Thijmen Noordam groeide op op de boerderij en staat nu zelf bij ASH Hellouw in de wei

0
487
Thijmen Noordam ASH Hellouw

Thijmen Noordam begon pas op zijn achtste met voetballen, omdat hij opgegroeid is tussen de koeien, op de boerderij die weinig met voetbal hadden. Op zondag voetbalde hij weleens met zijn oom en neven en daardoor ging hij voetbal steeds leuker vinden. Inmiddels is hij op zeventienjarige leeftijd basisspeler bij het eerste van ASH Hellouw.

 Even voorstellen
Thijmen Noordam 17 jaar oud en zit in het laatste jaar van de havo. Hij hoopt hierom binnenkort examen te gaan doen. Volgend jaar wil hij graag beginnen met de studie Commercieel Management in Gouda, werk en leer. In zijn vrije tijd vindt Thijmen het heerlijk om te werken op de boerderij, waar hij graag tussen de koeien is. Ook drinkt hij graag een biertje met vrienden. “We hebben daarom thuis een oud paardenhok omgebouwd tot een keet, waar we in het weekend vaak tot diep in de nacht feesten. Verder voetbal ik bij ASH Hellouw. Hier wordt naast voetballen ook fanatiek gespeeld in de derde helft. Elk weekend staat de welbekende bierpongtafel op en het is er altijd gezellig, want iedereen blijft na de wedstrijd hangen in de kantine.”

Momenteel speelt Noordam in het eerste elftal van ASH. Daarnaast is hij trainer van de JO13, wat hij met veel plezier doet en veel van leert.

Carrièreverloop
Thijmen Noordam begon pas op zijn achtste met voetballen, omdat hij opgegroeid is tussen de koeien, op de boerderij en zijn ouders hadden weinig met voetbal. Op zondag voetbalde hij weleens met zijn oom en neven en daardoor ging hij voetbal steeds leuker vinden. Thijmen begon in de E, waar zijn broer en neefje toentertijd al speelde. “In de drie jaar dat ik daar voetbalde leerde ik de basis van het voetbal, wat ik later kon gebruiken in hogere elftallen.  Aan het eind deed ik al vaak mee met de oudere jongens in de JO13. Het jaar erna ging ik met veel vrienden in de JO13 spelen. Waar het ene deel van het team JO13 werd en de oudere jongens JO15. Ik werd aanvoerder van het team en speelde eigenlijk altijd als aanvallende middenvelder. Ik ging steeds meer van het spelletje houden en mocht steeds vaker met de JO15 meedoen. Daarna schoven we met heel het team door naar de JO15 en trainde ik vaak op dinsdag mee met het tweede al mocht ik nog geen wedstrijden spelen, omdat ik daar 15 voor moest zijn.”

Kans in het eerste
Het seizoen na de JO15 brak corona aan, waardoor Noordam weinig meer heeft gespeeld in de jeugd. Het eerste en tweede trainde toentertijd vaak samen en Noordam mocht ook aansluiten. Na de zomerstop had de trainer gevraagd of hij heel de voorbereiding aan wilde sluiten en als de competitie weer begon kon hij verder in de JO15. “Op het middenveld was er eigenlijk geen ruimte voor mij, want daar speelde altijd Marijn Hak en Arnoud van Arendonk en die ging ik er niet zomaar uitspelen. Wel kwam er een plekje vrij op de flanken en die kans greep ik met beide handen aan. Sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer uit het eerste verdwenen en heb ik bijna alle wedstrijden basis gespeeld. Dit heeft veel te maken met het vertrouwen dat ik kreeg van de trainer, Gilberto Smit.”

In zijn derde competitiewedstrijd liep Noordam een hersenschudding op. Hij kreeg een elleboogstoot op zijn voorhoofd, waardoor hij moest worden afgevoerd met de ambulance en er drie maanden uitlag. Hierna kreeg hij direct weer zijn kans om zich te bewijzen, wat meteen resulteerde tot een vaste basisplaats.

Huidig seizoen
Het huidige seizoen staat het eerste elftal van ASH er goed voor. Het elftal strijd met nog vijf wedstrijden voor de boeg vol voor nacompetitie. Het seizoen begon wisselvallig, maar in de tweede seizoenshelft heeft de ploeg zich herpakt. “Door de overwinningen tegen Herovina en Peursum staan we nu op de vijfde plek, maar niet ver van de top vier vandaan. In de tweede periode staan we tweede samen met Unitas. Hierdoor is er nog van alles mogelijk. Daarnaast speel ik zelf tot nu toe alles in de basis op 1 wedstrijd na, omdat ik te laat was dus dat overkomt me nooit meer. We hebben een goed gemixt team wat bestaat uit een aantal jonge en een aantal oudere spelers. We willen iedere wedstrijd winnen en durven tegen iedere tegenstander te voetballen.”

Volgend seizoen
Met het oog op volgend seizoen zou de ploeg van Noordam graag promoveren. Volgend jaar is er immers een versterkte degradatieregeling. “Volgend seizoen gaat de huidige trainer weg en die gaan we zeker missen. Wel ben ik benieuwd naar de nieuwe trainer en wat hij in petto heeft voor ons volgend seizoen.”

Hoogte-en dieptepunten
Net als iedere voetballer heeft Thijmen in zijn nog prille carrière al vele mooie, maar ook minder mooie momenten meegemaakt. Zijn dieptepunt in het voetbal is de verloren bekerfinale met de JO13. Het elftal werd dat seizoen kampioen in de derde klasse en kwamen zomaar in de finale van de beker. “We konden als eerste jeugdteam van ASH de beker winnen en speelde tegen Kozakken Boys, die twee klasse hoger speelde. Het bleef lang 2-2, maar in de laatste vijf minuten scoorde Kozakken Boys er nog twee. Hierdoor verloren we met 4-2. Hier baal ik nog altijd van, want wat was het mooi als ik als aanvoerder die beker omhoog kon houden.”

Uiteraard denkt Thijmen liever aan zijn hoogtepunten. Hierbij denkt hij vooral aan zijn eerste goal bij ASH. “Ik weet het nog goed. We speelde een slechte wedstrijd en stonden met 4-0 achter. Richting het einde van de wedstrijd kreeg ik een dieptebal en die lobte ik over de keeper heen. Bij ons is de regel dat je een liedje moet zingen als je, je eerste goal maakt dus heb ik in de kantine ‘Ons moeder zeej nog’ gezongen, wat toch niet mijn sterkste kant is gebleken.”

Klik op ASH voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ASH voor meer informatie over de club