Mario Krommenhoek geneest zieke ballen bij Zwaluwen

0
112

De Vlaardinger staat midden in zijn hok, de materiaalkamer van de club. Overal liggen, geordend, shirtjes, broekjes, sokken en ballen. Zelf heeft de materiaalman van Zwaluwen alleen maar oog voor het shirt. “Kijk”, wijst hij op de hals.

“Hier staat de Vlaardingse vlag én het oprichtingsjaar van Zwaluwen. In het shirt zelf zit de Vlaardingse vis en onze eigen zwaluw verwerkt.” Gevouwen en wel gaat het shirt terug in de kast. Krommenhoek is sowieso zuinig op de spullen.

Een stuk of tien ballen liggen op een plank te wachten om door de materiaalman nieuw leven ingeblazen te krijgen. “Die zijn allemaal lek. Ik gooi nooit kapotte ballen weg. Het is het kapitaal van de club. Daarom probeer ik ze altijd te maken.” Niet voor niets wordt Krommenhoek de ballendokter van Zwaluwen genoemd. Negen van de tien ballen redt hij van de afvalbak. “Wat ik ermee doe? Ik spuit een soort goedje in, gelei, en laat ze dan een tijdje liggen. De meeste ballen kan je daarna weer oppompen en zijn weer goed. Ik heb het geleerd van de vorige materiaalmannen van de club.”

Krommenhoek, werkzaam op de bloemenveiling in Honselersdijk (‘die vroege tijden zijn een aanslag op je leven’), verzorgt alle materiaal van de clubs. “Ik ben hier ooit begonnen als leider van mijn zoon. En als ze weten dat je actief bent, zoeken ze je op. Zo kwamen ze ook bij mij terecht toen ze iemand voor het materiaalbeheer zochten. In het begin deed ik de jeugd, nu doe ik jeugd én senioren. Ik verzorg alle materialen, van ballen tot hesjes tot pionnen.”

“Trainers hebben nog wel eens wensen”, fronst hij zijn wenkbrauwen. “Verschillende soorten pionnen, loopladders. Weet ik het allemaal. Dat leren ze allemaal op de KNVB-cursus.”

“Ieder team heeft een eigen kooi. Daar liggen de spullen in. Als ik al het materiaal per training zou moeten uitserveren dan heb ik er een extra dagtaak aan.”

Hij zorgt voor alle bestellingen van de kleding. Van shirtjes tot trainingspakken. “Ik vraag bij de kledingleverancier ook de offertes aan voor bedrijven die een team willen sponsoren.”

Daarnaast is Krommenhoek coördinator van de bovenbouw, de JO19 en JO17. “Het meeste werk is voor het begin van het seizoen. Dan moeten de teams worden samengesteld en trainers en leiders worden gezocht. We hebben drie JO19- en drie JO17-teams. Dat valt dus reuze mee.”