Vrijwilligersjacht VFC krijgt een vervolg

0
250
VFC, kantine

Meer menskracht om cruciale verenigingstaken te vervullen. Dat was de inzet van VFC toen de club vorig jaar met een pilot startte om nieuwe vrijwilligers te werven. De pilot krijgt vanwege succes een vervolg.

VFC kampte net als andere verenigingen met een tekort. “Het probleem was niet van vandaag of gisteren en speelde al langer”, vertelt secretaris Rob Vermeer, die met vijf andere betrokken VFC’ers deel uitmaakt van het projectteam ‘Wij zijn VFC’. “We redden het niet met de vaste groep vrijwilligers. We kwamen overal handjes tekort, maar de situatie was vooral nijpend in de commissiekamer en achter de bar op zaterdag. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg dat we op het punt waren gekomen dat we gedwongen werden om de commissiekamer dicht te houden en de bar te sluiten. Dat is natuurlijk funest voor je vereniging. Er moeten wedstrijden gespeeld worden en om omzet te draaien moeten bar en keuken open zijn.”

Het zes man en vrouw tellende projectteam kreeg begin vorig jaar de opdracht om over een oplossing na te denken. “We hebben alle opties bekeken, tot het inhuren van mensen achter de bar aan toe”, zegt Wendy Terporten, die eveneens lid is van het projectteam. “Wij kwamen al snel tot de conclusie dat die optie niet paste bij VFC. We willen een echte vereniging blijven, waarbij we willen uitdragen dat die vrijwilligerscultuur een belangrijk goed is. Ga je mensen betalen, dan krijg je ook meteen met andere problemen te maken. De contributie zal omhoog moeten en de vraag rijst ook welke vrijwilliger betaal je wel en welke niet.”

VFC zocht het in een ander model, waarbij leden en ouders van jeugdleden wat Vermeer en Terporten noemen ‘iets dwingerder’ wordt gevraagd om per jaar een bescheiden aantal uur vrijwilligerswerk te doen. “We hebben eerst een rekensom gemaakt. We hebben ingeschat hoeveel uren we aan vrijwilligers nodig hebben achter de bar en in de keuken en in de commissiekamer. Die uren hebben we gedeeld door het aantal leden. We kwamen uit op één of twee keer vier uur een vrijwilligerstaak per seizoen. Dat is prima te overzien.”

Dat is volgens Terporten ook wat zij en haar medeleden van het projectteam terugkrijgen van spelende leden en ouders van jeugdleden. “We zijn nu een tijdje bezig en heel veel mensen zijn enthousiast. Ze leren de vereniging op een andere manier kennen.”

Dat heeft wellicht ook te maken waarop VFC de pilot bij de leden heeft gebracht. “Goede communicatie is erg belangrijk”, benadrukt Terporten. “We hebben via al onze sociale mediakanalen onze leden op de hoogte gesteld van wat we van plan waren. Daarnaast hebben we veel mensen benaderd en aangesproken, vooral rondom de velden. Alles met het doel om zo breed mogelijk draagvlak te creëren.”

VFC heeft ervoor gekozen om de vrijwilligerstaken per team te vervullen. Terporten: “Het betekent in de praktijk dat elk team twee mensen levert op het moment dat het team aan de beurt is. Wie dat zijn regelt het team zelf. Hoe ze dat verder inkleden is ook aan de teams zelf. Er zijn ook teams die vier mensen leveren die dan niet vier uur maar elk twee uur achter de bar of in de keuken staan. We hebben in eerste instantie wel de trainer en leiders benaderd van een team, maar het is wel de bedoeling dat de coördinatie door iemand anders wordt gedaan. We willen voorkomen dat trainer en leider nog meer druk ervaren.”

De invoering van het systeem is zo goed ontvangen bij de club dat de leden inmiddels groen licht hebben gegeven om er mee door te gaan. “In elk geval tot het einde van dit lopende seizoen”, zegt Vermeer. “We gaan nu ook kijken hoe we andere tekort in functies kunnen aanvullen. We willen vooral de boodschap overbrengen aan de leden en de ouders van de jeugdleden dat samen doen ook veel leuker is.”

Klik op VFC Vlaardingen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VFC Vlaardingen voor meer informatie over de club.