SNS juicht woningbouw in Stad aan ’t Haringvliet toe

0
183

Met niet meer dan twee seniorenelftallen, twee veteranenteams en een viertal jeugdploegen is SNS duidelijk een van de kleinste voetbalclubs op Goeree-Overflakkee. Toch weet secretaris Piet van Asperen samen met zijn medebestuursleden de club overeind te houden. En dat zonder voorzitter. Hoe doen ze dat in Stad aan’t Haringvliet? En hoe ziet de toekomst van Sport Nieuwe Stad eruit?

Als Piet van Asperen aan zijn relaas begint, wordt al snel duidelijk wat de kracht van SNS is. ,,Het is een echte dorpsclub”, vertelt de secretaris, die al vijftien jaar in het bestuur van de club zit. ,,Alle spelers die we hebben, zeker bij de senioren, komen in principe allemaal hier uit het dorp. De voetbalvereniging bestaat dus puur uit eigen leden. Er zijn geen leden van buitenaf. Alleen leden die verhuisd zijn naar een ander dorp en toch hier op het dorp zijn blijven voetballen. Onze leden zijn dus honkvast.”

In een hechte gemeenschap als Stad aan ’t Haringvliet vervult SNS een belangrijke sociale rol. ,,Je hebt hier verder geen cafetaria’s of andere sociale ontmoetingsplekken. Alles wat je moet hebben, zit bij de voetbalvereniging. Wat dat betreft bestaat SNS uit een dorpsgemeenschap die de voetbalvereniging in feite in leven houdt. Zo moet je het zien. We zijn een van de kleinste dorpen van Flakkee. Dan is het gewoon vechten om overeind te blijven.”

Zeker omdat de oud-speler van SNS door de jaren heen het aantal jeugdelftallen heeft af zien nemen. Om niet nog meer jeugdleden kwijt te raken, werkt de club samen met omliggende clubs. Jeugdspelers van SNS blijven lid van de club uit Stad aan ’t Haringvliet, maar spelen onder de vlag van SJO DBF, de samengestelde combinatie tussen Den Bommel en FIOS. Op dezelfde manier spelen ook een aantal vrouwen met een lidmaatschap van SNS bij Flakkee. ,,Zo houd je de vereniging in stand.”

Daarnaast organiseert de club, voor de eigen jeugdleden en die van andere verengingen, een trainingsweek met de voetbalschool van topclub Real Madrid.

Een hoopgevende ontwikkeling is de bouw van zeventig nieuwe woningen in het dorp. ,,Het is voor het eerst sinds dertig jaar dat er weer huizen worden gebouwd. Dat bepaalt natuurlijk wel je levensvatbaarheid op het dorp. Niet alleen voor de voetbalvereniging, maar bijvoorbeeld ook voor de school en de kerk. De nieuwe woningen zijn allemaal verkocht. En daar zitten natuurlijk mensen tussen die lid worden van een vereniging en die gaan voetballen. En dat geldt niet alleen voor SNS, maar ook voor andere kleine verenigingen die in hetzelfde schuitje zitten. Dan heb je kans dat we er volgend jaar misschien wel een jeugdelftal bij krijgen. Zo is het wel natuurlijk.”

Nu nog een nieuwe voorzitter. Die vacature is nog altijd open. ,,Het is natuurlijk zoeken naar de geschikte persoon die dat wil gaan doen. Iedereen kan wel zeggen dat ze voorzitter willen worden, maar wij zijn gewend altijd met mensen te praten die binnen ons bestuur passen. Dat is wel belangrijk. We hebben wel gesprekken met mogelijke kandidaten gehad, maar dat is nooit concreet geworden. We hebben dus nog geen voorzitter kunnen vinden. Ja, aan de bar. Dan zeggen ze dat ze voorzitter willen worden. Maar op het moment dat er serieuze gesprekken komen, zeggen ze dat we toch maar even door moeten zoeken.”