In gesprek met Nicky Ligtvoet van RWB

0
128

Voetbalvereniging RWB zet flinke stappen om de jeugdafdeling naar een hoger plan te tillen. Het jeugdopleidingsplan moet die groei nog eens een extra boost geven. Nicky Ligtvoet is bestuurslid én maakt onderdeel uit van de technische commissie jeugd.

HappyPoint_desinfectie

“Wat doe ik niet, dat kan ik beter opnoemen”, vertelt Nicky Ligtvoet grinnikend, als we hem vragen hoe we zijn functie binnen RWB omschrijven. “Ik zit in het hoofdbestuur, ben lid van de technische commissie, trainer/coach van de JO15-1 en fluit zo nu en dan een wedstrijd. Ik heb tot de JO19-1 gevoetbald, daarna stopte ik. Ik wilde me meer op die organisatorische taken richten, vond dat leuker.”

Hoofdklasse
De 31-jarige Waalwijker heeft als belangrijkste doel de jeugdafdeling van RWB naar een hoger plan te stuwen, zodat de seniorenselectie daar uiteindelijk de vruchten van plukt. “En dat gaat steeds beter. Een leuk voorbeeld is de huidige JO16-1. Die zijn in een paar jaar tijd gegroeid van de vijfde naar de eerste klasse. Verder spelen veel selectieteams in de hoofdklasse.”

RWB heeft op ieder prestatief elftal een gediplomeerde trainer staan en richtte ook een interne opleiding op voor goedwillende ouders en beginnende oefenmeesters. “Zo maken we ze wegwijs in het coachen en training geven.” Ligtvoet is vorig jaar op zoek gegaan naar meer ervaren en kwalitatief goede mensen die de club willen helpen. “Zo hebben we een aantal nieuwe coördinatoren gevonden, zij doen allemaal een stukje van de grote taak die er ligt.” Daarnaast hebben ze het jeugdopleidingsplan herschreven. “Daarin zijn onze manier van spelen, training geven, de normen en waarden en selectieprocedures opgenomen. We willen een duidelijke structuur binnen de club creëren, waarbij iedereen zijn of haar aanspreekpunt kent, op hetzelfde niveau training krijgt en dezelfde speelwijze hanteert. Trainers kunnen kiezen tussen 1-4-3-3 en 1-4-4-2, we willen experimenten met 1-5-3-2 en dergelijke systemen voorkomen: dat is voor de jeugd niet te doen om uit te voeren.” In coronatijd heeft RWB onder meer een intern toernooi en clinics verzorgd, waar ook spelers uit de seniorenselectie bij hielpen.

Spelersvolgsysteem
Sinds oktober is het jeugdopleidingsplan definitief vastgelegd en Ligtvoet en zijn collega’s nemen de trainers daarin mee bij de voortgangsgesprekken van januari. “Ook belangrijk is het spelervolgsysteem: een speler wordt daarin beoordeeld op basis van een aantal punten. Uiteindelijk kunnen we daarmee concluderen of een speler hoger ingedeeld kan worden. Op die manier hebben we ook altijd een goede onderbouwing richting de voetballers en hun ouders, over waarom we een keuze maken. Ook bij de niet-prestatieve elftallen voeren we dat systeem in.” Die teams zijn namelijk van groot belang voor RWB, ziet Ligtvoet. “We hopen dat zij uiteindelijk doorstromen en onze lagere seniorenelftallen gaan vormen, dat is ook wel zo prettig voor de kantine-omzet.”

Het grote doel van het jeugdopleidingsplan is om RWB 1 en 2 te versterken. “We willen een stabiele derdeklasser zijn, met af en toe een uitschieter naar de tweede klasse. Dat is het wel, als je hoger gaat spelen, moet je spelers gaan betalen en dat willen wij niet. Wij willen met zo veel mogelijk jongens uit de eigen jeugd spelen. Jongens van buitenaf zijn welkom, maar we gaan ze niet actief benaderen of betalen.” Ligtvoet ziet dat RWB op de goede weg zit. “Het gaat zelfs heel goed”, besluit hij optimistisch.

 

Klik hier voor meer informatie over RWB
Klik hier voor meer artikelen over RWB