In gesprek met Wim Drenth en Dave Chong van Zuidland

0
238

Zuidland heeft met voorzitter Dave Chong en jeugdvoorzitter Wim Drenth (56) twee kapiteins op het schip. “Dat werkt prima, dus gaan we er ook mee door”, aldus Drenth. “Als voorzitters moeten we af en toe bijsturen, maar vooral een goede dynamiek creëren voor het vrijwilligerswerk.”

haco_sport[1]

Drenth, in het dagelijkse leven financieel adviseur, komt niet zomaar binnenvallen op sportpark Groot Nibbeland.  “Veel”, voegt hij eraan toe, waarmee hij duidelijk maakt dat hij warm wordt van het vele vrijwilligerswerk. “Die groep kunnen we niet genoeg eren. Het zijn de pareltjes van de club.”

Drenth is een welkome steun van Dave Chong, die al zeven jaar voorzitter is. “De club verkeert in een prima staat. Dat is voornamelijk de verdienste van Dave, het bestuur en de vele vrijwilligers.” Het cadeau voor het nieuwe seizoen is ook al binnen. Eind september werd het kunstgrasveld opgeleverd. Op veld twee kan er getraind en gevoetbald worden op een kunstmat. “Voor de trainings- en wedstrijdcapaciteit is het kunstgrasveld zeker een geschenk. Het geeft ons meer ruimte en mogelijkheden. Daar zijn we de gemeente ook dankbaar voor”, zegt Drenth.

‘Echte’ liefde tussen Drenth persoonlijk en kunstgras is er echter niet. De inwoner van Zuidland behoort tot de groep die niet graag een kunstgrasveld ziet. “Voor de club is het een uitkomst, maar wat mij betreft blijven we nog heel lang op natuurgras voetballen.” Hij gaat nog een tikkeltje verder. “Zolang wij in het bestuur zitten, zal er geen kunstgras op het hoofdveld komen.”

Het is een uitspraak die kenmerkend is voor de persoon die Drenth is. Hij weet hoe het verenigingsleven werkt. “Ik ben jarenlang voorzitter geweest van de badmintonclub in Rhoon en ook voorzitter van de Oldtimersclub.

Vastgeroeste ideeën over hoe goed het vroeger was, Drenth heeft en kan er niets mee. “We leven in het hier en nu. Mensen hebben minder tijd, dus moet je ze ook niet vragen om twintig of dertig uur in de week vrijwilligerstaken te verrichten. Dat is en zal altijd een uitdaging blijven, maar ik zie bij ons tientallen enthousiaste vrijwilligers die het met een enorme opofferingsgevoel doen. Daar word ik blij van.”

Blij wordt hij ook van de samenstelling van de selectie. Veel Zuidlanders, spelers die de jeugdopleiding van de F tot het tweede en het eerste elftal hebben doorlopen, maken daar deel van uit. “We hebben nu een unieke situatie. De ambitie is nog steeds een stabiele tweedeklasser te zijn en te blijven.

Trots is hij ook op de jeugd- en de meisjestak, waar Zuidland het bolwerk op Voorne-Putten vormt. “Als sportvereniging in Zuidland hebben we de taak om de jeugd binnen te halen. Onze grote concurrent is de spelcomputer. Vroeger speelde je de hele dag buiten, nu zit de jeugd FIFA te spelen op de Playstation. Daar moeten we creatief op inspringen. Toernooien organiseren, waardoor ze op je sportpark komen. De drempel om echt te gaan voetballen wordt dan lager. Met de samenstelling van het huidige bestuur en de vele vrijwilligers die onze vereniging tegenwoordig weer rijk is, gaat dat ook zeker goedkomen.”

 

klik hier voor meer artikelen over Zuidland