Nauta is bij OHVV terug op het vertrouwde nest

0
315
OHVV, Trainer
Bron: Carola van de Loosdrecht

Na negen jaar keerde Peter-Marcel Nauta aan het begin van dit seizoen bij OHVV terug op het oude nest. Veel dingen zijn er in die tijd natuurlijk veranderd, maar een hoop blijft volgens de trainer ook gewoon hetzelfde. “De charme van een kleine club, dat moet je ook niet anders willen.”

Onderaan de streep, is wat de 54-jarige Nauta betreft dan ook één ding duidelijk: “Het is goed om weer terug te zijn.” Want nadat de oefenmeester OHVV negen seizoenen geleden al eens eerder onder zijn hoede had, is dat nu dus opnieuw het geval. Al zijn er dingen veranderd. “Met name in een stukje materiaal en organisatie rond de selectie. Dat is echt verbeterd. Daar heeft mijn voorganger, Mark van Os, een belangrijke rol in gespeeld.” Maar, zo vertelt de inwoner van Heenvliet meteen. “Dingen blijven ook hetzelfde. Tola is er nog steeds, de dame achter de bar. Je weet altijd dat er bij een kleine club wat beperkingen zijn, dat moet je nemen zoals het is. Anders moet je het niet doen.”

Magie

Gelukkig deed Nauta, die op zijn 33ste zelf stopte met voetballen, dat afgelopen zomer dus wel. “Er waren meerdere mogelijkheden, maar OHVV pakte snel door. Dus daar kreeg ik een goed gevoel bij.” Logisch ook, zo redeneert de oud-trainer van onder meer De Jonge Spartaan en Rozenburg. “Ik ken natuurlijk veel mensen die hier zijn, dat is prettig werken. Misschien gaf dat de doorslag.” Een kleine voorsprong, had de trainer aan het begin van het seizoen dan ook wel. “Het is een voordeel als je de club goed kent. Qua aantallen is het kleiner geworden, dat is lastiger als je helemaal nieuw instapt.”

Toch is Nauta over de resultaten van de vierdeklasser nog niet helemaal tevreden. “We begonnen met een bepaald doel, dat hebben we bijgesteld. Slecht gestart, mede door een grote lijst aan geblesseerden en afwezigen.” Vervelend, vertelt hij. “Daardoor heb je minder onderlinge concurrentie én dus minder keuze.” Maar ook onder die verzachtende omstandigheden, moest OHVV door. “De laatste paar weken hebben we een serie goede wedstrijden neergezet. Dan valt ineens het kwartje.”

De magie van het voetbal, noemt de ervaren trainer het. “We hebben een kleine aanpassing gedaan in de speelwijze en in één keer is het er.” Wat die sleutel is tot succes? “Die houd ik graag geheim.” Maar het werkt dus wel. “In de laatste wedstrijd tegen Botlek, heb ik echt staan genieten. Van hoe we verdedigen en kansen creëren.”

Relativeren

En dus kwam de winterstop eigenlijk op een ongelukkig moment. “Als je dat momentum hebt, ga je liever door.” Toch, aangehaakt bij de subtop, kijkt Nauta stiekem weer langzaam omhoog. “We hebben zelfs nog een tijdje laatste gestaan, dan moet je reëel zijn. Nu is het vooral zaak om de speelwijze te verbeteren.”

Wat die is? “Ik speel graag verzorgd voetbal. Lekker opbouwen en tegenstanders dwingen tot keuzes. Maar soms moet je ook anticiperen, dan lukt niet wat je ‘altijd’ doet. Bijvoorbeeld als een team helemaal inzakt.” Gelukkig maken ze daar bij OHVV volgens Nauta stappen in. “Hoe we willen aanvallen en steeds meer ook in hoe we willen verdedigen. Dat zie ik terug. Daar moet je dan wel op trainen.” En dat is niet altijd makkelijk. “Door beperkte aantallen, blijf je aanpassen. Toch zie ik het verbeteren.”

Hard werken om ergens te komen. Dat is niet veranderd. Zijn eigen plan van aanpak, misschien wel. “Ik probeer nu wat vaker te relativeren. Uiteindelijk ben je met amateurvoetbal bezig. Negen jaar geleden was ik veeleisender naar mezelf en de spelers toe. Maar we leven in een veranderende samenleving, voetbal staat niet meer op nummer één voor veel mensen. Als je jezelf niet aanpast en soms dingen laat gebeuren, wordt het heel moeilijk.” Al kost dat af en toe moeite. “Afzeggen voor die reden? Dat denk ik nog steeds wel eens.”

Vertaalslag

Hoe anders was dat, in ‘zijn tijd’. “Toen ik een jaar of twintig was, stond ik bij HVV Bernisse al bij de D1 voor de groep. Met mensen op een veld staan en ze wat bijbrengen, heb ik altijd leuk gevonden. En nog steeds!” Vooral om samen heel veel plezier te hebben. “Spelers vinden het leuk als ze nieuwe dingen aangereikt krijgen en uitgedaagd worden. Soms deel ik een training voordat we beginnen of schrijf ik wat op het bord. Het is mooi om met die jongens over voetbal te praten.”

Daarbij laat Nauta zich door niet de minste trainers inspireren. “Roberto De Zerbi, Louis van Gaal en Pep Guardiola zijn trainers die ik graag zie. Dan moet je proberen om die vertaalslag te maken. Maar het zal je verbazen, hoeveel je van die trainingsstof kunt gebruiken in de vierde klasse.” Trainen in partijvormen, inventieve oefeningen aanbieden en zorgen dat iedereen fit is. Nauta, die ook volgend seizoen bij OHVV voor de groep staat, legt de lat hoog. “Ik zou zeer tevreden zijn als we het voetbal dat we nu spelen, door kunnen zetten. En proberen om bij de eerste vijf te eindigen. Dat moet kunnen met ons materiaal. Misschien zit er dan nog wel meer in!”

Klik op OHVV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op OHVV voor meer informatie over de club.