Robin Frijns over start G-afdeling: ‘Voetbal is voor iedereen’

0
191
Rijnsburgse Boys, Robin Frijns

Rijnsburgse Boys is afgelopen zomer gestart met een G-afdeling. Dertien kinderen zijn na een Open G-middag lid geworden van de vereniging. “Een prachtig resultaat, zegt Robin Frijns (30). Hij nam na een gesprek met vrienden het initiatief om te starten met G-voetbal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. “Mijn vrienden hebben een dochter met een beperking. Zij wilde heel graag voetballen, maar er was nergens plek. Dat vond ik heel kwalijk. Voetbal is voor iedereen.”

Frijns aarzelde niet en ging bij de club waar hij al ruim twintig jaar lid is en training geeft, vragen naar de mogelijkheden. “Ik heb voorzitter Peter Zandbergen benaderd en hem gevraagd of we een G-afdeling konden starten. Hij vond het idee fantastisch. Ik heb een plan van aanpak gemaakt, dat gedeeld met het bestuur, en ik ben nog op onderzoek uitgegaan. Ik kwam erachter dat er voor de jeugd in onze regio niets is. Er zijn wel clubs met een G-afdeling, maar alleen voor senioren. Voor jeugd niets. Dat verbaasde me enorm. Er is geen enkele club in de regio die G-voetbal voor kinderen faciliteert. Alleen Noordwijk en Oegstgeest hebben een ASS-afdeling (autistisch spectrum stoornis, red.).”

Het begon dus allemaal na een gesprek met zijn vrienden, Christine en Gert van Zuilen. “Weet je, ik heb zelf vier kinderen zonder beperking. Als je er niet mee te maken krijgt, weet je het simpelweg niet. Toen Christine en Gert dit vertelden wilde ik het gaan regelen. En zij gingen er direct in mee.”

Open G-middag

Het resultaat mag er zijn, want Rijnsburgse Boys heeft inmiddels dertien kinderen met een beperking aan zich gebonden. “De Open G-middag die wij organiseerden afgelopen zomer was fantastisch. We hebben flyers laten maken, waren actief op social media, en in korte tijd hadden we zeventien aanmeldingen. Daarvan zijn twaalf kinderen lid geworden van Rijnsburgse Boys en korte tijd later kwam er nog iemand bij uit Leiden. Ontzettend mooi. En met veel dank aan de trainers die geholpen hebben. We stonden met z’n tienen op het veld.”

Grote ambities

Toch moet Frijns met zijn team ook nog ‘nee’ verkopen aan mensen die zich graag willen aansluiten. “Er staan twee tieners op de wachtlijst. Ze zijn te oud helaas. Maar we zijn heel ambitieus en hopelijk hebben we binnenkort wel plek. We willen binnen vijf jaar een van de grootste G-afdelingen van Zuid-Holland neerzetten. Of dat lukt weten we niet, maar dat is wel het doel. Er liggen kansen. We willen de afdeling van jongs af aan omhoog trekken. Dus je begint met de jongste jeugd, die moet je binnenboord houden, en zo werk je automatisch naar boven toe.”

Zorg

“We kijken momenteel wat de mogelijkheden zijn voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar. Dus ook weer door te flyeren op scholen. Maar we hebben ook meer vrijwilligers nodig. Op dit moment geven zeven vrijwilligers training, Christine loopt daar omheen en ik zorg voor de organisatorische kant en maak de trainingen. We vinden het heel belangrijk om de kinderen goed op te vangen. Christine werkt in de zorg. Zij kan zorg bieden als dat nodig is voor bijvoorbeeld een kindje met diabetes of voor iemand die medicijnen gebruikt. Ook werkt een van onze trainers in het speciaal onderwijs. Zo is het team samengesteld. Met zorg en kennis.”

Steun krijgt Frijns genoeg. “De Dirk Kuyt Foundation helpt ons met opstarten. We hebben nieuwe materialen aan kunnen schaffen, de trainingspakken zijn gesponsord. Echt fantastisch. Ik hoop dat andere clubs ons voorbeeld volgen als wij dit op poten krijgen. De bereidheid van mensen is enorm. Als we volgend jaar zomer tussen de 20 en 30 leden hebben, zou dat top zijn. En hopelijk kunnen de kinderen dan echt competitie spelen, nu trainen ze alleen. Er is niets leuker dan een echte wedstrijd voetballen. Dat is onze wens.”

Klik op Rijnsburgse Boys voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Rijnsburgse Boys voor meer informatie over de club.