nog pupillekes.”

88-jarige
In november stonden de deelnemers stil bij de verjaardag van de oudste Walking Football-speler, Harrie Leermakers. Hij vierde zijn 88ste verjaardag. “Het is toch mooi dat een 88-jarige meedoet. Hij doet nog goed mee, is gezien zijn leeftijd ook echt nog redelijk fanatiek. Hij staat er niet voor spek en bonen bij. Hij is toch wel een voorbeeld voor ons allen, een rolmodel. Ik denk dat er in Nederland weinig voetballers van 88 zijn die nog presteren wat hij presteert.”

Klik hier voor meer informatie over Uno Animo
Klik hier voor meer artikelen over Uno Animo

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Sven d’Hooghe zit nog altijd volop in zijn revalidatieproces  

CLINGE – Hij mag inmiddels weer voorzichtig lopen op de loopband en binnenkort gaat Sven d’Hooghe voor het eerst...

MVV’58 5 heeft een uitstekend scoutingsnetwerk

Vandaag gaan we in gesprek met Niels van Oort van MVV’58 5. Niels is op zijn zevende begonnen met...

Alkan Uzun en DIA zijn ‘een match’

Toen hij afgelopen seizoen zonder club zat en zichzelf de vraag stelde welke club bij hem zou passen, stond...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.