In gesprek met Marvin Reuvers KNVB scheidsrechter

0
313

Marvin Reuvers (32) is sinds 5,5 jaar scheidsrechter bij de KNVB. Hiervoor voetbalde hij bij zijn lokale voetbalclub VV Noordhoek. In de tijd dat hij voetbalde heeft hij in de jeugd al eens een wedstrijdje gefloten, maar had hij niet direct de intentie om scheidsrechter te worden. Een kruisband blessure bracht hier verandering in. Omdat hij het voetbalspelletje te leuk vond om er afstand van te doen, besloot hij de fluit opnieuw ter hand te nemen en hierin heeft hij zich intussen aardig ontwikkeld.

Voor Marvin was het vanzelfsprekend dat hij hiermee startte bij zijn eigen vereniging. Na een tijdje liep dit best lekker en werd hij ook benaderd door iemand die hem vroeg of hij de scheidsrechters-opleiding wilde gaan volgen. Hier had hij zelf ook al over nagedacht. Hij besloot om de opleiding te doen en kwam zo bij de KNVB in beeld. Marvin besloot om jeugdteams te gaan fluiten, omdat hem dat het meest aanspreekt en omdat hij bij voorkeur op zaterdag actief is.

Dat verliep steeds beter, in de eerste vijf seizoenen promoveerde hij viermaal aan het einde van het seizoen. Zo kreeg hij steeds grotere uitdagingen en mocht hij gaan fluiten bij steeds grotere clubs. Dit brengt hem tot vandaag mooie wedstrijden en heeft ervoor gezorgd dat hij dit seizoen al wedstrijden van onder meer Feyenoord, PSV, Sparta en AZ heeft mogen leiden.

Als scheidsrechter moet je soms natuurlijk om kunnen gaan met commentaar of aanmerkingen. Marvin ziet dit niet als een belemmering. “Vanuit emotie en met een gekleurde bril heb je allemaal je eigen belangen in de wedstrijd” zegt hij. Zo heeft Marvin ook bepaalde punten die hem motiveren. “In het dagelijks leven werk ik in het onderwijs. Waar ik altijd van kan genieten is dat je kinderen of jongeren met een bepaalde uitdaging kunt helpen om samen een stap te kunnen maken. Zo zie ik mijn rol als scheidsrechter ook. Laatst floot ik een wedstrijd waarbij de spelmaker van het team zichtbaar gefrustreerd was door nalatige teamgenoten. Dit uitte hij in zijn eigen acties. Bij een dood spelmoment tikte ik hem op zijn schouder en zei hem dat de wedstrijd gelopen was, dus dat hij moest zorgen dat hij geen geel zou pakken. We hebben als scheidsrechters hier en daar ook een opvoedende rol denk ik, zeker bij jeugdspelers.” Zelf vindt Marvin dat je na een wedstrijd meestal zelf wel aanvoelt of de wedstrijd goed verlopen is. “Maar een compliment van de technische staf is natuurlijk altijd leuk.”

Het kan ook voorkomen als scheidsrechter dat je moet omgaan met bepaalde druk. Marvin is ervan overtuigd dat zolang je het uit kan leggen er geen sprake is van druk. “Als ik uit kan leggen wat ik heb gezien dan neem ik een beslissing en dan blijf ik hierbij. Je neemt beslissingen ook in een split-second. Ik vind het vooral belangrijk dat je jezelf blijft en dat er goed gecommuniceerd wordt. Als het even kan ontspannen en met wederzijds respect. Je kunt tijdens de wedstrijd overbrengen dat je zelf ook snapt hoe zo’n speler een wedstrijd beleeft. Zonder daarbij inconsequent te worden natuurlijk.”

Een goede voorbereiding van een wedstrijd is belangrijk. Marvin krijgt meestal anderhalve week voorafgaand een wedstrijd toegewezen. Hij zoekt dan op wat de plek is op de ranglijst van die clubs, of ze al tegen elkaar hebben gespeeld en ook wat er deze wedstrijd op het spel staat. “Vaak zijn de wedstrijden tussen clubs in degradatiezorgen of met titelkoorts het spannendst. Zeker als de underdog op voorsprong komt. De verbetenheid en wilskracht die dan vrijkomt, is heerlijk. Hoewel het natuurlijk ook erg frustrerend voor die jongens kan zijn.”

Wat de toekomst voor Marvin brengt weet hij nog niet precies. Voorlopig heeft hij er nog plezier in en legt zichzelf ook geen verplichtingen op. “Zo lang ik er plezier in heb en fysiek nergens last van heb, geniet ik van de wedstrijden die ik mag leiden. En voorlopig heb ik geen reden om aan te nemen dat het niet leuk blijft, dus ik zie mezelf nog wel even doorgaan.”

Lees hier een ander artikel met een KNVB scheidsrechter.