Marcel Van Helmond en NEO gaan door

0
473
NEO'25
Pix4Profs-Ron Magielse beek vooruit-trainer marcel van helmond EEN OPDRACHT

Marcel van Helmond, de voetbaltrainer en oud-voetballer uit Oosterhout, heeft zijn leven gewijd aan de sport die hij liefheeft, voetbal. Als voormalig profvoetballer en voetbaltrainer heeft de 57-jarige oefenmeester zijn stempel gedrukt op zowel het betaalde als het amateurvoetbal in Nederland.

Van Helmond begon zijn professionele voetbalcarrière bij NAC Breda, waar hij in juni 1985 zijn debuut maakte in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen FC Groningen. In totaal speelde hij achttien jaar in het betaalde voetbal. Na vier seizoenen in de Eerste Divisie te hebben gespeeld, maakte hij de overstap naar Fortuna Sittard, gevolgd door periodes bij de Noord-Brabantse voetbalclubs FC Eindhoven, FC Den Bosch en RBC Roosendaal. Na zijn carrière bij de profs, speelde hij twee jaar in de eerste klasse, toen het hoogste amateurniveau van Nederland. In zijn eerste jaar bij Achilles Veen werd hij direct kampioen en promoveerde hij. Van Helmond had zelf niet meer de ambitie om op dat niveau te acteren, dus vertrok hij naar Kozakken Boys, waar hij ook kampioen mee werd en opnieuw promoveerde. ,,Dat waren mooie jaren’’, blikt de oud-prof terug.

Trainersvak

Op zijn 37e hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en zijn we nu twintig jaar verder. Na zijn succesvolle carrière als speler, besloot Van Helmond zijn kennis en ervaring over te dragen als voetbaltrainer. Hij begon zijn trainersloopbaan bij verschillende amateurclubs, waaronder VV WNC, IFC, GRC ’14 en Wilhelmina ’26. Zijn ervaring en passie voor het spelletje kwamen goed van pas bij het trainerschap. Het trainersvak dat hij even later heeft vervolgd bij NEO ’25.

Al drie jaar is hij met veel plezier hoofdtrainer van de ploeg uit Waalwijk. Geen verrassing dus dat hij heeft verlengd bij de club. ,,Ik train een hele jonge, goede groep met veel potentie’’, aldus Van Helmond. ,,Op dit niveau is het belangrijk dat het gezellig en leuk op de club is. Dat is zeker het geval. Het is een hele kleine, maar warme club. Iedereen kent elkaar hier en is er voor elkaar’’. Ook over zijn eigen ploeg is Van Helmond te spreken: ,,De jongens luisteren allemaal goed en zijn leergierig om beter te worden’’, zegt hij. ,,De uitvoering kan vaak nog beter, maar de intentie is aanwezig’’. Ook ziet hij dat zijn jongens goed bevriend zijn met elkaar en naast de voetbal ook veel met elkaar om gaan.

,,We zijn nog niet klaar met elkaar’’

Onder zijn leiding heeft NEO’25 zich ontwikkeld tot een geduchte tegenstander in het amateurvoetbal. Met zijn manier van spelen, mooi, verzorgd en dominant voetbal, heeft Van Helmond een sterke en hechte ploeg gevormd die klaar is om hogerop te gaan. ,,We willen het graag verder uitbouwen’’, zegt hij vol ambitie. ,,We willen naar de derde klasse en ons laten uitdagen op dat niveau’’, ambieert hij. Voor een kampioenschap in de vierde klasse is er volgens Van Helmond meer nodig dan er nu wordt gegeven. Vorig seizoen degradeerde NEO uit de derde klasse en wil het uiteraard zo snel mogelijk terug omhoog. De ploeg van Van Helmond draait mee in de top, maar heeft het kampioenschap niet meer in eigen hand. ,,We zijn nog te lief en moeten wat gemener zijn. We zijn hierin nog onervaren en de spannende wedstrijden dit seizoen hebben we niet naar een overwinning om weten te zetten’’, aldus de NEO-coach. ,,Er zijn dingen die je niet kan leren, maar alleen beter van kan worden als je het hebt meegemaakt. Nu is het belangrijk dat we de ervaringen van dit seizoen meenemen naar de komende seizoenen en vlieguren maken op dit niveau. En dus zijn we nog lang niet klaar met elkaar’’, sluit de hoofdtrainer af.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van NEO’25