‘Soms mocht ik een helftje als speler meedoen’

0
373
GHVV'13, Speler

Een paar weken rust, een beetje werken en genieten van de vakantie. Maar daarna weer vol aan de bak. Want nadat het bij vierdeklasser GHVV’13 zo vlak voor de winterstop begon te draaien, ziet Adisamat Orfane nog meer dan genoeg kansen. “Ons doel was handhaving, wat dat betreft staan we er prima voor!”

En dat terwijl het begin moeizaam was, vertelt de negentienjarige Orfane. “We speelden in de eerste paar weken echt niet slecht, maar de resultaten vielen tegen. De laatste wedstrijden gaat dat beter.” Met een vrijwel compleet nieuw team. “Tuurlijk wil je bovenin meespelen, alleen is dat niet realistisch. Veel oudere jongens zijn weg of gestopt, daarvoor zijn vijf jongens vanuit de JO19 doorgeschoven.” Waaronder hijzelf. “Dit is mijn eerste officiële seizoen bij de senioren. Vorig jaar heb ik al wel eens meegedaan, maar ik zit er nu pas echt bij.”

Hard werken

Dus moest Orfane in het begin best wel even wennen. “Vooral qua fysiek is het anders. Het niveau gaat wel, er wordt alleen minder gevoetbald. Meer de lange bal en ‘hopen’ op een goed resultaat.” Vaak ook op een slecht veld. “Dat is niet echt voordelig voor mij. Ik heb niet zoveel fysiek en houd juist van voetballen. In de JO19 probeerden we altijd op te bouwen van achteruit en dingen voetballend op te lossen. Nu is het vooral hard werken.” Als team. “We hebben behendige spelers, dus spelen eigenlijk beter op kunstgras. Maar soms kan het niet anders, om risico te voorkomen.”

Weet Orfane inmiddels ook, uit eigen ervaring. “Ik ben heel tevreden over mijn minuten, heb nog geen wedstrijd gemist.” Al leek dat er aan het begin van de voorbereiding nog even niet op. “Toen raakte ik geblesseerd aan mijn voet, waardoor ik een lange tijd niet mee kon doen. Uiteindelijk heb ik maar één oefenwedstrijd gespeeld.” Maar tegenwoordig is hij dus niet meer weg te denken, uit de formatie van de club uit Geervliet. “Tegen Rockanje en ZBVH heb ik gescoord. In het duel met Botlek gaf ik een assist. Ik sta vaak op tien, dan is het natuurlijk wel lekker als je belangrijk kunt zijn met doelpunten en assists.”

Al had dat ook zomaar heel anders kunnen zijn, lacht Orfane. “Ik ben acht jaar lang keeper geweest, omdat er niemand anders was die kon keepen. Heel soms mocht ik dan een helftje als speler meedoen.” Gelukkig voor hem, vonden ze op een gegeven moment iemand anders. “Voetballen vond ik veel leuker. Kon ik tenminste scoren.”

Oude club

Scoren doet hij nu dus voor GHVV’13, maar het begon voor Orfane allemaal bij Abbenbroek. “Vanaf mijn vijfde tot mijn veertiende. Vanaf het moment dat ik in Nederland kwam. Dat was lekker dichtbij, amper vijf minuten lopen.” Geboren in Somalië, voelt de voetballer zich helemaal thuis. “Ik heb alles hier vanaf mijn vierde, als klein kind, meegemaakt. Dus ik kan me er ook weinig meer van herinneren.” Van zijn overstap naar GHVV’13 gelukkig wel. “De jeugd bij Abbenbroek viel uit elkaar, toen ben ik door een klasgenoot en vriend overgehaald. Veel jongens zijn ondertussen beste vrienden geworden. Zoals Mees Brand. Het is een leuk team én het is nog steeds dichtbij.” En misschien wel het belangrijkste: “Ik mag de mensen graag en de mensen mogen mij!” Nu nog blijven presteren, aldus de inwoner van Abbenbroek. “Onze doelstelling is handhaven zonder nacompetitie. Het gaat goed, dus hopelijk kunnen we dat vasthouden.”

Helemaal tegen zijn oude club. “Dat is natuurlijk wel leuk, om daar weer terug te komen. Dat geeft toch iets extra’s.” Al tellen vooral de punten. “Vaak spelen we wel goed, maar zetten we het niet om in goals. In de tweede seizoenshelft moeten we onze kansen benutten, makkelijker uitlopen en het onszelf niet zo moeilijk maken. Ook voor mezelf.” Want Orfane, ziet nog genoeg ruimte voor verbetering. “Iemand die de bal graag aan zijn voeten heeft, zodat ik lekker kan dribbelen. Behendig, goed in de lucht en redelijk snel. Ik ben geen brede jongen, dus vooral in de duels moet ik mijn lichaam slimmer gebruiken.” Bij GHVV’13 dus. “Voorlopig heb ik het naar mijn zin. Ambities? Ik plan niks, we zien het wel. Eerst hier nog wat goals en assists meepikken!”

Klik op GHVV’13 voor het laatste artikel over de club.                                                        Klik op GHVV’13 voor meer informatie over de club.