Toekomst Spijkenisse in handen van twee broers

0
381
Spijkenisse, Keepers Sven Tilleman

Ze begonnen allebei ooit als verdediger, maar Rhody (21) en Senna (16) Crans staan nu bij Spijkenisse toch vooral bekend als de twee keepende broers. En dus ligt de toekomst van de club letterlijk en figuurlijk in hun handen. “Je kunt elkaar helpen en praten met iemand die het zelf ook doet.”

En dat doen ze in huize Crans dan ook veelvuldig. “Het is echt een voetbalgezin”, vertelt de oudste van de twee. “Over onze eigen wedstrijden, maar ook over die van Sparta. We gaan uit en thuis, overal naartoe. Hebben al acht jaar lang een seizoenkaart.” Letterlijk en figuurlijk aangestoken door vader Michel. “Hij voetbalde er zelf ook en is nu zelfs mijn trainer. Sinds de JO17 al.” Gelukkig vindt ook hun moeder, het ‘helemaal prima’, lacht Senna. “Tijdens het avondeten met zijn vieren, is het hoofdonderwerp natuurlijk voetbal.”

Opgegroeid

Heel gek is dat ook niet. “Ik ben begonnen op de voetbalschool en daarna nooit meer weggegaan”, zegt Rhody die inmiddels speelt in het tweede van Spijkenisse. “Ooit begonnen als verdediger, pas op groot veld werd ik keeper.” Bijna hetzelfde geldt voor zijn broertje, nu doelman van JO17-3. “Sinds mijn vijfde zit ik hier, tussendoor ben ik nog een half jaartje gestopt. Na twee jaar als verdediger, ben ik in ‘de E’ gaan keepen. Dat vond ik heel leuk.”

Waarom? “Goede reddingen maken en je team helpen, dat is het mooie van keepen.” Helemaal als dat met je vrienden is, meent Rhody. “Die voetballen allemaal bij Spijkenisse. Vriendschap vind ik heel belangrijk. Op en buiten de voetbal.” En lekker dichtbij, vult Senna hem aan. “Je kent iedereen bij de club en iedereen kent jou.” Maar vooral, kennen ze elkaar natuurlijk goed. “We speelden vroeger altijd veel samen. Op een grasveldje in de buurt of achter in het steegje. Echt voetballend opgegroeid.”

De rol van keeper wisselden ze meestal af en soms was die niet eens nodig, herinnert Senna. “Als het mooi weer was, deden we flessenvoetbal.” De onvermijdelijke vraag: wie was er beter? “Rhody, maar dat kwam door de leeftijd. Vijf jaar, is een flink verschil. Toch ga ik hem nog inhalen!” Tot nu toe trainden ze dan ook pas twee keer samen. Desondanks beschikken ze beiden over nagenoeg dezelfde kwaliteiten. “Goed op de lijn, snelle reflexen en één op één sterk.”

Nabeschouwen

Maar waar Rhody ook sterk aan de bal is, kan Senna op dat gebied nog wel wat leren. “Dat zou ik wel van hem willen hebben. Net als een stukje timing.” Zijn broer is op zijn beurt, dan weer jaloers op zijn coaching. “Die schreeuwt het hele veld over. Dat doet hij meer dan ik.” De manier van praten geeft meteen de onderlinge band tussen de twee aan. “Als het kan, gaan we bij elkaar kijken. Alleen is Senna ook nog clubscheidsrechter, dus dat is niet altijd makkelijk.”

Gelukkig hebben ze na afloop of thuis, genoeg tijd om elkaar tips te kunnen geven. “Het is leuk om allebei keeper te zijn. Vooral om verhalen te kunnen delen. Even nabeschouwen of vertellen wat je bij de ander hebt gezien. Hoe je dat misschien beter kunt doen.” Of gewoon trots te kunnen zijn op een redding. “Beetje opscheppen, haha! En irritaties uiten.” Vragen naar hun favoriete keeper, is vragen naar de bekende weg. “Het zou gek zijn, als ik nu niet Nick Olij zou zeggen”, begint Rhody al te lachen.

“Bij elke redding sta je weer met je mond open. De onmogelijke ballen die hij pakt. Zijn reflexen, atletische vermogen en voetballende kwaliteiten… Die heeft veel punten voor ‘ons’ gepakt.” Toch voegt Senna graag nog iemand toe aan dat rijtje. “Ik vond een aantal jaar geleden Hugo Lloris ook heel goed! Niet al te lang, maar zijn reflexen en reddingen waren niet normaal.”

Mooi studiemateriaal dus. “De komende jaren kijk ik wel wat er op mijn pad komt. Ik ga lekker door, dan zie ik het wel.” En zijn oudere broer? “Een keer meedoen met één lijkt me heel leuk. Die ambitie om een stapje hoger te doen, heb ik nu wel. Anders zou ik het misschien wel ergens anders bij een eerste elftal willen proberen. Al zit ik nu ook met vrienden, dat blijft een afweging…” Want samen spelen, dat wordt als keepers lastig. “Maar in hetzelfde team zou leuk zijn!”

Klik op vv Zwartewaal voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Zwartewaal voor meer informatie over de club.