‘Zonder scheids of planning wordt het lastig’

0
251
Spijkenisse

Dat Sven Tilleman bij Spijkenisse ‘nogal’ actief is, kan gerust worden gezien als een understatement. Want als wedstrijdsecretaris, scheidsrechter, huisfotograaf, lid van de sponsorcommissie en man van de communicatie, heeft hij het er maar druk mee. Maar erg, vindt de vrijwilliger dat allerminst. “Dit geeft juist energie!”

Logisch ook, als oud-voetballer van de club. Zou je zeggen. “Dat is het rare, ik heb hier nooit gevoetbald. Best wel bijzonder, denk ik.” Toch maakte Tilleman (28) op achttienjarige leeftijd de overstap van Botlek, waar hij wel voetbalde, naar Spijkenisse. “Als ze een neutraal iemand nodig hadden, floot ik er al wel eens. Dus had ik aangegeven: Als jullie iemand nodig hebben, laat het weten. Binnen een aantal weken was het raak!” Begonnen als wedstrijdsecretaris voor de senioren. “Voor tien teams, dat was mijn eerste functie.”

Gewaardeerd

Maar inmiddels is die hobby, aardig uit de hand gelopen, lacht Tilleman zelf ook. “Het wordt heel erg gewaardeerd wat ik doe. Daarom ben ik ook blijven hangen.” Bij een bijzonder warme club. “Mensen vinden dat vanaf de buitenkant vaak niet, maar ik vind dat wel. Een keurige vereniging, die ook buiten de voetbal het nodige met zich meebrengt. Ik heb er een hoop vriendschappen aan overgehouden. Vrienden waar ik ook privé mee omga.” Toch maakte Tilleman tussendoor nog een kort uitstapje naar Rijnmond Hoogvliet Sport, om daarna weer snel terug te keren. “Ik fluit hier ondertussen al tien jaar, zonder het idee dat ik ooit bij Spijkenisse wilde gaan voetballen.”

Maar wel fluiten bij de jeugd, heel af en toe de senioren én de rest van de functies dus. “Inmiddels ben ik wedstrijdsecretaris voor de hele club. Dus de wedstrijden die door de KNVB worden ingepland, indelen op onze velden en in de kleedkamers.” Een flinke opgave, vertelt hij. “Met gemiddeld 33 duels, is dat een aardige puzzel.” Of dat al niet genoeg is, doet Tilleman er daarnaast dus nog het één en ander bij. “Verantwoordelijk voor de communicatie, de social media en ook de website heb ik zelf gebouwd. Dan zit ik ook nog in de sponsorcommissie, eigenlijk vooral voor de communicatie. Zichtbaar maken wat ze daar doen. En als laatste, ben ik huisfotograaf van het eerste.” Het hele pakket, doet hij zo ongeveer vanaf augustus 2022. “Voor het bijhouden van de website, krijg ik input. Bijvoorbeeld als er een team kampioen is geworden. Dat geldt eigenlijk voor Facebook en Instagram hetzelfde. Op ‘X’ doe ik live verslag van het eerste en later schrijf ik een wedstrijdverslag.”

Consumeren

En dat kost, best een hoop tijd. “Ik denk ongeveer twaalf tot veertien uur per week. Veel is gelukkig op en langs het veld, dus dat scheelt. Al zit ik soms ook een hele avond aan de keukentafel, om alles in orde te maken.” Toch doet Tilleman het allemaal met liefde. “Zelf was ik geen begenadigd voetballer, maar ik ben wel helemaal verzot van het spelletje. Heb al tien jaar lang een seizoenkaart van Sparta.” Dat, in combinatie met het maatschappelijke verhaal, is voor hem de voornaamste reden waarom hij zijn werk met zoveel passie doet. “Mijn steentje bijdragen. Het is leuk om leden hun hobby uit te kunnen laten voeren. Die voldoening, geeft juist energie. Zonder scheidsrechter of planning, wordt het heel lastig. En vrijwilligers zijn al moeilijk te vinden.”

Zeker tegenwoordig. “Mensen consumeren de sport. Vroeger had je bijna geen ander aanbod dan de vereniging, dan ging het vanzelf. Nu is het aanbod zó groot. Met alleen contributie betalen, ben je er niet vanaf. Dat is een verkeerde gedachte. Een vereniging ben je met elkaar. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten gebeuren.” Daar mag best wat meer aandacht en begrip voor zijn, vindt Tilleman. “De meeste mensen worden niet betaald, die zijn gewoon puur vrijwilliger. Zodat anderen hun hobby kunnen beoefenen.” Zo ook, als hij zelf bij het eerste langs de lijn staat. Voor de foto’s én het liveverslag. “Dat klinkt moeilijker dan het is. Bij een kans of een doelpunt, zet ik dat snel op ‘X’. Al denk ik soms, daar had ik beter een foto van kunnen maken…” Toch blijft hij het doen. “Ik vind het allebei nodig. Er zijn mensen die speciaal een account aanmaken, om de wedstrijd te kunnen volgen. En iedere grote vereniging heeft een fotograaf, die beelden zijn ook een stukje historie. Daar hecht ik waarde aan.”

Klik op VV Spijkenisse voor meer artikelen over de club.
Klik op VV Spijkenisse voor meer informatie over de club.