De Smit op zijn plek als assistent-trainer bij Hontenisse

0
115

KLOOSTERZANDE – Hij was de afgelopen twee seizoenen medeverantwoordelijk voor de training en coaching bij de reserves van v.v. Hontenisse, maar sinds dit seizoen is hij assistent-trainer bij het eerste elftal. En die overstap, evenals de samenwerking met Veli Eryürük bevalt Steven de Smit meer dan goed.

“Vanaf het allereerste moment hadden we een enorme klik met elkaar. Het was een heel prettig gesprek en het gaf direct veel vertrouwen. Ik was natuurlijk jarenlang sam met Johnny de Kort trainer bij het tweede en zat erover te denken om te stoppen. Maar toen de vraag kwam, ook vanuit de spelersgroep, of ik niet een rol bij het eerste wilde vervullen heb ik toegezegd.  En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het is uitermate jammer dat het seizoen al zo snel werd onderbroken, zeker ook omdat we voortvarend van start zijn gegaan. Want je kunt door de buitenwacht wel altijd mooi in een favorietenrol worden geduwd, je moet dan ook als ploeg met die druk kunnen omgaan én het wekelijks in de wedstrijden laten zien. En tot we moesten stoppen hebben we dat zonder meer gedaan.”

De Smit voetbalde zelf altijd bij de jeugd van de vierdeklasser, maar een knieblessure noopte hem uiteindelijk tot stoppen. Na zijn studie in Breda miste hij het voetballen wel en besloot hij toch iets te willen doen binnen de club. Dat werd in eerste instantie als trainer bij de D-pupillen, waarna hij dus de overstap maakte naar het tweede.  En nu dus als rechterhand van de nieuwe hoofdtrainer Eryürük, die na een turbulent vorig seizoen de rust heeft doen terugkeren. “Het vorig seizoen was inderdaad erg onrustig. Er gebeurde van alles, wat ook de weerslag had op de uiteindelijke prestaties op het veld. Een aantal spelers is vertrokken en er is een nieuwe trainersstaf. We hebben met iedereen goede gesprekken gevoerd, hebben er met z’n allen een streep ondergezet en zijn weer op nul begonnen. En na een prima voorbereiding zag je het vertrouwen groeien en was ook de competitiestart veelbelovend.”

Met negen uit drie, veertien doelpunten voor en geen enkele tegengoal. Klinkende cijfers, waarmee de blauwhemden zichzelf als een duidelijke titelkandidaat presenteerden. “Dat zijn we ook wel een beetje verplicht aan onszelf, als je onze selectie ziet. We hebben een mix van ervaring en heel veel jong talent. We willen ook heel graag meedoen voor promotie en graag naar die aansprekende derde klasse toe. Dat zal voor komend seizoen ook weer de doelstelling zijn om dan op termijn een stabiele derdeklasser te worden en niet steeds heen en weer te pendelen.”

De rol van De Smit is helder, hij krijgt veel vrijheid om zijn inbreng te hebben. “Ik kan mijn zegje doen, nemen delen van de training voor mijn rekening en ook als cultuurbewaker van de club probeer ik mezelf dienstbaar te maken. Deze rol en de invulling ervan bevallen goed. Natuurlijk heb ik ambitie en wil ik op termijn wellicht een cursus gaan doen. Maar op dit moment is dat helemaal niet aan de orde. We zijn begonnen om hier iets neer te zetten en waren goed gestart. Nu is het zaak om daar in het nieuwe seizoen verder een vervolg aan te gaan geven.”

Klik hier voor meer artikelen over Hontenisse