‘Het liefste staan ze met een bal aan hun voeten’

0
369
Kozakken Boys

De jeugd stimuleren en betrokken proberen te houden bij de club. Dat is wat Yvonne Ippel en Sylvia Hoogendoorn van Kozakken Boys samen als activiteitencommissie voor de jeugd doen. En dat lukt in hun eerste seizoen, voorlopig best aardig, vertelt laatstgenoemde. “Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt.”

En dat terwijl Hoogendoorn (34) eigenlijk pas vorige zomer werd gevraagd. “De complete commissie stapte op en doordat mijn kinderen hier voetballen, sta ik midden in de jeugd. Het klonk als een uitdaging, dus ik dacht: waarom niet?” Een uitdaging bleek het te zijn, maar wel een heel mooie, vertelt ze. “Het is bijna een dagtaak, maar wel een leuke. Er gaat geen dag voorbij dat we er niet mee bezig zijn. Iedere dag komt er wel een belletje of appje.”

Stimuleren

Allemaal min of meer aangestoken, door haar drie zoontjes. “Twee voetballen er inmiddels bij ‘de Boys’, dus ik kom er zelf nu zo’n vier jaar.” Sinds dit seizoen dus ook echt als vrijwilliger. “Als lid van de activiteitencommissie en sinds kort ook als onderdeel van de sponsorcommissie. Zodat we daar kunnen zorgen voor een goed budget voor de jeugd.” Want dat is uiteindelijk wel het doel, vertelt Hoogendoorn. “Sporten is gezond, dus willen we kinderen blijven stimuleren. Daarnaast zorgt het ook voor een stukje betrokkenheid bij de club.” Hoe ze dat doen? Bijvoorbeeld door clinics te organiseren. “Dat hebben we onlangs op 22 april nog gedaan. Daar kregen we veel positieve feedback op, dus daar zijn we trots op.” Maar dat niet alleen. “We regelen ook de kleding en hebben de interne voetbalschool voor volgend seizoen binnengehaald, dat is een mooie ontwikkeling.” Bij de club waar Hoogendoorn zich als inwoonster van Werkendam meer dan prima op haar gemak voelt. “Het is gewoon een heel mooie vereniging. En voor een kleine club, is alles best wel groot. De sfeer alom is goed en we hebben een leuke groep met vrijwilligers.”

Enthousiast

Die allemaal helpen bij het organiseren van de ‘vaste dingen’. “Zoals het ouder/kind-toernooi, Sinterklaas of het tentenkamp.” Alles voor het plezier én de ontwikkeling. “Uiteindelijk komen ze om te voetballen. Wat je ook doet, het liefste staan ze met een bal aan hun voeten. Dus dat proberen we toch altijd wel te doen.” Hoogendoorn merkt dat het werkt. “Als je de reacties ziet van die kinderen op het veld, hoe enthousiast ze zijn, dat is voor mij het leukste.” Een geslaagd eerste seizoen dus, wat dat betreft. “Dit jaar was een beetje de vuurproef, hopelijk kunnen we alles nu nog naar een hoger niveau tillen. Zo willen we de clinic jaarlijks terug laten komen, maar gaan we bijvoorbeeld ook kijken naar het vernieuwen van het speeltuintje.” Het grootste doel, is volgens Hoogendoorn in ieder geval bereikt. “De voetbalschool komt komend jaar vast training geven, dat zorgt voor groei in kwaliteit van de jeugd.” Het duo staat dan ook in nauw contact met Anne Ippel en Arjen Borsje, verantwoordelijk voor het jeugdvoetbal bij Kozakken Boys. “Dat is ook een stukje voetbalinhoudelijk, waar we ons op willen richten.” Met oog voor de lange termijn. “Ik hoop dit zeker langer te kunnen blijven doen!”

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van Kozakken Boys.