Martine van Vliet is spil in DCV-organisatie

0
606
martine-van-vliet-dcv

Ze was in het eerste jaar een ouder die zich niet wenste te bemoeien met de gang van zaken bij DCV, maar inmiddels is Martine van Vliet niet meer weg te denken uit de organisatie van de Krimpense club. Ze vertolkt een ‘spilfunctie’. “Ik zie mezelf als verenigingsassistent.”

Van Vliet is deze zaterdagmorgen net terug van een uitwedstrijd van haar jongste zoon bij Zwervers. “Het was niet zo best”, zegt ze over het uitduel in Capelle. “Snel vergeten maar.” Toen haar oudste zoon een paar jaar geleden ging voetballen was Van Vliet (40) aanvankelijk enthousiast toeschouwer. “Er was een klik tussen de ouders van het team waarin mijn zoontje speelde. Nog steeds overigens. Er zaten ook ouders in die actief waren voor de club. Je helpt eens een keer en zo word je erin meegezogen.”

Intussen heeft Van Vliet, gezegend met een groot portie verantwoordelijkheidsgevoel, een veelvoudig ‘takenpakket’, wat haar een spilfunctie geeft bij DCV. “Een vereniging als de onze is net een bedrijf. We hebben negenhonderd leden”, zegt ze. “Ik vind het belangrijk dat de zaken op orde zijn.”

Zo zorgt Van Vliet voor de ledenadministratie, een precies werkje. “Ik ben er dagelijks mee bezig. Nieuwe leden inschrijven, maar ook de afzeggingen in sportlink registreren. Het is een kwestie van goed bijhouden. Piekmomenten zijn aan het einde en het begin van het seizoen.”

Daarnaast neemt zij, wat zij zelf noemt ‘contributiebeheer’, voor haar rekening. “Ik assisteer de penningmeester. De dagelijkse financiële zaken, dat is zijn ding. Ik kom in actie als er achterstanden zijn bij leden. Ik hou in de gaten of de contributie tijdig wordt betaald. Als dat niet zo is, app, sms of mail ik naar het desbetreffende lid of naar de ouders. Die persoonlijke benadering vinden we als DCV heel belangrijk, op die manier komen we er ook achter of een achterstand komt doordat men vergeten is de contributie te betalen of dat er andere redenen zijn. Ik ben met Luke Verkerk ook financieel vertrouwenspersoon binnen de club. Als mensen in geldproblemen komen, gaan wij met ze om tafel zitten om een oplossing te vinden.”

Ook in de kantine speelt Van Vliet een belangrijke rol. Ze maakt roosters voor de bezetting en zorgt voor de bestellingen. “Het is bij elke club lastig om aan genoeg vrijwilligers te komen die achter de bar en in de keuken willen staan. Daarom ook zijn we dit seizoen ook overgegaan naar een systeem waarbij teams een dag of dagdeel een dienst draaien, anders krijgen we het niet meer rond.”

“Ik zorg samen met Luke Verkerk voor de bestellingen. Hij heeft veel horeca-ervaring, dus zijn hulp is handig. We proberen in de keuken wel eens wat nieuws, maar over het algemeen wil de jeugd na hun wedstrijd een patatje, kroket of frikandel. Bovendien moet je altijd rekening houden met je vrijwilligers als je iets nieuws wil gaan doen.”

Van Vliet zorgt daarnaast ook voor het draaiboek als de vrouwen van Excelsior thuis spelen in de eredivisie. “Dat is ongeveer vijf keer per seizoen. Aan eredivisiewedstrijden zijn allerlei eisen verbonden. Je moet genoeg stewards hebben, er zijn eisen voor de kleedkamers. Naar het veld moet een lint gespannen zijn. Daar is een heel team aan vrijwilligers voor nodig. Inmiddels zijn we er aardig aan gewend.”

Klik op DCV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DCV voor meer informatie over de club.