Voor Wim Verschoor, jeugdvoorzitter van Westlandia, is er niets fijner dan op zaterdag langs het veld te staan om naar de jeugd van zijn vereniging te kijken. “Het is prachtig om te zien dat al onze velden bezet zijn, dat je kinderen met een glimlach ziet voetballen. Daar doe je het als club voor, om dat te realiseren met een groep mensen. Elke zaterdag weer.”
Dat kinderen uitkijken naar de zaterdagen, weet Verschoor maar al te goed. “Ik heb zelf drie kinderen, waarvan er twee nog bij Westlandia spelen. Ik heb jaren geleden, in 2010, de 4 en 5-jarigen getraind en ben nog een jaartje leider geweest van wat toen nog de E4 was. Mijn zoon zat in dat team. Ontzettend mooi om te doen. Het voordeel nu als jeugdvoorzitter is dat ik me kan verplaatsen in hoe de huidige trainers en leiders zich voelen. Hoe zij dat ervaren.”
Zelf stopte Verschoor met in functie langs de lijn staan om op een andere manier iets voor de club te betekenen. “En dan denk je al snel aan een organisatorische functie. Ik ben destijds in 2015 gevraagd voor de jeugdcommissie en inmiddels ben ik jeugdvoorzitter. Als opvolger van Ton van Marrewijk, die sinds 2019 voorzitter is.”
Professionaliseren
De jeugdopleiding van Westlandia staat er al vele jaren goed op. Vijf jaar geleden werd de opleiding nog verkozen tot beste van Nederland. “We doen veel om nu ook de breedtesport beter te faciliteren. Johan Vis en ik sparren veel met elkaar. Als ik kijk hoe wij begonnen in 2015 en hoe het er nu voor staat, dan zie je veel verbeteringen. Betere trainers voor veel elftallen en dus betere trainingen. Meer trainingen ook, minimaal twee keer per week. We maken samen met de jeugdcoördinatoren echt stappen in het professionaliseren van de jeugdafdeling. Met steeds meer mogelijkheden voor bijna iedereen, maar we zijn er nog niet.”
ROC Mondriaan
Trots vertelt Verschoor over een samenwerking met ROC Mondriaan. Onze Hoofd Opleidingen Pieter Jongmans en technisch coördinator Mats van der Meer waren hier bij betrokken. “Studenten van de school verzorgen voetbaltrainingen voor kinderen van Westlandia onder 8 tot onder 12 jaar. En deze studenten worden op hun beurt weer begeleid door KNVB-docenten. Vorig jaar zijn we hiermee gestart als pilot, maar we hebben het dit seizoen doorgezet omdat het een succes is. We zorgen ook dat de studenten het naar hun zin hebben, dat ze echt voelen dat ze erbij horen.”
Bovendien ziet Verschoor dat er weinig verval is onder jeugdleden. “Bij de O13 en 016 hebben we vier teams, dat is best een grote groep. Bij de O17 drie teams. Het heeft wel onze aandacht, want we willen naar een situatie toe dat we per klasse vier teams hebben. Zo ver zijn we nog niet. Wat ook mooi is, is dat de jeugd blijft hangen na wedstrijden op zaterdag. Dat zie je ook bij de senioren. De derde helft, of blijven kijken naar het eerste elftal. Dat wil je als club bereiken, dat leden blijven hangen, het is een sociaal gebeuren. Westlandia is ook een familieclub.”
Meisjesvoetbal
Hoog op de agenda bij Westlandia staat de damesafdeling. “We hebben nu één damesteam, dat is te weinig. Er lopen wel meisjes rond op de club, maar dan tussen de jongens. Prima natuurlijk, voor hun ontwikkeling goed, maar we willen ook breedteteams formeren. Het meisjesvoetbal moet meer een plek krijgen binnen Westlandia. En dan begin je onderaan, met 5 en 6-jarigen. Dat heeft wel onze aandacht”, vertelt Verschoor. “Met elkaar maken we het elke dag weer wat beter. Westlandia is een vereniging waar iedereen welkom is en waar vrienden met elkaar in een elftal voetballen. Als een familie.”
Klik op RKVV Westlandia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKKV Westlandia voor meer informatie over de club.