Rob Luyken gaat fluitend naar Boeimeer

0
598

Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden. Een open deur, maar waarheid als een koe. Dat weten ze ook bij Boeimeer maar al te goed, en dus zet Rob Luyken zich al jaren in voor het opleiden en begeleiden van jonge arbiters. “In 99 procent van de gevallen is het een ontzettend leuke hobby.”

En Luyken kan het weten. “Fluiten doe ik sinds 1986, zo’n 40 wedstrijden voor de KNVB per jaar. Daar zitten soms minder leuke beslissingen tussen, maar dat hoort erbij.” Een vaak druk weekendje. “Zaterdagmorgen begeleid ik scheidsrechters bij Boeimeer, in de middag sta ik zelf op het veld.” Hoe dat is gekomen, vertelt de 57-jarige arbiter maar al te graag. “Op mijn 21ste kreeg ik een ‘doodschop’ en kon ik vanwege een blessure aan mijn knie, niet meer voetballen.” Uitgerekend de huisarts, bracht Luyken op het juiste spoor. “Die zei tegen mij: ‘Je hebt je mondje bij, waarom ga je niet fluiten?’ Dat heb ik toen gedaan en het beviel heel goed.”

Cursus
Inmiddels sinds een jaar of zeventien bij Boeimeer. “Vanaf het moment dat mijn zoon daar ging voetballen. Dan krijg je natuurlijk al snel de vraag of je wedstrijdjes wilt fluiten.” En dat heeft hem in al die jaren geen windeieren gelegd, lacht hij. “Per wedstrijd loop ik ongeveer negen kilometer, dus ook voor de gezondheid is het goed!” Als voorzitter van de scheidsrechtersvereniging Breda, weet Luyken als geen ander hoe belangrijk het is. “Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden. Je moet er wel een beetje gevoel voor hebben, maar vooral beslissingen durven nemen.”

Bij Boeimeer proberen ze daar, door middel van een cursus, hun steentje aan bij te dragen. “Samen met andere clubs, vier avonden onder begeleiding van een decaan van de KNVB, alle facetten komen voorbij. Met een clubman fluit je vervolgens een aantal wedstrijden, daar wordt een verslag van gemaakt.” In 2008 begon dat balletje te rollen. “Welwillende ouders in een spijkerbroek, daar wilden we iets aan doen. Zorg maar dat er binnen Boeimeer goede arbitrage komt, dat werd mijn taak.” Te beginnen bij de jongste jeugd. “Dat verspreidde zich vervolgens als een olievlek. We hebben een draaiboek van Hilvaria overgenomen en dat bij ons doorgevoerd.” Wat daarin staat? “Alles. De uitstraling, het gedrag, de begeleiding, terug kunnen vallen op het bestuur en natuurlijk de consumptiebon!”

Spelregels
Als lid van de arbitragecommissie, ziet Luyken de stappen die in de tussentijd zijn gezet. “Als de KNVB wordt gebeld door iemand die scheidsrechter wil worden, worden ze doorgestuurd naar ons. Bij Boeimeer hebben ze het goed voor elkaar, zeggen ze dan.” En dat blijkt. “Dan hoor je tijdens hun eigen wedstrijden ineens: ‘Hey scheids, dat is de regel hoor’. Dat is natuurlijk wel leuk, ze kennen de regels nu zelf natuurlijk ook heel goed.” Vaak beter dan hun ouders, lacht Luyken. “We doen regelmatig avonden om de spelregels uit te leggen. Kinderen kennen door het spelletje FIFA eigenlijk al heel veel dingen, dat valt me altijd weer op.”

Net als het tekort aan scheidsrechters overigens. “Landelijk gezien is het wel een ‘drama’. Er zijn ongeveer 3600 KNVB-arbiters, voor wekelijks 33000 wedstrijden. Reken maar uit. Ik krijg zoveel aanvragen van clubs, maar onze leden fluiten vaak al twee keer per weekend.” Dat doet hij zelf overigens ook. “Op de zondagochtend, op een wat lager niveau, dat is voor mij een soort uitlopen. Goed voor het herstel van de spieren.” Tot slot heeft Luyken nog een advies voor de nieuwe Nijhuis of Makkelie. “Iedereen die het veld in durft, is sowieso al een goede scheidsrechter. Je moet een beetje bravoure hebben, beslissingen durven nemen en het belangrijkste: je verhaal kunnen verkopen. Dat zorgt voor vertrouwen bij spelers!”

Klik op B.S.V. Boeimeer voor de laatste artikelen over de club.
Klik op B.S.V. Boeimeer voor meer informatie over de club.