Hans Dietvorst: het veelzijdige bestuurslid van Virtus

0
271

Als bestuurslid algemene zaken voert Hans Dietvorst (65) veel verschillende taken uit bij Virtus. Die rol is hem op het lijf geschreven, want de clubman probeert er op allerlei manieren voor te zorgen dat het verenigingsleven bij de blauw-witten intact blijft. En moderner wordt door handige innovaties.

Hans Dietvorst heeft een hoop meegemaakt in zijn leven. Urenlang kan de gepensioneerde Zevenbergenaar vertellen over banen die hij heeft gehad. Over avonturen die hij buiten werktijd om meemaakte én over zijn voetballoopbaan, die in het teken stond van zowel Virtus als Seolto. Binnenkort kunnen belangstellenden van alles te weten komen over Dietvorst. Als hij zijn autobiografie ‘De reis van de kreeft’ heeft voltooid. Hier in het knusse clubgebouw van Virtus, waar Dietvorst sinds een half jaar de functie van algemeen bestuurslid vervult. Beperkt de voetballiefhebber zich deze middag tot zijn markante voetballeven.

JEUGD
Dietvorst begon met voetballen bij Virtus, doorliep er alle jeugdteams. Speelde in het eerste en stapte toen over naar rivaal Seolto. “Ik had het hier tijdelijk niet meer naar mijn zin en stapte toen over naar de buurman. Lekker dichtbij toch?”, zegt hij droogjes. “Bij Seolto speelde ik vijf jaar, om vervolgens weer terug te keren naar Virtus.” Bij beide clubs speelde Dietvorst in zowel het eerste als tweede team. Na zijn loopbaan legde hij exact dezelfde route af die hij als speler bewandelde. De Zevenbergenaar werd jeugdvoorzitter bij Virtus, ging na tien jaar naar Seolto om daar bestuurslid en jeugdvoorzitter te worden en keerde vervolgens wederom terug bij de blauw-witten.

“Virtus is echt mijn club, ben al 41 jaar lid, maar ik kom ook graag bij Seolto hoor”, legt Dietvorst uit. “Vroeger was het raar als je dat zei, maar nu is daar geen sprake meer van. Er heerst gezonde rivaliteit tussen beide verenigingen.”

Bij Virtus was Dietvorst onder meer jeugdvoorzitter, lid van de activiteitencommissie en jeugdtrainer. Nu richt hij zich vooral op beleidsplannen van de club. “Ik houd me bezig met communicatie en financiële zaken”, legt hij uit. “Ik ben freelance ICT’er en probeer met technische en moderne middelen het verenigingsleven te verbeteren hier.”, Legt hij uit. “Zo heb ik een programma ontwikkeld waardoor iedere vrijwilliger eenvoudig de boekhouding kan doen bij een vereniging. Op onze tv-schermen probeer ik vaak ook korte blogs te publiceren over bestuurszaken, zodat iedereen weet wat we uitvoeren”, legt Dietvorst uit.

“Ik houd me echt met van allerlei zaken bezig en dat vind ik ook leuk. Ik hoop alleen dat meer jongeren zich aanmelden als clubvrijwilliger, nu zijn sommige leden belast met te veel taken”, vindt hij Naast al dat werk is Dietvorst ook nog ‘gewoon’ voetbalsupporter van Virtus. Op zaterdagen ziet hij regelmatig jeugdwedstrijden en op zondag staat hij meestal langs de lijn als het eerste speelt. Virtus 1 liep vorig seizoen verrassend als nummer twee van de ranglijst het kampioenschap mis en speelt dit seizoen geen rol in de titelrace in de competitie 3A. Dat vindt Dietvorst erg zonde.

“Er is kwaliteit genoeg, het zit het team helaas niet altijd mee”, zo analyseert het bestuurslid de prestaties van zijn club. “Maar onze jeugdteams spelen op hoog niveau en ons tweede team kan dit jaar misschien kampioen worden. Ook het damesteam is een niet meer weg te denken factor in onze vereniging; een hecht team dat naast sportieve prestaties op het veld ook zorgt voor gezelligheid in ons clubhuis.”