Jong bloed is welkom bij Teisterbanders

0
209

Jarenlang bleef de selectie van VV Teisterbanders verstoken van jonge talenten, maar er is nieuw en jong bloed op komst. Een negental jeugdspelers treedt toe tot de senioren van de club uit Avezaath.

De jeugdspelers uit de succesvolle JO19 van Teistersbanders zijn meer dan welkom, zegt Erik van der Weerd, voormalig keeper van het eerste elftal die in het bestuur van de club de technische zaken beheert. “Het is voor het eerst sinds jaren dat er weer een grote groep vanuit de jeugd doorstroomt. Hiervoor gebeurde dat mondjesmaat. Eén, soms twee spelers maar meer was het niet.”

En dat heeft gevolgen voor de leeftijdsopbouw van het eerste elftal. In de hoofdmacht regeren de dertigers en zijn de twintigers in de minderheid. “Ik denk dat de meeste jongens 32, 33 jaar zijn. Het is goed gegaan omdat al die jongens lang zijn doorgegaan, maar ze hebben natuurlijk niet het eeuwige voetballeven. Eens gaan ze er ook mee stoppen. Als club moet je ervoor waken dat ze dan niet allemaal in één keer gaan doen. Dat zou een groot probleem zijn.”

Gevoetbald werd er in de coronalockdowns niet, maar Van der Weerd had zijn handen vol om de spelers ‘erbij te houden’. “De verleiding om andere dingen te gaan doen doordeweeks en op zondag was levensgroot aanwezig. Ik heb gebeld, geappt en gesmst, om die jongens te bewegen te blijven spelen voor de selectie.”

Net als andere verenigingen had Teisterbanders veel last van de coronaperikelen. “Zeker in de eerste maanden toen mensen om de haverklap thuiszaten met corona. In die periode hebben we ons gemanifesteerd als een hechte club. Er vielen overal gaten door spelers die niet konden spelen, maar die werden opgevuld door spelers uit andere teams. Het tweede viel in bij het eerste, het derde bij het tweede. Er heeft ook nog een jongen uit het vierde op de bank bij het eerste gezeten. Iedereen helpt elkaar”, zegt Van der Weerd niet zonder trots. Zelf leverde hij ook een aandeel, want toen de vaste keeper van Teisterbanders 1 geblesseerd was, verdedigde hij een paar wedstrijden zijn doel van de hoofdmacht. “Ik ben weliswaar 38 jaar, maar nog fit hoor.”

Om een eventuele vergrijzing in het eerste elftal tegen te gaan is de doorstroming van de negen jeugdspelers geen overbodige luxe. “Ze zullen niet allemaal in het eerste komen”, reageert Van der Weerd. “Een aantal zeker wel en aantal zal in het tweede komen. Prima. Het zal zorgen voor nieuw elan. Daarnaast komen nog vier, vijf jongens van buitenaf erbij.”

“Het zijn prima jongens”, zegt Lieke Wellner over de talenten uit de onder negentien die de overstap naar de selectie maken. De 23-jarige speelster van vrouwen 1 kan het weten, want ze is al vier jaar de trainer van het team. “Ik ben met deze jongens in de onder 15 begonnen. Het is een leuke groep met goede technische voetballers maar ook jongens die fysiek sterk zijn.”

Die mix resulteerde afgelopen seizoen in een kampioenschap van de derde klasse. Van de tien wedstrijden wonnen de pupillen van Wellner er acht. “We speelden heel compact én op buitenspelval. Dat ging vaak goed.” Haar vader was als leider aan het team verbonden. “Als grensrechter, maar hij roerde zich ook wel als de jongens even wat hardere taal nodig hadden, haha. Ik lever ze met een goed gevoel over aan de selectietrainer.”

Klik op Teisterbanders voor het laatste artikel over de club.
Klik op Teisterbanders voor meer informatie over de club.