Voorzitter Vincent Bergmans over WSC

WSC-voorzitter Vincent Bergmans denkt dat een bestuur van een voetbalclub nooit achterover kan leunen. “ik denk dat er weinig verenigingen zijn waar je eigenlijk gewoon kunt berusten in wat je doet. Dat het zomaar automatisch doorloopt, er zijn altijd uitdagingen.” Bij WSC gaat het eigenlijk goed, maar uitdagingen zijn er door corona en de zaterdagvoetbaltendens.

mandemakers banner

WAALWIJK – “Financieel staan we er goed voor en qua ledenaantal zijn we de laatste jaren weer gegroeid. Er is een prima ontwikkeling met ons meidenvoetbal, dat zes à zeven jaar geleden echt structureel aangepakt is. We hebben nu honderd spelende leden van de iets meer dan duizend in totaal, dat is een mooi percentage. Sportief mag het wel wat beter, de resultaten van onze selectieteams vallen wat tegen. Maar eigenlijk staan we er best goed voor.”

Toch zijn er zorgen bij de aftredend voorzitter die wel in het bestuur van de club blijft. “Alle plannen die je hebt, alle ambities van de laatste jaren, zijn redelijk bedorven door corona”, zegt Bergmans.

Zaterdagvoetbal
Een ander probleem waar WSC mee kampt is de tendens dat zondagclubs – of teams – de overstap maken naar zaterdag. “Dat was al gaande. Maar ik heb het gevoel dat het extra versterkt door corona. Mensen zijn hun vrije tijd op een andere manier gaan invullen. We zijn een paar keer gestopt met de competitie, waardoor er minder beleving is gekomen. Niet alleen voor de zondagen, ook om te komen trainen. En dan komen er alternatieven, die soms aantrekkelijk of aantrekkelijker zijn. Dat je bijvoorbeeld geen verplichting hebt om met een team te spelen, zoals de sportschool of padel. Dat zijn gevaren die op de loer liggen. Het is wel een zorgenkindje. Als de tendens van zondag naar zaterdag doorzet of zondagteams stoppen, krijgen we een concentratie op zaterdag en op zondag te weinig entourage.”

Bedelen om asjeblieft op zondag te voetballen is geen optie. “Als ze iets anders leuker vinden – of het thuisfront vindt het ook wel lekker om de zondag met het gezin te zijn – dan hebben wij niks te willen. We staan daarin niet alleen. Ik denk dat bijna elke amateurvereniging er mee te maken heeft. Ik heb wel het gevoel dat hoe dorpser de vereniging is, des te minder last ze hebben. Bij een grotere club is de vereniging iets minder bindend.”

Bergmans zou er graag veel aan doen om die binding te versterken, maar dat is juist in deze periode heel moeilijk. “Alle plannen die we hadden verzonnen om het feestelijk te maken, om leden weer wat terug te geven, zijn getorpedeerd. Dat maakt het echt heel moeilijk. Als er geen competities zijn, dus geen prestaties en geen punten te verdelen, krijg je afkalving van het enthousiasme.”

Voetbal en mooi weer
De hoop is nu gericht op het nieuwe jaar. “Van deze winter mag je niets meer verwachten. Hopelijk kunnen we de competitie afmaken. En hopelijk gaat dat gepaard met goed weer in maart, april en mei. Dat mensen in de zon gezellig op het sportpark komen kijken en de gelegenheid hebben om biertjes te blijven drinken. Dat iedereen alles kan doen wat je op een vereniging wil doen.”

Klik hier voor meer informatie over WSC

Klik hier voor meer artikelen over WSC

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.