Vriendenschaar 5 is nederlaag snel vergeten

0
411
Vriendenschaar5-vriendenteam

Grote verhalen in de kleedkamer en hardcore-muziek, liefst XXL, voor de wedstrijd om in de stemming te komen. De spelers van Vriendenschaar 5 maken van elke wedstrijd een feestje. “Het is een sociaal uitje en voetbal is eigenlijk bijzaak.”

Een opmerkelijke move in het elftal van de Culemborgse club. Aanvoerder Luke van Alphen heeft zichzelf van centrale verdediger tot middenvelder getransformeerd. Volgens hem een noodzakelijke keuze. “Het liep even niet op het middenveld, er moest iets gebeuren.”

Van Alphen moet er zelf ook om lachen, want meestal maken hij en zijn ploeggenoten zich niet zo druk over wat er binnen de lijnen afspeelt. Voetballen in de reserve vijfde klasse is voor hen vooral een sociale bezigheid.

“De basis van dit elftal speelt al heel lang met elkaar. Dat gaat terug tot in de jeugd. Zelf heb ik jarenlang in de selecties van Vriendenschaar gespeeld, totdat ik dat zat was”, zegt Van Alphen, die de ploeg kwam versterken in de onder negentien. “In het eerste jaar speelden we als JO19-3 in de tweede klasse, het jaar daarop werden we zelfs de JO19-1. We waren officieel geen selectie-elftal – we hadden geen trainer – maar we hadden wel de privileges van het eerste team zijn. Zo mochten we regelmatig in kleedkamer 14 en dat is de grootste en mooiste kleedkamer van de club met zes douches. Ook mochten we, als het eerste uit speelden, vaak op veld 1 spelen.”

Inmiddels is het team vooral op de bijvelden actief. “We wilden graag bij elkaar blijven en daarom zijn we als elftal volledig overgestapt naar de senioren. We hebben er nog wel wat mensen bijgezocht, want veel jongens studeren en zijn daardoor niet altijd beschikbaar. We hebben op papier negentien man, maar daar zijn er altijd wel drie van geblesseerd. Meestal hebben we dertien, veertien man voor een wedstrijd, dat is prima. Dan kunnen we lekker doorwisselen.”

Dat wisselen is voor Van Alphen zelf ‘een dingetje’. De student scheikunde van negentien jaar heeft zich opgeworpen als aanvoerder en dat is een veelomvattende taak. “Van mij wordt verwacht dat ik de wissels in de gaten hou. Dat is best lastig omdat ik zelf in het veld sta.”

Trainen doet Vriendenschaar 5 ook. “Maar er moeten wel genoeg spelers zijn. We hebben de regel ingesteld is dat acht spelers trainen is en bij minder dan acht wordt de training geschrapt.”

Als er getraind wordt, wordt er ook gekeken naar de aanvoerder. Van Alphen: “Ik ben één van de weinige spelers met een achtergrond in de selectie. Meestal begin ik met een positiespel, daarna een afmaakvorm en we sluiten standaard af met een partijvorm.”

Voor het team waarin de oudste speler 23 jaar is, is de seniorencompetitie wel even wennen. “Het gaat er veel fysieker aan toe”, weet Van Alphen. “Je krijgt soms een aardige schop. Onze tegenstanders spelen vaak al jaren bij elkaar en zijn op elkaar ingespeeld.”

Vandaar dat er dit seizoen geen kampioenschap verwacht hoeft te worden van Vriendenschaar 5. “Middenmoot zou al een hele prestatie zijn”, aldus Van Alphen. “We balen uiteraard als we verloren hebben, maar dat duurt bij ons nooit lang. Het gaat in de kleedkamer snel weer over andere zaken, zoals uitgaan, leuke en niet leuke meisjes en studie.”

Klik op Vriendenschaar voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Vriendenschaar voor meer informatie over de club.