Lewedorpse Boys omarmt lagere energienota in coronatijd

0
148

Midden in een coronapandemie flink investeren in een nieuw dak en 48 zonnepanelen? Het ligt misschien niet direct voor de hand voor een amateurvereniging. vv Lewedorpse Boys heeft er echter geen seconde spijt van gehad. Dankzij goede subsidieregelingen, betrokken vrijwilligers én de helpende hand van De Groene Club profiteert de Zeeuwse derdeklasser nu van een lagere energienota.

Meteen maar de eerste concrete cijfers. De 48 zonnepanelen, die in juli 2020 werden geplaatst, leverden het afgelopen half jaar 7.000 kWh aan elektriciteit op. Een besparing van 1.500 euro die Lewedorpse Boys direct terugziet in het kostenplaatje van de vereniging. Die meevaller is natuurlijk meer dan welkom in een seizoen waarin het voetbal vanwege corona grotendeels is platgelegd in kantine-inkomsten ver achterblijven.

“Zoals het er nu naar uitziet, is het leed te overzien qua financiën”, vertelt secretaris Ruden Grim. “We zullen dit seizoen een klein verlies lijden of wellicht quitte draaien. Dat is deels te danken aan de lagere energiekosten. Daarnaast prijzen we ons gelukkig met onze trouwe sponsoren en ruim 250 loyale leden. Terwijl er nauwelijks is gevoetbald, zijn bijna alle contributiegelden geïnd en heeft onze sponsorcommissie in 2020 zelfs een recordomzet gerealiseerd. Ook de compensatieregelingen van de overheid helpen.”

Langgekoesterde wens

Terug naar het energieverhaal. De duurzame plannen van Lewedorpse Boys ontstonden zo’n vijf jaar geleden. Voornamelijk uit financiële motieven en met het oog op de toekomst wilden de Zeeuwen hun accommodatie verduurzamen. Dankzij een investeringsfonds van de gemeente Borsele kon de club investeren in LED-verlichting voor twee velden. De langgekoesterde wens – zonnepanelen – stuitte echter op een groot probleem. Het dak van de kantine en kleedruimtes bevatte asbest en moest eerst worden gesaneerd voordat het kon worden vernieuwd. Kosten ruim 28.000 euro.

Daarmee zou de vereniging meteen alle reserves moeten aanspreken, waardoor het plan voorlopig in de kast bleef liggen. “We zijn daarna heel actief blijven zoeken naar mogelijkheden, want we wilden echt heel graag die verduurzaming realiseren”, vertelt Grim. In 2019 werd het bestuur op het spoor gezet van Stichting Zeeland Refinery. De aardolieraffinaderij in het nabijgelegen havengebied van Vlissingen-Oost beschikt over een fonds voor speciale duurzaamheidsprojecten in de buurt en schreef een cheque uit die de gehele dakrenovatie financierde.

Bijna tegelijkertijd kwam De Groene Club op het pad van de roodhemden uit het 1.700 inwoners tellende Lewedorp. “We zagen de oproep via de KNVB en sloten ons meteen aan. We hadden namelijk een duidelijk plan voor de zonnepanelen en waren benieuwd naar de mogelijkheden.” Adviseur Geert Snels legde meteen de BOSA op tafel, de subsidieregeling ‘Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties’. Grim: “We hadden er wel eens van gehoord, maar kenden de details niet.”

  • De BOSA-subsidie bedraagt 20 procent van de totale investering bij reguliere investeringen en liefst 30 procent voor duurzame investeringen in de accommodatie.
Vrijwilligers van Lewedorpse Boys staken afgelopen zomer de handen uit de mouwen voor hun sportpark.

Opgestroopte mouwen

De totale kosten voor de aanleg van zonnepanelen bedroegen 16.000 euro. De BOSA reduceerde dat tot 11.000 euro. Dankzij een regeling met de gemeente betaalt Lewedorpse Boys uiteindelijk zo’n 60% van de investering, uitgesmeerd over 15 jaar. Afgelopen juli was het zover: Groene Club-partner Kemkens plaatste 48 zonnepanelen op het nieuwe dak. Maar daar bleef het niet bij. In het hartje van de zomer stroopten vele vrijwilligers de mouwen op. “Alles werd aangepakt. De keuken, kantine, het straatwerk om de gebouwen heen, de parkeerplaats en een geheel nieuwe luifel. Onze accommodatie ligt er prachtig bij. Het is doodzonde dat we er door corona maar drie competitieronden van hebben kunnen genieten”, aldus Grim die ook als elftalleider van het eerste actief is.

Het uiteindelijke resultaat is mooi, vindt ook adviseur Geert Snels met wie Lewedorpse Boys het Groene Club-traject doorliep. “Het komt regelmatig voor dat clubs nog nooit van de BOSA-regeling hebben gehoord. Het is ook best ingewikkelde materie en het mooie van De Groene Club is dat we een totaalpakket bieden. We geven niet alleen advies, maar begeleiden de vereniging op alle fronten totdat het gehele project gerealiseerd is. Een BOSA-aanvraag is niet alleen voor zonnepanelen, maar kan ook voor andere zaken worden ingediend zoals nieuwe goaltjes, ballen, tenues, hekwerk etc. én geldt met een terugwerkende kracht van 12 maanden. Wij zeggen dan ook tegen clubs: overhandig ons alle facturen en wij leveren het kant-en-klaar af bij BOSA.”

Subsidies stapelen

Hoe kijkt Lewedorpse Boys nu terug op het hele project? “Eigenlijk kwam alles precies op het juiste moment bij elkaar”, zegt Ruden Grim. “Acht jaar geleden hadden we uit nieuwsgierigheid als eens een energiescan laten doen, maar dergelijke grote investeringen schuif je vaak op de lange baan. Daar ben je toch wat huiverig voor en niet iedereen is thuis in subsidiemogelijkheden. Via De Groene Club wordt alles concreter en word je aangemoedigd hoe je alles toch kunt realiseren. De Groene Club stimuleert je het gesprek aan te gaan met lokale overheden en combineert subsidies waardoor er meer mogelijk is. Een mooi voorbeeld zijn de nieuwe tenues. We waren al van plan om binnenkort alle leden in nieuwe kleding te steken, maar dat hebben we nu meteen meegenomen in de BOSA-aanvraag. Mijn conclusie: wanneer je als club laat merken dat je echt iets wilt, dan is er veel mogelijk.”

En heeft corona nog voor twijfels gezorgd? “Nee, geen moment. We wilden dit als club echt doen en onze plannen waren al eerder concreet. Voorheen betaalden we jaarlijks 8.000 euro aan energiekosten. Dankzij de zonnepanelen verwachten we nu op jaarbasis 3.000 euro te gaan besparen. Dat is liefst 40 procent minder aan totale jaarlijkse energiekosten. En die investering hebben we in vier à vijf jaar terugverdiend. Mooi toch?”

Bron: KNVB

Klik hier voor meer informatie over de Lewedorpse Boys.
Voor meer artikelen over de Lewedorpse Boys klik hier