De Noormannen viert 90 jarig bestaan met jubileumweekend in juni

0
414
De Noormannen 90 jaar bestaan

WESTKAPELLE – Toen in 1933 een aantal voetballiefhebbers uit Westkapelle het idee hadden om een voetbalvereniging op te richten, trokken ze de stoute schoenen aan en klopten aan bij burgemeester Casembroot. Daarmee stonden Kees Roelse, Aarnout Lievense en Joos Huibregtse aan de basis van de oprichting van v.v. De Noormannen.

Uiteindelijk werd de club op 27 maart 1933 officieel opgericht en bleek uit oude raadsverslagen van B&W Westkapelle, dat in eerste instantie werd gekozen voor het voetballen op zondag. Dit omdat het animo om op zaterdagen te voetballen te laag was vanwege werkzaamheden. In het begin werd er gevoetbald op het Zuidervroon, later werd een locatie op Noordervroon het nieuwe ‘thuis’ waar de eerste officiële KNVB-wedstrijden werden gespeeld. Na de oorlog ging de club, ook op Noordervroon, dichterbij het dorp voetballen. In 1967 werd een nieuw sportpark in gebruik genomen op de hoek van de Prelaatweg/Domineeshofweg waar de hedendaagse accommodatie is. Sinds de aanleg is dit uitgebreid met een derde veld en een nieuwe kantine met bestuurskamer welke met vereende krachten is gebouwd door de leden. 

In de clubgeschiedenis behaalde het twaalf kampioenschappen op verschillende niveaus en degradeerde negen keer. De laatste vijf seizoenen is De Noormannen actief in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Van de negentig jaar dat de club uit Westkapelle bestaat, is Marco Verburg al ruim veertig jaar lid. Begonnen in de jeugd, later bij de senioren en momenteel ook nog actief als bestuurslid en tal van commissies . Eén daarvan is de jubileumcommissie, waarin nog vijf andere (bestuurs)leden zitting hebben. “Het is gewoon geweldig om dingen te kunnen doen voor de vereniging en dat doe ik met veel plezier. We hebben hier sowieso te maken met een hele trouwe groep vrijwilligers en die zetten zich allemaal met hart en ziel in om deze club al jarenlang bruisend te houden. En als je negentig jaar bestaat, dan is iedereen daar in de loop der tijden hier bij De Noormannen prima in geslaagd.”

Zelf voetballen zit er voor de 44-jarige Verburg niet meer in vanwege kapotte kniebanden. “Hand- en spandiensten verrichten op verschillende manieren doe ik op meerdere vlakken. Als bestuurslid, bij de jeugd, de evenementencommissie, een rommelmarktcommissie. Maar bezig kunnen en mogen zijn om het jubileum vorm te geven is helemaal te gek. Met z’n zessen zijn we nu aan het kijken om voor de leden, zowel jeugd als senioren, iets leuks te kunnen bieden. “

Het weekend van 23 juni 2023 moet het gaan gebeuren voor De Noormannen en wordt er nu achter de schermen een jubileumprogramma opgetuigd. “Op vrijdagavond zal het geheel in het teken staan van de jeugd. Dan zullen er onder meer ouder-kindwedstrijden worden gespeeld door onze jeugdteams. Tussendoor gaan we met z’n allen eten in de grote feesttent die op het sportcomplex zal komen te staan. Dat zijn altijd wel leuke en speciale toernooitjes en daar zie je vaak iedereen genieten op het veld, maar zéker ook de familieleden en andere dorpelingen die komen kijken.”

Op zaterdag is het de dag voor de senioren, waarbij er een wedstrijd zal worden gehouden tegen een ploeg met gerenommeerd/ bekende namen. “Dat zal niet een wedstrijd worden met oud-leden van de club, maar we zullen voetballen met een afspiegeling van spelers en speelsters uit alle vertegenwoordigende teams die we als vereniging rijk zijn. Dus vanuit onze drie heren- én ons damesteam zullen er voldoende mensen aantreden die avond. En er zal zeker ook nog wel geproost, getoast en gefeest gaan worden.”

”De komende maanden zal voor iedereen stilaan duidelijk worden wat er nog voor festiviteiten op de rol staan en zullen er ook namen bekend worden gemaakt. Nu zitten we nog in de verkennende fase, maar dat het voor de club en al zijn leden een happening gaat worden, daar mag je zeker van zijn. Het is een bijzondere mijlpaal voor de club, voor de leden én voor het dorp. En dat zijn zaken die je zonder enige twijfel moet vieren met z’n allen. En om daar dan als vrijwilliger een bijdrage aan te kunnen leveren, daar ben ik wel trots op.”

Klik hier voor meer artikelen over VV De Noormannen
Klik hier voor meer informatie over VV De Noormannen