Legendarische spits is goud waard voor VV Renswoude

0
205

Iedereen die in de afgelopen 53 jaar sportpark De Hokhorst van VV Renswoude betreden heeft is hem vast wel eens tegen het lijf gelopen. Legendarische spits Cees Overeem (65) zich beschikbaar voor de plaatselijke trots. De legendarische spits behoort daar tot het vrijwilligerscorps.

Teleurstelling

Cees Overeem valt bij de start van het gesprek meteen maar met de deur in huis en rakelt een teleurstelling uit het verleden op. ,,We waren behoorlijk ver in de bekercompetitie gekomen en de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Kampen stond op het programma. Ik werkte als timmerman in de bouw en zakte de dinsdag ervoor door een steiger. Voetballen was onmogelijk. Er kwamen 1700 toeschouwers op af. In de krant stond: de man met het vliegende schot stond langs de lijn.’’ De spits kan er nu gematigd om lachen en laat een foto zien waarop hij samen met een andere clubicoon, Henk van Essen, staat. Maar of de toen nog jeugdige Van Essen ooit het record van 350 treffers zal verbeteren moet nog blijken.

Dodelijk schot

Dertien jaar in het vlaggenschip en maar liefst achttien trainers heeft Overeem meegemaakt bij VV Renswoude. De naam van Gert van Weerthof valt. ,,Ja, dat was de beste trainer. Hij was tactisch erg sterk en zette de poppetjes op de goede plaats. Snel en een dodelijk schot, zowel links als rechts”. Zo beschrijft hij zichzelf: ,,Ik ben er trots op dat ik nog nooit een gele of rode kaart heb gehad. Zelfs geen waarschuwing. De voetbalbond kan mijn naam waarschijnlijk niet eens schrijven.’’ Over die zelfde bond is hij niet enthousiast: ,,In 1977 verongelukten Frans van de Broek en Hans van Foort na de met 3-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Bennekom.

Een week later moesten we van de bond gewoon spelen omdat die jongens niet meer ‘boven de grond’ stonden’’ Overeem is vaste volger van het vlaggenschip. Uit en thuis. ,,Ik ben overal kind aan huis. Het is een goede groep dit jaar met Jan van den Heuvel als trainer. Die laat ze hun gang gaan, maar zit er wel bovenop. Er is altijd een goede derde helft. Of er nou verloren of gewonnen wordt.’’

Druk baasje

In 2015 had Overeem de eer om vrijwilliger van het jaar te worden. Hij is daar trots op: ,,De leukste taak is het ontvangen van de scheidsrechters, want je leert in de loop van de jaren al die mensen kennen. Verder doe ik bouwklusjes, helpen met toernooien, kaartmarathons, besturen ontvangen en soms achter de bar.’’ Als het mooi weer is neemt hij zijn vrouw mee om naar zijn kleindochter Luna te gaan kijken, die in de meiden O-15 voetbalt. Hij heeft het af en toe wel moeilijk met de mentaliteit van de voetballer van nu. ,,Tegenwoordig bellen ze af omdat ze moeten werken. Ik moest vroeger ook werken, maar begon dan gewoon een paar uur eerder om toch te kunnen voetballen. Voorlopig kan VV Renswoude nog op de diensten van Overeem rekenen. ,,Ik heb thuis ook een hoop werk, want mijn vrouw zit in een rolstoel, maar ze kan een hoop zelf. Zo lang het gaat ga ik door. De zaterdag is mij heilig.’’