Arno van de Woestijne laat VDL-keepers groeien

0
665
VDL, keepers

Hij kreeg zelf pas op zijn 24ste zijn eerste keeperstraining. Arno van de Woestijne moest het keepersvak bij VDL vooral zelf ontdekken. Anno 2024 leidt hij de keepers voor de selectie op. “De potentie is groot.”

VDL is in de familie Van de Woestijne wat de klok slaat. Op zaterdag wordt pa (48) bij thuis- en uitwedstrijden van VDL 1 altijd omringd door vrouwlief en zijn jongste dochter. “Mijn jongste dochter keept in het tweede vrouwenelftal, mijn oudste dochter heeft ook gevoetbald bij VDL, maar kreeg al heel snel het advies om te stoppen. Ze scheurde op haar veertiende haar enkelbanden en meniscus. Die knieën zijn wel een familiedingetje.”

Steeds terugkerende knieproblemen verhinderde Van de Woestijne zelf echter niet om een behoorlijke staat van dienst op te bouwen als doelman in de VDL-selectie. “Als je bij VDL vraagt wie de beste keeper is geweest van de club zullen ze mij zeker niet als eerste noemen”, zegt hij. “Eerder een John van der Meij en Tim Teerlink. Ik kijk zelf tevreden terug op mijn periode in de selectie. Ik heb alles bij elkaar toch zo’n honderdvijftig wedstrijden in het eerste gespeeld, totdat ik op mijn 32ste moest stoppen omdat mijn knieën echt aan gort waren.”

Van de Woestijne kreeg de basisplaats in VDL 1 zelden cadeau. “Het is meermaals gebeurd dat er een nieuwe trainer kwam die ook een nieuwe keeper meenam. Uiteindelijk eindigde ik tussen de palen. Ik vond het ook nooit erg om in het tweede te spelen. Op de training liet ik zien dat ik de beste was en daardoor kon de trainer niet meer om mij heen.”

Toen hij was gestopt, ging hij zich al snel ontfermen over de talentvolle keepers bij zijn club. “Ik ben een jaar vertegenwoordiger geweest  van de selectie in het bestuur, maar dat was niks voor mij. Laat mij maar lekker mijn gang gaan met de keepers. Ik heb eerst de jeugd gedaan en later zijn daar de selectiekeepers bijgekomen. Inmiddels train ik de selectie al een jaar of negen.”

Daar was hij een paar jaar geleden bijna mee gestopt. “Ik werkte op booreilanden en dat was zeer onregelmatig. Daardoor miste ik zeker vier van de tien trainingen. Ik vond dat niet eerlijk ten opzichte van de keepers, dat ik serieus heb ik overwogen om te stoppen. Een paar jaar geleden heb ik echter een andere baan gekregen en daardoor kan ik er altijd zijn.”

Van de Woestijne traint op dinsdag de drie selectiekeepers Sjors de Bruijn, Marcel Scheick en Ruben Valstar. “We zitten dit seizoen gelukkig wat beter in de keepers. We hebben jaren van grote keepersproblemen gehad. Vorig seizoen nog heb ik zelf een wedstrijd onder de lat gestaan bij het tweede en een keer bij het eerste op de bank gezeten. Dit seizoen heb ik ook één wedstrijd op de bank gezeten, maar dat kwam meer door een samenloop van omstandigheden. Marcel is deze zomer min of meer komen aanwaaien. Hij is 33, had een paar jaar niet gekeept, maar heeft wel een serieuze achtergrond. Hij werkte echter in de continue-dienst. Dat laatste zorgt er ook voor dat hij minder geschikt is voor het eerste elftal.”

De jonge Sjors de Bruijn (21) maakt dit seizoen volgens Van de Woestijne een betrouwbare indruk. “Hij heeft alle facetten van het keepen redelijk goed onder de knie. Hij keept pas een jaar of vier, vijf en was daarvoor voetballer. Dat zie je in zijn meevoetballen terug. Daarnaast is hij sterk in de lucht en zijn spelhervattingen zijn meer dan uitstekend. Hij legt de bal zo bij spelers op de stropdas.”

Sinds drie maanden zijn ook vier talentvolle jeugdkeepers aangesloten bij de keeperstraining van de Van de Woestijne. “Stuk voor stuk jongens die erg leergierig zijn. Ik vind het belangrijk dat een keeper goed coacht, maar ook bravoure heeft. Zo van ‘daar staat iemand’.”

Klik op VDL Maassluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VDL Maassluis voor meer informatie over de club.