De belangstelling voor het zondagvoetbal liep de laatste jaren steeds verder terug bij VV Beesd. Daarom besloot de club een enquête te houden onder de oudste junioren en senioren over hun favoriete speeldag. De zaterdag kwam als winnaar uit de bus en dus gaan de weekenden er anders uitzien op sportpark Molenzicht.

VV Beesd raakte de laatste jaren steeds meer oudere jeugdleden kwijt. Zij hadden na hun periode in de JO19 geen trek meer in wedstrijden op zondag bij de senioren. Sommigen stopten met voetbal en anderen maakten de overstap naar andere verenigingen. Daarnaast merkt het bestuur dat de publieke belangstelling voor seniorenwedstrijden op zondag steeds verder achteruitliep. “Dit jaar hebben we voor eerst een ‘Zaterdag 2’ en iedereen is erg enthousiast over dat elftal”, legt bestuurslid Cees Brouwer uit. “Er komt publiek kijken en supporters blijven daarna ook gezellig hangen. Iedereen is tevreden over de sfeer.

De club besloot de proef op de som te nemen. Het bestuur vroeg de oudste jeugdleden en alle senioren middels een enquête hun voorkeur aan te geven voor de zaterdag of zondag als favoriete voetbaldag. Daaruit bleek dat 79,2 procent van de oudste jeugdleden graag op zaterdag wil blijven voetballen. Ook de spelers van de zondagselectie hadden wel oren naar een overstap naar de eerste dag van het weekend. Brouwer was niet verbaasd door de resultaten. “De jeugd wil op zaterdagavond op stap gaan en heeft geen zin om er de dag erna vroeg uit te moeten. Ook veel senioren vinden het prettig om op zondag vrij te zijn. Die dag wordt sowieso in de hele regio steeds meer een rust- in plaats van een sportdag.” Niet alle senioren willen veranderen van speeldag en het bestuur respecteert die keuze. “Het maakt ons niet uit op welke dag onze leden willen spelen. Maar we merken wel dat de toekomst toch vooral ligt bij het zaterdagvoetbal.”

Het wordt vanaf het seizoen 2019/2019 dus drukker op de zaterdag op het fraaie sportpark Molenzicht. Gaat dat planologisch gezien nog problemen opleveren? Brouwer verwacht dat dit reuze meevalt. “We hebben namelijk vier goede velden, waaronder een kunstgrasveld. De planning wordt krapper, maar we komen er wel uit.” Persoonlijk vindt Brouwer het jammer dat er op zondag straks
weinig meer te beleven is op Molenzicht, maar tegelijkertijd ziet het bestuurslid voordelen van de switch. “Het wordt op zaterdag nog levendiger en gezelliger, dat is leuk voor onze club. Bovendien kunnen we concluderen dat deze keuze het beste is voor de toekomst van het voetbal in Beesd.”

Het bestuur heeft aan de KNVB gevraagd of het vlaggenschip van de club volgend seizoen mag toetreden tot 4D, de competitie waarin veel regioclubs uitkomen. “Derby’s tegen Rhelico en MVV’58 gaan hier hopelijk dan leven”, hoopt Brouwer. “Nu spelen we ook in de vierde klasse, dus qua niveau verwacht ik weinig verschil. Daarom denk ik ook dat er weinig spelers gaan ‘lopen’ naar andere verenigingen. Het zaterdagvoetbal geeft de club hopelijk een flinke boost.”