Peter Burg verlaat Sparta’30 met gemengd gevoel

0
446
Sparta'30

Degraderen is nooit leuk en al helemaal niet als dat in je laatste seizoen bij de club is. Het overkwam Peter Burg met derdeklasser Sparta’30. En dus sluit de trainer drie jaar in Andel toch een beetje in mineur af. “Ik vertrek niet met goed voetbal, dat vind ik jammer.”

Toch was het voor de 49-jarige Burg dit seizoen al voor de winterstop duidelijk: “Op een gegeven moment is het tijd voor iets anders. Dat voelde ik, maar ook de club zo. Een andere omgeving, een nieuwe uitdaging. Dat voel je dan gewoon vanbinnen.” Heel lastig was de beslissing dan ook niet. Tot de laatste wedstrijd. “Als je dan degradeert, is het toch een zwarte dag. In je laatste jaar, zo afscheid nemen, dat is niet fijn. Voor niemand niet.”

Onrust

En dat terwijl er in de eerste twee seizoenen onder zijn leiding, heel behoorlijk gepresteerd werd. “Vorig jaar werden we vijfde, dan valt dit zeker tegen. Al moet je ook realistisch zijn”, doelt Burg op de zwaarte van de competitie. “Er zijn een aantal tweedeklasser bijgekomen, daardoor is de concurrentie sterker geworden.” Toch begon Sparta’30 nog prima aan het seizoen. “De eerste zeven wedstrijden waren goed, daarna kwamen we in een slechtere fase. Als je dan acht keer op rij verliest, wordt het allemaal anders. Dan sluipt er onrust in en gaat het in het hoofdje zitten. Op zo’n moment gaan de koppies hangen en wordt winnen steeds lastiger.” Al probeerde Burg dat natuurlijk nog wel om te draaien. “Dan ga je een ander systeem spelen, maar ook dat hielp niet.” Had het toch nog kunnen lukken? “Qua beleving wel, qua voetbal niet. In de loop van het seizoen merk je dat. Als je continu verliest, ga je steeds meer omlaag.” Tot er eigenlijk geen houden meer aan was, herinnert hij. “Onbewust houd je er natuurlijk wel rekening mee. Degradatie speelt dan stiekem steeds meer in je achterhoofd.” Iets waar Burg voorafgaand aan het seizoen, toch niet meteen aan had gedacht. “Je wilt er altijd het maximale uithalen, dan is degraderen het ergste wat kan gebeuren. Laatste worden wil niemand.”

Kritisch

Toch probeert de inwoner van Den Bosch ook vooral positief terug te kijken. “We hebben ook goede wedstrijden gespeeld. Met een leuke spelersgroep, bij een echt mooie dorpsvereniging. De trainingsopkomst was altijd goed en de aanhang massaal aanwezig.” Vol kritische supporters, lacht Brug. “Maar dat hoort erbij!” De bereidheid van zijn spelers, zal de trainer dan ook gaan missen. “De wil om er altijd te zijn. Net als de mensen die regelmatig kwamen kijken. Al met al, heb ik een ontzettend leuke tijd gehad.” Maar kritisch blijven, doet Brug zelf ook tot de laatste snik. “Die degradatie, blijft dan toch hangen. Met matig voetbal. Ik houd van 433, maar ben overgestapt naar 532. Aanvallend voetbal, zat er nu niet in.” En dus vertrekt hij straks richting HRC’14, met een gemengd gevoel. “Ik kan de club niet verlaten met goed voetbal, dat vind ik jammer. Maar ook dat is degradatievoetbal, dan moet je punten sprokkelen…”

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van Sparta’30.