Hoe Bruinink een club vond via internet

0
731
Brielle, Speler

Via een populaire voetbalsite, kwam Pim Bruinink ruim een jaar geleden terecht bij een club in Rotterdam. Zijn huidige trainer nam hem vervolgens mee en dus is de uit Zwolle afkomstige linksback sinds dit seizoen speler van eersteklasser Brielle. En dat allemaal door een simpel mailtje. 

Dat spelers soms op de meest onmogelijke manieren aan een nieuwe club komen, dat is niet nieuw. Toch doet de 24-jarige Bruinink er met zijn verhaal nog een schepje bovenop. “Ik ging in Rotterdam studeren en vond het zonde om te stoppen met prestatievoetbal. Alleen kende ik hier helemaal niks in de regio. Toen heb ik op de site van ‘hollandsevelden’ gezocht naar clubs uit de buurt. Zo kwam ik bij Neptunus-Schiebroek uit.” De voormalig student Marketing Management aan het Erasmus waagde er vervolgens een mailtje aan en zo begon het balletje te rollen. “Daarna kreeg ik het nummer van de trainer en kon ik meetrainen. Uiteindelijk mocht ik komen.”

Flinke stap

Die trainer was Manuel Vissers. Toen indirect eigenlijk al een bekende. “Manuel kende mijn trainer bij Berkum, in Zwolle, van de cursus. Dat hielp natuurlijk mee.” Zo erg, dat de twee nu opnieuw samenwerken. Bij Brielle dus. “Halverwege het seizoen, vroeg hij of ik met hem mee wilde gaan.” En precies dat, zag Bruinink wel zitten. “Bij Neptunus had ik geen minuut gemist en ik vond dit wel een mooie uitdaging. Om te kijken hoe dat zou gaan en waar mijn lat ligt.” Spijt heeft de Online Marketeer daar absoluut niet van. “Het bevalt heel goed! Brielle is een ontzettend leuke club. Het lijkt een beetje op Zwolle, qua dorpse gezelligheid.”

Toch was de overstap van de tweede naar de eerste klasse behoorlijk groot. “Dat merkte je al gelijk op de training, tijdens het positiespel. Zeker de eerste weken. Gelukkig gaat dat nu steeds beter.” Ook tijdens wedstrijden. “Ik heb best wel veel gespeeld, maar je moet continu scherp blijven. Kleine details zijn echt beslissend op dit niveau.” Maar met een zesde plek, lukt dat voorlopig best aardig. “Op zich zijn we daar wel tevreden mee, al is er ruimte voor verbetering. Sommige duels hebben we onnodig verloren. We zijn nog niet consistent genoeg.” Bruinink heeft wel een idee waar dat door komt. “Met flink wat nieuwe jongens, toch al zo presteren, dan zit er nog rek in.” Voor de tweede seizoenshelft, kijkt hij dan ook alvast omhoog. “Ik denk dat het alleen nog maar beter zal gaan. Verwacht dat we tegen de top aan zullen zitten.” Sterker nog. “Idealiter ga je meespelen voor promotie. Dat is natuurlijk ook wel het leukste. Hopen op een periode, dat zou mooi zijn!”

Vaste waarde

Al gaat dat natuurlijk niet vanzelf. “Zakelijker worden en zorgen dat iedereen fit is. Nu hebben we best nog veel met andere opstellingen gespeeld. Dat scheelt toch vastigheden.” Vastigheden die Bruinink zelf, ook steeds meer begint te krijgen. “Op dit niveau zijn het wel dingen waar je snel aan went. Vooral door met ervaren jongens te trainen én te spelen. Daar steek je veel van op. Die helpen mij ook echt om beter te worden.”

En dus lukt dat de inwoner van Rotterdam voorlopig meer dan aardig. “Fitter geworden, voetballend beter en ook verdedigend gaat het goed. Toch hoop ik nog meer stappen te kunnen maken, om echt een vaste basisspeler te worden.” Bijvoorbeeld door goed op te letten tijdens het positiespel. “Kijken naar hoe andere spelers dat doen. Maar ook bepaalde slimmigheidjes, als je een duel aangaat.” Iets dat Bruinink als linksback goed kan gebruiken. “Ik moet het best wel hebben van mijn loopvermogen. In ons systeem van 532 soms als ‘wingback’, maar ook vaak als één van de drie centrale verdedigers.”

Een belangrijke rol binnen het team. “Opkomen vind ik leuk om te doen, toch kan ik ook genieten van het verdedigende aspect. Man uitschakelen en een buitenspeler uit de wedstrijd spelen.” En hoe meer je van dat soort wedstrijden speelt, hoe sneller je de dingen oppikt. “Daarom wil ik eerst een paar jaar vaste waarde zijn op dit niveau. Nog meer een meevoetballende back worden, veel minuten maken en dan doorgroeien naar de vierde divisie. Dat lijkt me gaaf! Helemaal als we dat met Brielle kunnen doen.”

Klik op vv Brielle voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Brielle voor mee informatie over de club.