Melvin Spruijt van vv Brielle is al vroeg in het trainersvak gerold

0
687

Voormalig voetballer Melvin Spruijt moest vroegtijdig stoppen met voetballen door blessureleed. Daardoor is hij al vroeg in het trainersvak gerold. Hij is nu trainer van vv Brielle 2 en assisteert bij het eerste elftal. De 30-jarige trainer is geboren en getogen in Dordrecht en werkzaam als assistent accountant bij Klaverdijk B.V. in Zwijndrecht.

Spruijt is zelf begonnen met voetballen bij DVV Fluks in Dordrecht. Na een fusie werd dit SC Amstelwijck. ‘’Vrij snel na de fusie ben ik in de D-jeugd (O13) naar vv Rijsoord gegaan. Ik heb hier gevoetbald tot en met de A (O19). Helaas moest ik door blessureleed al vroeg stoppen met voetballen. Ik had enorme last van rugklachten. Hierdoor heb ik helaas weinig tot geen ervaring op kunnen doen in het senioren voetbal. Na dat ik moest stoppen met zelf voetballen ben ik eigenlijk vrij snel het trainersvak ingerold.
Hier heeft mijn mentor Gijs Zwaan een belangrijke rol ingespeeld door mij als broekie bij de selectie van vv Rijsoord te halen. Ik werk nu nog steeds samen met Gijs. Het spel analyseren, veel opschrijven en dit vervolgens weer met hem doornemen. Zo is mijn rol steeds verder gegroeid en serieuzer geworden tot volwaardig assistent. In die jaren heb ik ook mijn UEFA C en B diploma’s gehaald. Gijs vertrok vervolgens als hoofdtrainer naar SteDoCo in Hoornaar. Ik werd assistent-trainer van Danny Mulder bij VVGZ in Zwijndrecht. Dit ‘’avontuur’’ duurde slechts 10 maanden, Danny en ik werden na tegenvallende resultaten op non actief gezet.”

“Na dat seizoen werd ik trainer van vv Pelikaan JO19-1. Dit was een seizoen met wisselende resultaten, maar we hadden een geweldige hechte groep en bovendien was de trainingsopkomst enorm hoog. In de voorjaarscompetitie stonden we uiteindelijk bovenaan en leek niets een kampioenschap in de weg te staan, maar toen was daar het corona spook. In de winterstop van dat seizoen belde Gijs mij op dat hij trainer zou worden bij vv Brielle en of ik zijn assistent wilde worden. Zogezegd zo gedaan kwam ik op gesprek en klikte het enorm in het gesprek. Hierin kwam naar voren of ik ook het tweede elftal wilde gaan trainen en zodoende is het nu mijn derde seizoen vv Brielle.’’

Dit derde seizoen is inmiddels aangebroken en vroegen wij ons af hoe dit seizoen tot nu toe verloopt. ‘’Het huidige seizoen verloopt voorspoedig. We hebben twee goede selecties tot onze beschikking met heel veel voetballend vermogen. We staan met beide elftallen bovenaan in de beker groep. Daarnaast is de sfeer bij beide elftallen erg goed.’’

Over ambities is Melvin duidelijk. ‘’Ik wil graag op termijn mijn UEFA A diploma halen. Dan kan ik namelijk zelfstandig hoofdtrainer zijn van een eerste klasse team of hoger. Verder wil ik ook bewijzen dat je niet altijd een goede voetballer hoeft te zijn of te zijn geweest om een goede trainer te worden. Verder wil ik me blijven ontwikkelen als trainer. Ik ben een trainer die veel tijd steekt in de elftallen (speelwijze, tactiek, oefenstof etc.). Dit is tegelijkertijd ook mijn valkuil. Ik wil soms te veel doen of het te goed doen.’’

Tot slot wilden we weten waarom voetbal nou zo belangrijk is voor de trainer van Brielle 2. ‘’Voetbal is voor mij een heerlijke uitlaatklep naast mijn baan. Ik kan er al mijn ziel en zaligheid in kwijt. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig spelletje als je weet en doorhebt dat bepaalde facetten in het voetbal heus wel te sturen zijn als trainer. Op heel veel dingen in het veld heb je geen invloed meer als de wedstrijd bezig is, maar bepaalde puntjes kunnen van belang zijn en jouw spelers enorm helpen. Als ik maar een paar procent heb bijgedragen als trainer dan heb ik het goed gedaan. Dan kan ik ieder geval tegen mezelf zeggen: ik heb er alles aan gedaan!’’, sluit Melvin af.

Klik op Brielle voor de laatste artikelen van de club.
Klik op Brielle voor meer informatie over de club.