Passend voetbal met spelers met ‘een rugzakje’ bij VV Ter Leede

0
436
TerLeede-passendvoetbal

VV Ter Leede heeft de eerste stappen gezet voor ‘passend’ voetbal. ‘Voetbalmoeders’ Anneke Groeneweg en Tina Schaddé van Dooren hebben het initiatief genomen voor een vergeten groep jeugdvoetballertjes. “Ook deze groep heeft recht op voetbalplezier.”

Groeneweg en Schaddé van Dooren hebben beide een zoon met wat zij noemen ‘een rugzakje’. De één heeft adhd, de ander adhd en een vorm van autisme. “Zonder voldoende begeleiding is het lastig om dit soort jongens te handhaven in het reguliere voetbal”, zegt Groeneweg. “Dat hebben we zelf ook ondervonden. Zodra de jongens overprikkeld worden, door een tegenstander of door een andere omgeving, vliegen ze de bocht uit.”

“Dat leidde dan soms tot opstootjes, die vooral ontstond uit frustratie omdat ze niet begrepen worden”, vervolgt Schaddé van Dooren.

“Wij hebben dat een paar jaar kunnen ondervangen door altijd aanwezig te zijn als leiders en trainers, maar hoe ouder ze worden hoe lastiger het ook wordt om in een regulier team te spelen. Deze groep heeft aandacht nodig en dat kan een trainer of leider niet altijd geven.”

Groeneweg en Schaddé van Dooren zagen meer jongens met rugzakjes die worstelden om een goede plek in een regulier team te vinden. Samen kwamen ze tot de conclusie dat er een nieuwe vorm van voetbal nodig is. Groeneweg: “Je hebt twee soorten voetbal, het reguliere en het G-voetbal. Deze groep hoort niet bij het één, maar ook niet bij het ander.”

“We hebben in Nederland de regenboogvlag, pleiten voor Fair Play en we hebben tegels met een lieverheersbeestje als teken tegen zinloos geweld, maar deze jongens vallen tussen wal en schip. In het onderwijs heb je reguliere basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. Het voetbal mist die middelste sectie.”

Groeneweg en Schaddé van Dooren willen dat veranderen. Zij stapten naar jeugdvoorzitter Martin Nunninga en technisch coördinator Bert Blankespoor. Die stonden meteen achter ons idee. “Zij herkenden ook het probleem. We hebben zelf de term ‘passend voetbal’ bedacht.”

Ter Leede gaf de moeders alle medewerking om het voetbal in te richten zoals zij dachten dat te moeten doen. “We draaien dit jaar een pilot”, legt Groeneweg uit. “We hebben een cluppie van vijf jongens. Wij zijn de trainers. Wij hebben geen verstand van voetbal, maar Bert Blankespoor helpt ons de training te geven door oefeningen voor te bereiden. Doordat het een kleine groep is kan je iedereen veel aandacht geven en dat heeft deze groep ook nodig. Rust, regelmaat, maar vooral ook vertrouwen.”

Ze willen eigenlijk meer dan trainen. “Meedoen aan de reguliere competitie is geen optie, dat zou de spelers te veel prikkels geven”, weet Schaddé van Dooren. “Het mooiste zou zijn dat er een aparte competitie komt voor passend voetbal. We willen het idee daarom ook bij clubs in de regio introduceren. Het mes snijdt aan twee kanten: met passend voetbal geef je voetballertjes de aandacht die ze nodig hebben en clubs behouden hun leden, want nu haken veel kinderen met een rugzakje af omdat ze zich niet begrepen en niet fijn voelen in het reguliere voetbal.”

Klik op VV Ter Leede voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Ter Leede voor meer informatie over de club.