Rijsoord staat voor een grote operatie. De club gaat binnenkort een begin maken met de renovatie van z’n tien kleedkamers. “De huidige kleedkamers hebben hun langste tijd echt gehad”, zegt projectmanager Sander Aupperlee.
“Dit is een serieus project dat we ook serieus aanpakken”, vervolgt hij. Renovatie is volgens Aupperlee geen overbodige luxe. “De kleedkamers zijn meer dan dertig jaar intensief gebruikt. Ze zijn toe aan een grondige opknapbeurt. We willen dat goed doen. We gaan kleedkamers en toiletten duurzaam renoveren volgens de richtlijnen van de KNVB.”
Rijsoord gaat het aantal kleedkamers niet uitbreiden, wel wil het de doorstroming vergroten. “Dat betekent dat er meer douchekoppen per kleedkamer gaan komen. Daardoor wordt sneller gedoucht en is een team sneller klaar in de kleedkamer.”
Acht kleedkamers zijn gevestigd in het hoofdgebouw, twee bevinden zich in het bijgebouw. “We gaan per twee kleedkamers renoveren. Daardoor kunnen we het ook tijdens het seizoen doen. Als je alles in één keer doet, haal je nog meer overhoop. Het is wel de bedoeling dat er tijdelijke kleedkamers komen.”
Het is geen optie geweest om het kleedkamergedeelte helemaal tegen de vlakte te gooien en nieuwbouw te plegen. “Het gebouw op zich is nog goed”, meent Aupperlee. “We maken gebruik van de bestaande ruimte. Aan nieuwbouw hangt een gigantisch prijskaartje.”
Nu is Rijsoord ‘klaar’ met een ‘kleine’ vier ton. “Dat is nog altijd een fors bedrag. We hebben subsidies aangevraagd en lijntjes uitgezet naar vermogensfondsen en sponsoren. De obligatielening, waarvoor leden zich konden inschrijven, was binnen no time volgestort. Dat geeft ook de betrokkenheid van de leden bij het project aan. Iedereen ziet ook in dat deze renovatie noodzakelijk is. Kleedkamers, douches en toiletten moeten fris en schoon zijn. Als iets oud is, wordt dat allemaal wat minder. Goed onderhoud doen is dan niet genoeg.”
De huisstijl van Rijsoord zal ook in de nieuwe kleedkamers en toiletgroepen terug komen. Op de deur van de kleedkamers staat nu een kraai, verwijzend naar de bijnaam van Rijsoord. Aupperlee: “Uiteraard wordt alles straks weer in het blauw en wit uitgevoerd. Maar het wordt vooral functioneel”, waarschuwt hij alvast voetballers die denken dat ze straks in een nieuwe, blinkende, balzaal terechtkomen. “Een blinkende kleedkamer met op smuken tierlantijntjes, dat past niet bij Rijsoord. Fris, no-nonsense, ja. Gouden kranen, nee.”
Aupperlee verwacht dat de werkzaamheden snel kunnen beginnen. “We schakelen een ervaren aannemer in die ervaring heeft met dit soort projecten.”