‘Het is elke keer weer een feestje’, aldus Jan Naalden van Beek Vooruit

0
290

Al zeker dertig jaar lang loopt Jan Naalden dagelijks rond bij Beek Vooruit. In de functie van technisch coördinator, die van pupillenbegeleider, of zoals nu als trainer van het G-team. En over dat laatste raakt hij maar niet uitgepraat. “Altijd weer die blije gezichten. Ik kom net thuis, het was weer een feestje!”

kootstra_new

Wie Beek Vooruit zegt, zegt Jan Naalden. De inwoner van Prinsenbeek, of echte Beekenaar zoals hij zichzelf noemt, is eigenlijk nooit echt weggeweest. “Ik heb nog in de selectie gevoetbald en heb altijd wel bij de club gezeten. Ook toen ik trainer was buiten het dorp.” Vanuit de jeugd stroomde hij door naar het eerste, om daarna bij de jeugd aan de slag te gaan. In verschillende functies. “Jeugdtrainer, als docent en regiocoach bij de KNVB en nu in het G-voetbal. Als je iets heel leuk vindt, houd je het makkelijk vol.”

Wekelijks uitje

Met zijn achtergrond in het speciaal onderwijs is dat laatste niet zo gek, vertelt Naalden. “Het is gewoon heel leuk om kinderen of volwassenen iets te leren, ervaringen delen. Ik kan het nog niet missen.” En dat is maar goed ook, want ook nu doet hij nog genoeg bij Beek Vooruit. “Als coördinator ben ik bezig met trainingen voor de onderbouw. Oefenvormen voorbereiden, trainingen volgen en met trainers praten. Nu zijn we alweer aan het kijken naar de indelingen voor volgend seizoen.” Met alle liefde. “Iedereen wordt hier geaccepteerd, het voelt als thuiskomen, dat past bij mij.” Nog iets dat bij Naalden past, is het werken met kinderen met een beperking. Van daaruit ontstond ook zijn liefde voor het G-voetbal. “Dat heb ik voor mijn werk ruim twintig jaar gedaan. Dus ik heb altijd gezegd, als dat ooit nog eens bij Beek Vooruit komt, wil ik het opzetten.” Zo geschiedde. “Vier jaar geleden zijn we begonnen. Toen hadden we vijf kinderen, nu zijn het er inmiddels negentien.” Hij legt uit waarom het zo belangrijk is. “Een gewoon team is vaak te moeilijk, nu kun je die kinderen iets bieden. Ze moeten het gevoel hebben er echt bij te horen. Als een training niet doorgaat, zijn ze teleurgesteld.” Een wekelijks uitje. “Ze beleven het ontzettend intens. We trainen één keer in de week en spelen nu ook competitie.”

Een feestje

Door de onderlinge leeftijdsverschillen, de jongste is acht, de oudste achttien, was het even zoeken naar de juiste trainingsvormen. “Fysiek zit daar natuurlijk wel een verschil in, maar ze gaan heel goed met elkaar om. De inleiding doen we altijd samen, vaak een spelletje, daarna delen we de groep op. Schieten of passen, als ze maar lekker vaak de bal raken.” Niet alleen de spelers genieten, vertelt Naalden. “Als ik thuiskom, zeg ik altijd tegen mijn vrouw: het was weer een feestje. De sfeer, de beleving samen, het is fantastisch om te zien hoe ze dat uiten.” Ook de wedstrijden zorgen vaak voor een brede glimlach. “Dan hebben ze echt het gevoel dat ze het goed gedaan hebben. Ze kunnen meer dan je denkt!” Met vier trainers is er altijd genoeg begeleiding aanwezig, sowieso is Naalden bijna iedere dag wel te vinden op de club. “Op vrijdag zijn we er altijd met de bouwploeg, werkzaamheden verrichten op het complex.” Maar als het aan hem ligt, is hij vooral nog heel lang trainer van het G-team. “Hopelijk mag en kan ik dit nog jaren doen. Ik heb er zoveel plezier in, het blijft voor mij het leukste om te doen!”

Klik op Beek Vooruit voor het laatste artikel van de club.