In gesprek met Rick Fincke assistent-trainer van MOC JO17-1

0
173

De 21-jarige Rick Fincke is op zijn negende begonnen met voetballen bij MOC. Hij heeft hier tot de zomer van 2019 gevoetbald. Na een half jaar gestopt te zijn geweest is hij in de winter weer gaan voetballen bij Lepelstraatse Boys. Momenteel voetbalt hij bij zondag drie en is hij assistent-trainer bij de JO17-1 van MOC.

Rick is een echte Bergenaar en volgt momenteel de HBO opleiding Bedrijfskunde. Naast zijn opleiding heeft hij het laatste half jaar een KNVB cursus gevolgd en behaald als pupillentrainer. In zijn vrije tijd is Rick vaak op de club te vinden om te voetballen bij Lepelstraatse Boys of om te kijken. “Ik ben in 2016 begonnen als assistent bij de F11. De jaren erna ben ik assistent geweest bij de JO8-2, JO9-2, JO10-2, JO11-1 en momenteel bij de JO17-1. Bij deze elftallen ben ik assistent geweest bij goede hoofdtrainers. De komende seizoenen zou ik graag een eigen elftal onder mijn hoede nemen. Ik zou dan graag weer de jeugd willen trainen.”

dakraam_251134Ambities
De ambities van Rick zijn duidelijk: “Ik wil komend seizoen meer KNVB cursussen volgen om een nog betere trainer te worden en te beginnen met de UEFA C YOUTH. Dit seizoen is volgens hem een zwaar seizoen. Het grootste deel van het team mag namelijk nog in de JO16 uitkomen, maar er is besloten als JO17 team deel te nemen aan de competitie in de zevende divisie. “Dit was al een uitdaging en die uitdaging werd alleen maar groter toen wij zagen dat wij in de regio Rotterdam werden ingedeeld met teams als Sparta AV, XerxesDZB en ASWH”, aldus Fincke.

Hoogte- en dieptepunten
Voor Rick zijn de hoogte-en dieptepunten wel duidelijk zo zegt hij zelf: “Een hoogtepunt binnen mijn functie was twee jaar geleden, toen zijn we kampioen geworden van de competitie, na een overtuigend seizoen. Het dieptepunt zal niet verrassend zijn voor de meeste, dat is toch wel de afgelopen twee corona seizoenen, waarin voetballen soms niet mogelijk was. “Het koste veel energie om de jongens gemotiveerd te houden. Er zijn dan ook een aantal jongens gestopt met voetballen en dat is altijd zonde”, aldus Rick.

De persoonlijke doelen van hem zijn het verder door te groeien als trainer. Hij wil komende seizoenen de jongere jeugd trainen om vervolgens door te groeien als trainen van de JO17 of de JO19. Een groot voorbeeld voor hem is Dirk Kuyt: “Hij heeft altijd bij volksclubs gevoetbald die nooit persé de beste van de competitie waren. Hij had een overtuigingskracht naar de medespelers, dit spreekt mij erg aan.”

Rituelen
Veel spelers en trainers hebben rituelen die zij voor de wedstrijd doen, soms bewust, maar soms ook onbewust. Fincke neemt op zaterdagochtend tijdens het verzamelen altijd even een ‘breaker’. Dit doet hij omdat hij in de ochtend normaal niet eet maar voor een wedstrijd dit wel lekker is. Verder brengt hij veel tijd door op de voetbal en er is weinig buiten dit. “Op donderdagavond na de training, zaterdagavond of zondag na de wedstrijd drink ik graag een biertje.” Binnen MOC is hij lovend over Ronnie de Keijzer, hij is al heel wat aantal jaren bij de club en regelt nog erg veel.

Voetbal is voor Fincke belangrijk, omdat het meer is dan alleen sportief bezig zijn. “Het is leuk om met vrienden bezig te zijn en het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling, omdat je elke keer met verschillende mensen omgaat. In de komende dagen wordt er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe indeling bekent, op naar de hoofdklasse, op naar een leuke tweede seizoenshelft.

klik op MOC voor het laatste artikel van de club