Kagia ziet toekomst in het meisjesvoetbal en met de aanstelling van twee coördinatoren wil de club de afdeling structuur geven. “Meisjes vragen om een andere benadering dan jongens.”
Op de laatste zaterdag voor kerst is het hoofdveld van Kagia het bezit van voetballende meisjes. Met Renate Jansen als middelpunt van de belangstelling. De aanvalster van FC Twente, één van de topclubs in de eredivisie, en van Oranje, geeft maar al te graag een clinic bij de club waar zij een aantal jaren bij de jongens speelde. Na de clinic wacht het grote werk voor Jansen, die met zo’n beetje ieder meisje op de foto moet.
“Voor die meiden is zij een rolmodel”, zegt Miranda Mesman, die samen met Esther van der Niet sinds enige tijd de coördinatie van de meisjestak van Kagia op zich heeft genomen. “Het meisjesvoetbal zit door de successen van de Oranje-leeuwinnen enorm in de lift. Toen wij jong waren was dat niet.”
Mesman speelde zelf jaren geleden wel in een meisjesteam bij de Lisserbroekse vereniging, maar eenmaal te oud moest zij bij de jongens verder. “Kagia heeft door de jaren heen altijd wel vrouwenvoetbal gehad, maar dat waren altijd golfbewegingen. Esther en ik hopen iets te kunnen neerzetten op structureel gebied. Daar kun je nooit te vroeg mee beginnen.”
Mesman zegt dat met nadruk omdat de meisjestak nu nog maar uit twee poten bestaat. Naast een MO13 heeft de club sinds dit seizoen een MO10 in de benen. “De manier waarop dat elftal tot stand is gekomen, geeft ons het idee dat het in de toekomst wel eens hard zou kunnen gaan”, geeft Van der Niet aan. “De MO10 is voortgekomen uit het schoolvoetbal. Op een gegeven moment stond een groepje meisjes voor onze neus met de vraag of ze bij ons in een team konden voetballen. Toen hebben we alles op alles gezet om snel aanvulling te krijgen. We hebben reclame gemaakt op de sociale media en we hadden in een mum van tijd een team bij elkaar. Ook trainers en leiders waren zo geregeld.”
Volgens Mesman is het belangrijk om nu al meteen een goede structuur neer te zetten. “Meisjesvoetbal is anders dan jongens. Je zult met meerdere zaken rekening moeten houden, kijk alleen al naar de accommodatie. Een meisje vindt het belangrijk om met vriendinnetje te voetballen en plezier te maken. Het willen winnen komt op de tweede plaats. Dat is toch anders dan bij jongens.”
Met de verwachte groei van Lisserbroek in de toekomst willen Mesman en Van der Niet een goede basis leggen waarop gebouwd kan worden. “We willen er uiteraard meer teams bij. We zijn daarin wel realistisch, want we hebben met Lisserbroek een beperkt achterland. We zijn een klein dorp”, schetst Van der Niet. “We richten ons vooral op de jongere meisjes omdat wij denken dat daar meer nieuwe leden te vinden zijn dan voor de MO17. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als we in elke leeftijdscategorie een team krijgen, maar dat is zeker niet op korte termijn ons doel. We willen een omgeving creëren waarin de meiden met plezier kunnen voetballen.”
Klik op Kagia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Kagia voor meer informatie over de club.