Nieuwe verlenging trainer André de Nooijer zorgt voor unicum

0
149

GROEDE – Met de verlenging van de trainersovereenkomst tussen vierdeklasser Groede en hoofdtrainer André de Nooijer hebben beiden een record te pakken. De oefenmeester gaat na de zomer beginnen aan zijn achtste seizoen bij de Zeeuws-Vlaamse dorpsclub. Hij is daarmee de langstzittende trainer in Zeeland.

“Dat is natuurlijk een leuk feitje, maar belangrijker en waardevoller is voor natuurlijk dat de spelersgroep en het bestuur langer met mij door wilden. Als daar enige twijfel zou zijn geweest of ik nog langer trainer van Groede moest blijven, dan had ik het niet gedaan. Maar blijkbaar weet ik de groep nog altijd te raken en te motiveren, want de spelersgroep stemde unaniem voor een langer verblijf. En daar ben ik uiteraard erg blij mee.”

De Nooijer begon in 2014 aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bij Groede, dat toentertijd nog vijfdeklasser was. Het tweede seizoen wist De Nooijer met zijn manschappen beslag te leggen op een periodetitel en via de nacompetitie promotie af te dwingen. Sindsdien wist de oefenmeester, die voorheen als jeugdtrainer bij Breskens actief was, een duidelijke speelstijl erin te slijpen en maakte van Groede een stabiele vierdeklasser. In 2019 stonden de West-Zeeuws-Vlamingen zelf op de drempel van de derde klasse, maar in de finale van de nacompetitie redden ze het nét niet tegen Victoria’03. “Dat was erg jammer. Of we er klaar voor waren geweest? Dat denk ik niet, maar als je de kans krijgt op promotie dan moet je daar altijd vol voor gaan. Dan zie je daarna wel wat het sportief oplevert. Het feit alleen al dat we zover kwamen, dat zegt veel over deze groep. Er zit ervaring in, we hebben jeugdige talenten lopen én we koppelen sportieve prestaties aan een hele hoop gezelligheid. Al die elementen vormen toch de basis van het succes.”

En succes heeft De Nooijer ontegenzeglijk ook met zijn werkwijze, waarbij hij na zeven seizoenen zijn spelers nog immer weet te raken en motiveren. Er is weinig verloop bij Groede en dat tekent ook volgens de oefenmeester ook de kracht van de vereniging. Toch zou hij het nu best zien zitten om met zijn ploeg te willen strijden voor promotie. “Zeker weten, want er zitten inmiddels een hoop aansprekende Zeeuws-Vlaamse clubs in die derde klasse. In de vierde klasse zie je nu toch ook een bepaalde daling van de kwaliteit nadat, met alle respect overigens, al die vijfdeklassers ineens erbij kwamen. Ik was daar heel verbaasd over, dat de KNVB dat ineens besloot te doen en de vijfde klasse op te heffen. Ik vond het nooit zo’n straf om tegen Brabanders te spelen, want dat waren altijd heel leuke wedstrijden. Al is het natuurlijk wel leuker wanneer je, zoals wij gelukkig regelmatig deden, die wedstrijden wel weet te winnen. Dat maakt die reizen toch net even leuker.:

Prestaties koppelen aan een grote dosis variatie en plezier, dat is voor De Nooijer de grootste uitdaging als trainer. “Het spelletje realistisch benaderen en proberen om tijdens trainingen jongens op een leuke manier beter te maken. Dat lukt gelukkig nog altijd en ik de houdbaarheid van mij als trainer is blijkbaar nog niet bereikt daarin. Ik heb ook tijdens de coronacrisis geprobeerd om de trainingen in de mate dat het kon leuk en aantrekkelijk te maken. In viertallen ging dat nog wel, maar toen we alleen in tweetallen mochten trainen zijn we gestopt. De groep is hecht en had via de groepsapp regelmatig contact en we hebben ook een quiz georganiseerd. Je wilt toch binding houden, maar er was geen perspectief en dat knaagde. Je mist het spelletje en het toewerken naar een doel. Gelukkig mogen we nu weer het veld op en kunnen we de blik richten op komend seizoen.”

In de tussentijd is de kantine volledig gerenoveerd en ziet het complex er toekomstbestendig uit. De club zit nog altijd in de lift en dat stemt ook de ‘Foppe de Haan van Groede’ tevreden. “Je merkt dat we door onze manier van werken toch aantrekkelijk zijn. Mensen voelen zich hier thuis en willen onderdeel van Groede zijn. We hebben drie seniorenteams en met de jeugd een geweldige samenwerking met Cadzand. De boel staat goed op de rails en de club heeft een goede uitstraling. Er bestaat geen ‘druk’ en plezier is nog altijd het belangrijkste. Dat positieve beeld hebben we met z’n allen door de jaren heen gerealiseerd en daar ben ik misschien nog wel het meest trots op.”

Klik hier voor meer artikelen over Groede