Thijs Kool: Uitgangspunt is dat alle leden een steentje zullen bijdragen aan KMD

0
198

Vrijwilligerscoördinator Thijs Kool heeft zijn eerste stappen gezet in het opzetten van een nieuwe vrijwilligersstructuur. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is een van de grootste problemen. Zo niet de grootste. En hoezeer men ook probeert de ban te breken met inzamelingsacties, verplicht vrijwilligerswerk, vergoedingen, andere functiebenamingen en verhoging van de contributie, de meeste mannen en vrouwen kiezen liever voor zichzelf en bekijken het verenigingsleven met dezelfde blik als ze een supermarkt inlopen.

ZWSports_251098

Wateringen ICTer Thijs Kool (41) werd geboren in Rotterdam-zuid en is dus suppoter van Feyenoord. Eind jaren 80 vertrok het gezin naar Wateringen waar zijn vader een dokterspraktijk begon. Hijzelf ging naar de Protestantse Christelijke Basisschool Pieter van de Plas in Wateringen. Vrienden gingen voetballen bij KMD en zo werd Thijs op tien jarige leeftijd lid van KMD. VELO was een katholieke club en dat was toen in die tijd geen optie voor mijn ouders. Ik ben nu alweer meer dan 30 jaar lid van KMD en speel nu samen met mijn vrienden in een veteranen team. Het mooie is dat we al jaren samen spelen, we trainen elke donderdagavond samen en sluiten dan af met een biertje. Aan stoppen denkt nog niemand, ik ben bang dat als er één gaat stoppen er meerderen gaan stoppen. We zijn namelijk niet meer de jongste en krijgen nu pijntjes die langer moeten herstellen. Maar in het veld denken we allemaal dat we Messi of Ronaldo zijn. Ik ben helemaal gek van sport. Samen met vrienden gaan we elk jaar kijken bij verschillende sporten. Afgelopen zomer ben ik met de penningmeester van KMD, Joost de Waard naar de Tour de France geweest. Als COVID-19 wereldwijd straks weer onder controle is wil ik weer leuke herinneringen gaan maken. In 2000 tijdens de Olympische Zomerspelen in Sydney, Australië was ik er live bij. Tijdens de 14 maanden dat ik aan het backpacken was in Australië heb ik mijn vrouw Judith ontmoet. Nu, jaren later, hebben we twee zoons, die ook zijn begonnen bij KMD. Eén van mijn zoons zit sinds dit seizoen op hockey en de andere speelt nu in de O12-1. De meeste kinderen in Nederland beginnen met zwemles. Dat kost vaak veel geld, maar het voordeel is wel voor de ouders dat ze dan niks hoeven doen. Ik wilde graag dat alles bij de voetbal goed geregeld was en zo ben ik begonnen door te helpen bij pupillenvoetbal. Een paar jaar later was ik coördinator van de O7 en O9. Dat was echt leuk om te doen, omdat je dan veel contact hebt met de ouders en iets kan doen voor de club. Sinds de zomer van 2021 ben ik vrijwilligers coördinator. De kerntaak is dat je in samenspraak met de overige commissieleden het beleid van de vrijwilligerscommissie maakt en we zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van onder andere:

  • Werving en plaatsing vrijwilligers.
  • Ondersteunen en begeleiden vrijwilligers.
  • Het stimuleren van deskundigheidsbevordering.
  • Het schrijven en uitzetten van vrijwilligersbeleid.
  • Het maken van afspraken, regels en wetgeving.
  • Communicatie op het gebied van vrijwilligers(beleid).

,,Veel vrijwilligers van KMD zijn in de afgelopen corona periode hun tijd natuurlijk anders in gaan delen, gedwongen door de coronastop’’, zegt Kool. ,,Ze zijn misschien vaker thuis klussen gaan doen of ze hebben een andere hobby gevonden. Op sommige plekken gebeurt het al dat een amateursportclub wordt geleid door een betaalde verenigingsmanager. Dat zal bij KMD niet zo snel gebeuren, want wij hebben nog vrijwillers genoeg. En natuurlijk kunnen we altijd extra handje gebruiken. Misschien is het in de toekomst helemaal niet zo’n slecht idee. Een vereniging is een maatschappij in het klein, met zijn eigen inkomsten en uitgaven en vaak een fors vrijwilligersbestand, dat goed aangestuurd moet worden. Vrijwilligers zijn van ongelooflijk groot belang voor KMD. Zo’n manager kan vaak wel uit bij clubs zoals bijvoorbeeld VELO of Verburch omdat ze daar meerder sporten beoefenen op hun complexs. Wij bij KMD hebben alleen voetbal. Ondanks dat er echt ouders zijn die hun handen uit de mouwen steken (waar wij als vereniging zeer blij mee zijn) is het structureel helaas wel zo dat dit vaak een kleine groep ouders betreft. Op deze manier wordt deze groep te zwaar belast en blijven taken liggen. Bij KMD is een werkbare situatie gelukkig nog te overzien. Mijn taak is ook om nieuwe leden zover te krijgen dat ze iets voor de club gaan doen. Of een verplichtstelling van vrijwilligerswerk de oplossing is, vindt Thijs Kool twijfelachtig. Een echte vrijwilliger zou in feite voor zijn opvolging moeten zorgen, zoals een ondernemer de opvolger in het bedrijf regelt. Iemand die dezelfde passie heeft, maar met een frisse blik naar de dingen kijkt en wil verbeteren en vernieuwen.’’

Klik hier voor meer informatie over KMD
Klik hier voor meer artikelen over KMD