Ferry Seton smeedt WCR-kampioensteam

0
541
WCRFerrySeton

WCR hoopt dit seizoen de stap te maken naar de derde klasse. Na het vastleggen van trainer Ferry Seton volgde een kwaliteitsinjectie die goed uitpakt, want de club uit Rhoon heeft zich in de eerste competitiehelft bij de top van de vierde klasse gespeeld.

Seton (47) drentelt een kleine twee uur voor de met 2-1 gewonnen confrontatie met SC Botlek ietwat nerveus rond in de kleedkamer. De gele shirts en blauwe broeken voor zijn spelers hangen al netjes klaar en op tafel liggen de warming-up shirts. Als Seton langs het tactiekbord loopt, moet hij zichzelf bedwingen. “Ik ben gek van voetbal. Altijd geweest.”

Hij zou maar wat graag een kijkje willen nemen bij de trainer van het Feyenoord bij Arne Slot, bekent hij. Zelf droeg Seton jarenlang het iconische shirt van de stadionclub. De jonge Seton was destijds het grootste talent in de Feyenoord-opleiding. “Ik moest Rob Witschge opvolgen.” Feyenoord had in die tijd echter weinig oog voor ontluikend talent, waardoor Seton niet doorbrak in De Kuip. Hij beleefde buitenlandse avonturen bij Levante in de Spaanse Segunda B en Beerschot in België. Zijn meeste wedstrijden speelde hij echter op de amateurvelden namens Zwart-Wit’28, Strijen en Neptunus. “Ik hoef niemand te vertellen dat er bij Zwart-Wit’28 in die tijd goed werd verdiend.”

Na zijn actieve carrière was hij trainer van onder meer Maasstad Tediro en BZC/Zuiderpark. Afgelopen zomer stapte hij over van het tweede elftal van Smitshoek naar WCR. “Ik heb het prima naar mijn zin gehad bij Smitshoek, maar ik wilde weer een eerste elftal trainen”, zegt hij daarover. “WCR is een club met ambities maar die ook de tijd neemt om die ambities te verwezenlijken. Er is totaal geen druk vanuit het bestuur om kampioen te worden en te promoveren.”

WCR wil, zo geeft bestuurslid technische zaken Ruud Boessen aan, graag als een platform zijn waar jonge spelers, die nog niet meteen klaar zijn voor het grote werk op een hoger niveau, zich kunnen ontwikkelen en manifesteren. Vanuit dat licht moet volgens Seton ook de kwaliteitsinjectie worden gezien die er door de komst van een zevental spelers van Smitshoek 2 is gekomen. “De jongens wilden weg bij Smitshoek en in een eerste elftal spelen. Ik heb gezegd dat ze welkom zijn. Dat is wat anders dan dat ik ze geronseld zou hebben.”

De komst van de jonge Smitshoek-talenten heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Seton een brede keuze heeft. “We hebben een mooie balans in het elftal. Met jeugd, maar ook met wat spelers met ervaring.” Seton noemt de namen van Diego Watson, Wilson van ’t Klooster en Darragh Zondervan, spelers die al dik in de dertig zijn. “Ik weet zelf uit ervaring dat je oudere spelers wat meer ruimte en vrijheid moet geven. Ze zijn alle drie van grote waarde voor ons en ja, dan doen ze maar twee sprintjes minder op de training.”

Hij moet een team ‘managen’ dat straks, als het even kan, met de kampioensschaal van de vierde klasse in handen staat. “WCR heeft op zondag op een zeer respectabel niveau gespeeld. Vaak tweede klasse, maar ook nog eerste klasse. Het zou mooi zijn als de club ook op zaterdag geschiedenis gaat schrijven.”

Seton realiseert zich dat het niet makkelijk wordt om te promoveren. “Er zitten vier, vijf goede ploegen in deze vierde klasse en die kunnen allemaal kampioen worden. ’s-Gravendeel is een kanshebber, Zinkwegse Boys en Botlek ook. Wij kunnen daar zelf veel voelbalkwaliteit tegenover zetten. Aanpassen aan de tegenstander doe ik niet zo snel. Bij mij is het 4-3-3-systeem heilig.”

Klik op WCR voor de laatste artikelen over de club.
Klik op WCR voor meer informatie over de club.