OVV heeft eindelijk nieuw complex: ‘Dit was mijn kindje’

0
160
OVV, Complex

Als voorzitter van voetbalclub OVV begon Andries Schouten heel wat jaren geleden aan een lang en intensief traject. Het doel? Een flinke verbouwing. Tijdens de grote opening op 1 december, bleek het al zijn tijd en energie, meer dan waard. “We hebben nu één van de zuinigste complexen van Nederland.”

Hij mag dan inmiddels afgetreden zijn als voorzitter van de club, betrokken is Schouten (55) nog altijd even goed. Vooral dus tijdens de nieuwbouw van het complex. “Negen jaar geleden zijn we dit traject gestart. Raadsvergaderingen, gesprekken met politieke partijen en de gemeente. Dit was mijn kindje.” En dat kindje werd, na een jaar lang bouwen, begin december eindelijk geboren. “We hadden gehoopt iets eerder klaar te zijn, maar de nattigheid en regen zorgden voor vertraging. Tot die tijd, zaten we in portocabins.”

Niet functioneel

Maar wat is er nou precies allemaal veranderd? Schouten, zelf oud-voetballer van Spijkenisse, legt het maar al te graag uit. “We hebben nu tien ruime kleedkamers, twee meisjeskleedkamers, een ontvangstruimte, vergaderruimte, commissiekamer en een mooie kantine. Daar zit een volledig nieuwe keuken in, met moderne apparatuur.” Op een prachtige locatie. “De kantine staat tussen veld één en twee in, zo heb je altijd perfect zicht. Ook vanuit de bestuurskamer en vanaf het terras.”

En misschien nog wel het belangrijkste: “Alles is nu zeer energiezuinig en duurzaam. Met een warmtepomp, luchtinstallatie en zonnepanelen. We hebben geen gasaansluiting meer.” Een wereld van verschil, vertelt de oud-voorzitter van OVV. “Het pand was gewoon op. In 1965 hebben we zelf ooit de eerste fase gebouwd, daarna is er in de jaren 80 en 2000, nog aangebouwd. Daardoor voldeed het niet meer aan de isolatienormen. Enkel glas, enkele muren, het dak niet geïsoleerd en de riolering was weggezakt. Veel lekkages en het energieverbruik was gigantisch.” Niet logisch én niet functioneel. “Heel veel kleine ruimtes, doordat er steeds weer een stukje aangebouwd was.” Renoveren, bleek geen optie. “Die discussie hebben we natuurlijk ook met de gemeente gevoerd. Maar als de basis slecht is, is dat slechts een tijdelijke oplossing.” De huidige, is dat duidelijk niet. “Hier kunnen we de komende 40 of 50 jaar gebruik van maken.”

Waard geweest

De reacties zijn dan ook lovend. “We hebben nu gewoon weer een pand dat aan de modernste voorwaarden voldoet. Aan het oude gebouw was al tien jaar niks meer gedaan, omdat we toch wisten dat er het één en ander ging gebeuren. Maar daardoor was het wel koud en onveilig.” Zijn inzet, leverde Schouten onlangs een benoeming tot erevoorzitter op. “Een mooie beloning van de leden”, noemt de inwoner van Oostvoorne dat. Makkelijk was het dan ook niet. “Soms maakten we stapjes voorwaarts en veranderde door verkiezingen weer het complete speelveld. Gingen we twee stappen terug.” Een lang proces. Toch is dat het, zo achteraf, allemaal zeker waard geweest. “We hebben als club ook heel duidelijk onze verantwoordelijkheid genomen, bijvoorbeeld door een lening af te sluiten bij de gemeente. Als eigenaar van het pand, moesten we ze zien te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw. Dat kostte heel veel tijd en energie. De negatieve dingen vergeet je. Nu is er alleen maar blijdschap om het feit dat we iets moois hebben gekregen.”

Dankbaar

Bij de club waar Schouten naast jeugdcoördinator en lid van de technische commissie, dus jarenlang voorzitter is geweest. “Dat was een mooie periode. Met meerdere kampioenschappen, ons 100-jarig jubileum en de overstap naar de zaterdag. Maar natuurlijk ook het nieuwe kunstgras.” En een club met fijne collega’s. “Eén waar het goed te doen is om vrijwilligers te vinden. Een fijne sfeer, echt dat dorpsgevoel. Mensen willen er voor elkaar zijn.”

Met de nieuwbouw als mooie afsluiting. “Ik ben blij hoe het allemaal is verlopen. Nu is het tijd voor vernieuwing onder een andere voorzitter.” Al zijn ze nog niet helemaal van hem af. “Op de achtergrond ben ik altijd beschikbaar om mijn steentje bij te dragen, maar wel op gepaste afstand.” Tot slot, wil Schouten nog een aantal mensen bedanken. “De politiek, zonder hen had het niet gerealiseerd kunnen worden. Daar ben ik ze super dankbaar voor! En natuurlijk alle vrijwilligers die een rol hebben gespeeld, bestuurslid Martin Hagers in het bijzonder. Die heeft enorm veel gedaan en is een belangrijke factor geweest. Met zijn benoeming als lid van verdienste, heeft ook hij daar de juiste erkenning voor gekregen!”

Klik op OVV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op OVV voor meer informatie over de club.