Tussenjaar voor vrouwen Bergambacht

0
316
Bergambachtvrouwen1

De vrouwentak van Bergambacht komen dit seizoen voor het eerst niet uit in de reguliere elf-tegen-elf competitie. Een alternatief is gevonden in 7 tegen 7, maar dat is wel tijdelijk. “Het is een tussenjaar”, benadrukt trainer Kelvin Potuijt.

Na jaren actief te zijn geweest in de reguliere competitie moest Bergambacht afgelopen zomer een impopulair besluit nemen: met nog twaalf speelsters over van het team van vorig seizoen was het ondoenlijk om een heel seizoen af te werken.

“Het was even slikken voor iedereen”, zegt Potuijt. Waar voorheen terugtrekken van een elftal het einde van het vrouwenvoetbal betekende, was er voor Bergambacht echter een alternatief: de 7 tegen 7-competitie. “De KNVB zet zich de afgelopen jaren erg in competities op te zetten om iedereen te laten voetballen. Daar verdient de bond een compliment voor. In ons geval betekende het dat we konden aanschuiven bij de 7 tegen 7-competitie 18-plus, dat gespeeld wordt volgens een echte competitievorm met negen teams met een uit- en thuiswedstrijd. We hebben bewust voor deze vorm gekozen omdat deze een stuk serieuzer is dan de 7 tegen 7-competitie in toernooivorm.”

Belangrijk voor Bergambacht is dat de club zijn speelsters aan het voetballen houdt. “Als dit alternatief er niet was geweest, hadden we alle vrouwen zeker kwijt geraakt. Dat zou voor de vereniging een enorme aderlating zijn, omdat de vrouwen inmiddels een belangrijk onderdeel uitmaken. Ze zorgen voor gezelligheid en zijn actief als vrijwilliger”, vervolgt Potuijt.

Inmiddels zegt de trainer dat hij en zijn speelsters van een nood een deugd hebben gemaakt. “Het was zeker in het begin even wennen. We trainen op dinsdag en op vrijdag spelen we om de week een wedstrijd. Het voetbal is met 7 tegen 7 heel anders dan 11 tegen 11. Ook als trainer moet je creatief zijn. We begonnen het seizoen met een kerstboomtactiek, met drie verdedigers, twee middenvelders en een aanvaller. Inmiddels hebben we het juiste systeem gevonden: 3-1-2.”

“Het veld is kleiner en daardoor is het spel ook anders”, weet Potuijt. “Maar dat is zeker geen nadeel. Met elf tegen elf zag je nog wel eens dat er een lange peer naar voren werd gegeven, bij zeven tegen zeven word je verplicht om te voetballen.”

Een ander voordeel is dat Potuijt op vrijdagavond fitte speelsters heeft. “Die meiden gingen vrijdag nog wel eens stappen, maar dat maakt nu niet meer uit, haha.”

Hoewel Bergambacht het experiment inmiddels omarmd heeft, is het volgens Potuijt niet de bedoeling dat de vrouwen voor langere tijd in de zeven-tegen-zeven competitie gaan uitkomen. “We willen graag op zaterdag voetballen, tussen de andere teams. We hebben nu wel een groepje supporters die speciaal voor de meiden op vrijdag komen, maar dat is toch anders. We zien het echt als een tussenjaar.”

Dat kan Bergambacht doen omdat er versterking op komst is van het MO20-team. “We hebben bewust voor dat team gekozen. Drie speelsters van vrouwen 1 konden qua leeftijd nog meespelen en maken ook deel uit van dat team. Het is ook een team met potentie. We hadden ze in eerste instantie ingeschreven voor de tweede klasse, maar ze hebben in de eerste fase alle wedstrijden gewonnen. Daardoor spelen ze nu in de eerste klasse. Dat team moet volgend seizoen met de speelsters van zeven tegen zeven het nieuwe vrouwenteam gaan vormen.”

Klik op v.v. Bergambacht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op v.v. Bergambacht voor meer informatie over de club.