Groei van VV Zuidland kent z’n grenzen

0
118

Menig club op Voorne-Putten werpt een jaloerse blik naar VV Zuidland. De club groeide de afgelopen jaren enorm en is inmiddels hét vrouwen- en meisjesbolwerk op het eiland. Maar er zijn ook zorgen voor morgen. “Die groei kent zijn grenzen”, aldus voorzitter Dave Chong.

Volgens Chong, sinds 2013 voorzitter, staat zijn club voor de enorme uitdaging om de groei in goede banen te leiden. Hij waarschuwt dat Zuidland tegen de grenzen van de mogelijkheden aanzit. “Dit seizoen redden we het nog wel, maar daarna moet er snel wat gebeuren. Anders zullen we de deur echt dicht moeten doen”, neemt hij een voorschot op een eventuele ledenstop.

Die ledenstop heeft absoluut niet de voorkeur van Chong (49) en zijn bestuur. Hij vindt dat iedereen die bij Zuidland wil voetballen welkom moet zijn. “Tot vijf jaar geleden waren de capaciteiten op dit complex voldoende”, geeft hij aan. “We hadden vierhonderdvijftig spelende leden, drie grasvelden en acht kleedkamers.”

Nu zijn die capaciteiten niet meer toereikend. Het ledental is inmiddels explosief gestegen en die groei komt voor een groot deel voor rekening van de meisjes- en vrouwenafdeling. “We hebben meer dan honderdvijftig dames en meisjes. Eén ding is zeker: het is geen hype meer. Dit is blijvend en daar zullen we bij de invulling en uitvoering van ons beleid rekening mee moeten houden.

We zijn er hartstikke trots op dat we hét bolwerk op het eiland zijn, maar meisjes- en vrouwenvoetbal vergt wel een andere aanpak.” En afkijken bij andere verenigingen, hoe zij vorm hebben gegeven aan die groeiende tak, is lastig. “Er zijn niet of nauwelijks voorbeeldverenigingen.”

Eén van de praktische zaken waar Zuidland tegen aan loopt is de indeling van kleedkamers. “Vroeger kon je gerust meerdere jongensteams in een kleedkamer stoppen. Dat kan niet bij meisjes. Het heeft sowieso gevolg voor je indeling”, legt Chong uit. “Daarnaast hebben we door de toenemende aantal teams een capaciteitsprobleem om te trainen. Plus de belasting van de huidige velden wordt daardoor veel te hoog.”

De drie velden en het trainingsveld worden op doordeweekse trainingsdagen volop bezet. En uitbreiding van de velden is niet mogelijk. “Overal om ons heen staan of komen woningen”, aldus Chong. Dus heeft Zuidland zich gericht op de komst van kunstgrasvelden. Daarmee zou de trainingscapaciteit flink toenemen. Probleem daarbij is echter dat zowel de grond als de opstallen van Zuidland zelf zijn. Chong: “De kosten van kunstgrasvelden zijn voor ons onmogelijk om op te hoesten. Wij hebben wel voldoende reserves, maar dat is voor het onderhoud van het totale complex. Kunstgrasvelden kosten wel een aantal ton, maar er is geen bank die ons dat geld leent.”

Chong heeft zijn hoop gevestigd op de gemeente Nissewaard. “Een voorstel zou kunnen zijn om de grond terug te geven aan de gemeente, en dan eventuele kunstgrasvelden te huren.” Er wacht Chong het nodige lobbywerk. “Een door ons voorgestelde constructie zou ons uit de problemen kunnen helpen. Overigens staat voor ons voorop dat het hoofdveld gras blijft. Daar zijn we honderd procent principieel in.”

Het gebrek aan kleedkamerruimte is volgens Chong eenvoudiger op te lossen. “We hebben plannen voor units voor nieuwe kleedkamers. Die zouden dan komen op de plaats van de oude pupillenkleedkamers. We zitten nog in de fase van offertes, de leden moeten nog groen licht geven.” Een ledenstop is volgens Chong een uiterst middel om de problemen het hoofd te bieden. “Als er geen andere weg meer is, zijn we genoodzaakt om die maatregel te nemen. Ik hoop echter dat we niet zover hoeven te gaan.”