Leo Rijpert Cup voelt als herboren

0
122

De Leo Rijpert Cup is terug na een jaar afwezigheid. Het toernooi is te mooi om definitief de handdoek in de ring te gooien en dus is de organisatie van RSC Alliance weer aan de slag gegaan. Vol goede moed en met een prachtige deelnemerslijst als resultaat.

Oké, het is nog geen Standaard Luik of Brighton & Hove Albion, maar De Graafschap, NAC Breda en Fortuna Sittard zijn toch mooie ploegen om te verwelkomen op een jeugdtoernooi rondom Hemelvaartsdag. Met de toevoeging van Lyra Lierse heeft de organisatie achter de Leo Rijpert Cup ook de inbreng van buiten onze grenzen weer gewaarborgd. En dat met beperkte middelen én na een jaar afwezigheid.

Het jeugdtoernooi van RSC Alliance draagt sinds 2015 de naam Leo Rijpert. Een man met een hart voor Alliance, die bestuurslid, jeugdvoorzitter, voorzitter en klusploegmedewerker is geweest op het sportpark Kortendijk. Bij de viering van het 90-jarig bestaan werd hij nog koninklijk onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de club. Hij droeg ook het jeugdtoernooi een warm hart toe.

Vijf jaar geleden overleed Rijpert, maar hij blijft niet alleen met zijn naam aan het toernooi verbonden: met kleinzoon Bob is ook de volgende generatie uit de familie opgestaan om een handje te helpen in de organisatie. “Het geeft je club een goede naam in de regio, dat vind ik mooi”, aldus de 22-jarige Roosendaler. Hij maakt samen met onder meer Jos Gommers (58 jaar, toernooidirecteur) en Marc Roovers (54 jaar, bestuurslid accommodatie) deel uit van een vijf koppen tellende organisatie, aangevuld met aardig wat vrijwilligers en begeleiders op de dag van het toernooi.

Brazilië en Polen
Het jeugdtoernooi wordt eind mei voor de tiende keer georganiseerd. In het verleden gingen ploegen als Standard Luik, Desportivo Brasil, Club Brugge, Anderlecht, ADO Den Haag en Excelsior met de winst naar huis. Ook twee Poolse teams kwamen al eens naar Roosendaal voor het toernooi van Alliance. Profs als Lerin Duarte, Iliass Bel Hassani, Richairo Zivkovic en Mauro Júnior deden in hun jeugd mee aan het toernooi. De profteams worden aangevuld met een ploeg van Alliance, Rijpert speelde zodoende zelf ook tegen die talenten. “Wij vonden onszelf best goed, wonnen weleens het kampioenschap, maar werden tegen die teams soms helemaal scheel getikt. Het scheelde dat het maar twintig minuten was, waardoor we tegen de minste tegenstanders nog wel een kans maakten.”

Hij is onder de indruk van de professionaliteit van de betaald voetbalorganisaties. “Die kwamen gewoon met negentien spelers en vijf man begeleiding.” Daarnaast krijgt ieder team een begeleider van Alliance, die hen wegwijs maakt tijdens de Leo Rijpert Cup.

Het toernooi ontbrak vorig jaar op de kalender: de alsmaar opschuivende competitieprogramma’s maakten het moeilijker en moeilijker voor Alliance. “Teams die eind mei nog om een kampioenschap of tegen degradatie strijden, gaan niet meedoen aan een jeugdtoernooi in hetzelfde weekend.” Een maand opschuiven was geen optie omdat de Belgische teams dan allang met zomerstop zijn. Maar omdat Alliance het een te mooi toernooi vond om definitief mee te stoppen, is de organisatie dit jaar met een nieuwe format op de proppen gekomen: uitgesmeerd over twee in plaats van drie dagen. “Op Hemelvaartsdag en de vrijdag daarna, zodat we niet in het gedrang komen met de competities.” Het toernooi definitief van tafel vegen vond Gommers zonde. “Ik vind het echt heel mooi om met weinig middelen zo’n toernooi te organiseren. Het is fantastisch als je ziet dat al die jongens het naar hun zin hebben en een sportieve dag beleven. Ik zou het een ander verhaal vinden als wij duizenden euro’s te besteden hadden, maar we doen het met een paar dubbeltjes als Alliance. Om dat gevoel weer te ervaren, hebben we gezegd:We gaan het gewoon weer doen.’”

De Onder 12 is gesneuveld, de Onder 15 en Onder 17 blijven over. “Dat vind ik de mooiste leeftijdscategorieën. Bij die jongens zie je echt al hoe goed ze zijn, dat ze spelen volgens bepaalde patronen en je kunt al zien wie er bovenuit steken. Het zijn geen mierenhopen zoals je bij de jongste jeugd ziet, die met z’n allen achter de bal aan gaan”, legt Roovers mooi uit.

Visitekaartje
Het binnenhalen van een NAC Breda of De Graafschap was zo makkelijk nog niet, keuze genoeg qua jeugdtoernooien, zeker aangezien de Leo Rijpert Cup een jaar afwezig is geweest. “Daardoor hebben ze natuurlijk allemaal andere toernooien leren kennen.” En toch is het de organisatie gelukt om negen ploegen in de JO15 en zes in de JO17 naar de Kortendijk te halen. “We proberen ieder jaar weer ons visitekaartje af te geven met onze goede scheidsrechters, fantastische kleedkamers en natuurgrasvelden. Hopelijk vertellen deze clubs uiteindelijk weer aan hun tegenstanders in de competitie hoe goed ze het bij ons hebben gehad, mond-tot-mondreclame is enorm belangrijk”, vertelt Gommers. Rijpert: “Er zijn clubs die zelf al bellen met de vraag of wij ons toernooi weer organiseren.”

Eigenlijk kan de organisatie niet wachten tot het 30 mei is. “Het is genieten om voetbal van zo’n hoog niveau te zien. Het gaat er bloedfanatiek aan toe, die ploegen komen echt allemaal om te winnen.” De droom van Gommers en zijn adjudanten is om het toernooi naar een hoger niveau te tillen.

Het zou mooi zijn om het in de toekomst weer over drie dagen uit te kunnen smeren en een van de drie topploegen uit Nederland en een topper uit België aan ons te binden. De droom is om het samen met een profclub te organiseren, daarmee haal je een naam en netwerk binnen. Voor dit seizoen hopen we op een mooie en sportieve dag, met mooi weer.”