Trainer Edward Knook doet vlam bij De Zwerver ontwaken

0
69

“Toen ik hier begon wist ik dat er veel moest gebeuren”, zegt De Zwerver-trainer Edward Knook. Het elftal ‘klopte niet’, veel zaken erom heen ook niet. “De hele club had het lastig.”

Knook bracht nieuw elan en een nieuwe stijl mee. Hij sleutelde aan de selectie, waarbij de focus kwam te liggen op spelers uit Kinderdijk die elders hun geluk hadden beproefd, maar ook aan het shirt, de medische staf én zelfs het trainingskamp, dat al jaren op dezelfde manier werd belegd, onderging een grote verandering.

Het is hartstikke leuk om naar Marbella te gaan, maar we vinden het ook belangrijk om de spelers iets mee te geven. We zijn naar Ierland geweest en naar Polen, naar Krakau. Ook Auschwitz stond op het programma. Mij gaat het bij het trainingskamp niet om het trainen, veel meer om de teambuilding.”

Uitstraling is volgens Knook belangrijk in de manier waarop zijn ploeg zich presenteert. “Daarom hebben we ook het tenue aangepakt.” Hij trekt de presentatiegids van vorig seizoen uit de kast. “Zo’n tenue hadden we. En moet je nu kijken. Het is strak en stijlvol. Het thuistenue is prachtig, het uittenue vind ik helemaal een platje.” Knook is eigenlijk een kind van Dilettant. Hij voetbalde er jarenlang in het eerste en werd er jeugdtrainer van zijn zoon. “Maar nooit met de gedachten dat ik ergens hoofdtrainer wilde worden. Dat is pas in de loop der jaren gekomen.”

Hij was trainer van het tweede van Dilettant toen Richard Mank, die trainer was geworden van De Zwerver, hem vroeg mee te gaan naar de ‘overkant’. Hij wist toen nog niet dat hij halverwege het tweede seizoen Mank tijdelijk moest opvolgen. “Daar heb ik wel even goed nagedacht”, zegt Knook. “Moest ik dit wel doen? Moest ik solidair zijn met Richard? Punt was dat ik op dat moment behalve assistent-trainer stage liep voor mijn oefenmeester 2-diploma. Nee zeggen betekende ook dat ik een half jaar zou vergooien. Mijn stageperiode werd dus ook mijn eerste periode als hoofdtrainer.

De Zwervers redde onder Knook het vege lijf. “We wonnen zelfs de derde periodetitel.” De inwoner van Krimpen aan de Lek, die in 2015 een eigen bedrijf opzette (Knook Infra), kon het seizoen daarop in zijn oude functie terugkeren op sportpark De Schans. Hij bedankte voor de eer. “Jan Verveer was al aangetrokken als nieuwe trainer en ik wist al wat er ging gebeuren als het eventjes tegen zou zitten. Dan wordt er snel naar de trainer gekeken die daarvoor succesvol was geweest met alle onrust erom heen. Ik wilde die situatie voorkomen.”

Hij ging als assistent van Ronald Klinkenberg bij DCV aan de slag. “Ik beschouw het als een voorrecht dat ik assistent onder zijn vleugels heb mogen werken. Ik ken geen trainer die zoveel tijd in voetbal steekt en zoveel passie heeft. In dat seizoen heb ik zoveel geleerd.” Hij kreeg echter steeds meer trek om hoofdtrainer te worden. “Ik heb bewust een sabbactical ingelast om rustig om op de radar te komen van clubs.”

Oude bekende De Zwerver stond in november op de stoep. “Ik zou het seizoen erop beginnen, maar in februari vertrok Jan Verveer. Toen heb ik het meteen overgenomen.” Inmiddels is hij bezig aan zijn tweede volledige seizoen. Drie keer per week neemt hij de pont over De Lek. “Hemelsbreed is De Zwerver dichterbij dan Dilettant. Vanuit mijn achtertuin zie ik de lichtmasten van De Zwerver en als ik de andere kant opkijk, die van Dilettant.

Vorig seizoen werd De Zwerver tweede in de derde klasse en won de eerste en derde periodetitel. In de nacompetitie volgde een bizarre ontknoping tegen Altena. “We stonden met 3-0 voor, maar verloren vervolgens met 3-4.”

Dit seizoen behoort De Zwerver ook tot de top maar of zijn team progressie heeft gemaakt, is volgens Knook lastig te meten. “De resultaten zijn minder, maar daarbij moet je wel rekening houden dat de kracht van de competitie is toegenomen. We zijn nog in de race voor de titel en promotie.”