‘Spelers vergeten nooit welk gevoel je ze geeft’

0
702
30_Achtmaal_Trainer (1)

Na anderhalf jaar bij het tweede van Sprundel, wilde Mark Monden graag eens ergens anders in de keuken kijken. Het werd, na een aantal goede gesprekken, de keuken van het naar de vijfde klasse gedegradeerde Achtmaal. En niet als trainer van het tweede, maar bij het eerste. “Het is opletten dat je niet vervelend gaat worden.”

Want hoewel Monden (40) een fantastische tijd heeft gehad bij het tweede van Sprundel, was de gedreven trainer toe aan iets nieuws. “Ik heb een enorme winnaarsmentaliteit en ben bloedfanatiek. Als ik nog een jaar door was gegaan, kon het misschien té worden. Daar was ik bang voor. Dat wilde ik niet, zeker niet op mijn eigen dorp.” Gelukkig liep hij op dat moment voormalig Achtmaal-trainer John van Aert tegen het lijf. “Of ik open zou staan voor een gesprek bij Achtmaal, vroeg hij. Op dat moment had ik nog geen papieren, maar het kriebelde wel meteen…”

Unaniem

En dus besloot Monden te solliciteren. Niet veel later kwam hij op gesprek. “Zaten daar negen man! Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Spelers, mensen van het bestuur. Dat gaf meteen aan hoe belangrijk ze een trainer vonden.” De inwoner van Sprundel, die zeven jaar geleden zelf stopte met voetballen, viel met zijn neus in de boter. “De sportieve ambitie sprak mij direct aan.” Sterker nog. “Na het eerste gesprek, was ik er eigenlijk wel gelijk uit. Ik had een presentatie gemaakt, met mijn idee over voetbal. Later hoorde ik dat iedereen unaniem was. Het klikte gewoon.” Heerst dat goede gevoel bij Monden maanden later nog steeds? “Achtmaal is een mooie dorpsclub, een beetje net als Sprundel. No-nonsense. Dat past gewoon bij mij. Jongens die graag komen om te voetballen.” Dat terwijl de vereniging zelf, voor hem op voorhand niet al te bekend was. “Ik had er niet vaak tegen gespeeld, slechts een paar spelers kende ik. Maar dat is ook het mooie van deze club. Dat ze een jonge trainer de kans durven te geven.” Wat voor trainer halen ze met hem binnen? “Duidelijk en eerlijk, geen vraagtekens. Dat vinden spelers prettig. Iemand die realistisch probeert te voetballen.” Wat dat is bij Achtmaal, wil Monden nog niet zeggen. “Dat is een verrassing! Het systeem zit in mijn hoofd, maar is ook afhankelijk van de kwaliteit van een tegenstander. Al kijken we voornamelijk naar onszelf.” Heel veel anders dan een tweede elftal, is het trainen van een vlaggenschip volgens de oefenmeester in ieder geval niet. “Je bent nu misschien nog meer bezig met tactiek, maar ook bij Sprundel gingen die jongens er allemaal volle bak voor. Dat is een compliment. We willen samen echt iets neerzetten, een voetballeven is maar kort.”

Tactische sessies

En dus moet je er vooral ook van genieten. Maar wat mogen we dit seizoen van Achtmaal verwachten? “Dat is aan de jongens. Ik heb er natuurlijk wel een idee over, toch mogen ze als groep samen een doelstelling bepalen én uitspreken. Op die manier worden ze er medeverantwoordelijk voor.” Die opvatting past bij hem als trainer, vertelt Monden. “Toen ik begon als trainer, had ik niet meteen de ambitie om een eerste elftal te halen. Of om iets buiten Sprundel te gaan doen. Maar na twee weken bij het tweede daar, dacht ik wel: dit is iets voor mij! De gedrevenheid, er continu mee bezig zijn.” De trainer, die in het bezit is van zijn UEFA C, weet wel waarom. “Het mooiste blijft voor mij het omgaan met die jongens. Je hebt te maken met pakweg twintig zielen, die in geen geval hetzelfde zijn, toch hebben ze allemaal één belang. Ondanks verschillende meningen, mentaliteit of persoonlijkheid.” En dat alles, valt of staat volgens hem met maar één ding: “Spelers vergeten misschien wat je gisteren ook alweer hebt gezegd, maar nooit welk gevoel je ze geeft.” Al moet er natuurlijk ook vooral goed getraind worden. “We doen veel tactische sessies. Hoe bouwen we op, hoe zetten we druk? Dan neem ik die jongens mee in een presentatie. Ze noemen me nu al laptoptrainer ben ik bang, haha!” Dat alles, het liefste op basis van beelden. “Op die manier leer je van fouten. Het zou fantastisch zijn als we onze wedstrijden kunnen filmen met een eigen videosysteem.” Behoorlijk ambitieus, maar Monden blijft tegelijkertijd met beide benen op de grond. “Ik ben een beginnende trainer, dus zal zelf ook genoeg fouten maken.” Aan fanatisme, in ieder geval geen gebrek. “Schijf, Wernhout en Zundert, zijn wat dat betreft voorbeelden voor ons. Die spelen nu derde klasse. Daar kijk ik best met gezonde jaloezie naar. Nu willen wij ook Achtmaal op de kaart zetten. Dat moet de ambitie zijn!”

Klik op VV Achtmaal voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Achtmaal voor meer informatie over de club.