Erwin Berns is er voor de jeugd én senioren

0
213
Hellevoetsluis, Secretaris

Scheidsrechters regelen, kleedkamers indelen en op die manier alle wedstrijden in goede banen leiden. Het werk als wedstrijdsecretaris bij Hellevoetsluis is vrij breed. Maar gelukkig zijn de taken netjes verdeeld, aldus Erwin Berns. “Ik haal er veel voldoening uit, als alles weer goed verlopen is.”

En met alles, bedoelt de 50-jarige Berns eigenlijk ook wel echt alles. Want sinds november, is hij als wedstrijdsecretaris verantwoordelijk voor de jeugd én de senioren. “In oktober 2022 werd ik gevraagd om die functie voor de jongste teams in te vullen, maar we merkten al snel dat die twee toch wel veel met elkaar te maken hadden. Toen hebben we het breder getrokken. Dus sinds november vorig jaar is het eigenlijk gecombineerd.”

Goede band

Logischerwijs zit daar dan ook flink wat regelwerk bij. “Contact met tegenstanders om wedstrijden te verplaatsen, zorgen dat er een scheidsrechter aanwezig is, de velden inplannen en de kleedkamers verdelen. Dat gaat qua tijd met pieken en dalen. Vaak toch wel zo’n vier tot zes uur per week.”

Want vooral het regelen van scheidsrechters, is soms een uitdaging. “Voor de teams vanaf de JO11, deel ik een scheidsrechter in. Dat is soms best lastig. Je bent afhankelijk van mensen die dat vrijwillig doen, dus daar probeer je ook vooral een goede band mee te houden en zuinig op te zijn.” Best een geregel, zo weet Berns inmiddels zelf. “We hebben een vaste groep vrijwilligers, maar je bent er altijd wel even mee bezig. De senioren regelen dat gelukkig zelf.”

Toch bevalt het de inwoner van Hellevoetsluis tot nu toe allemaal prima. “Het is leuk om contact te hebben met andere mensen, van andere verenigingen. Maar ook met de KNVB. Dat verbreedt toch je horizon.” Iets wat Berns in het verleden sowieso al meer dan eens heeft gedaan. “Ik kom zelf oorspronkelijk uit de regio Delft, dus heb daar ook altijd gevoetbald. In 2012 ben ik naar ‘Hellevoet’ verhuisd.”

Leuk team

Toen zijn zoontje zes jaar later lid werd van de plaatselijke voetbalvereniging, begon het balletje in eerste instantie nog niet meteen te rollen. “We hebben ook nog drie jaar in Zuidland gewoond. Hij heeft daar toentertijd gevoetbald en ik was actief als jeugdtrainer. Nu zijn we alweer een tijdje terug. Wat dat betreft heb ik toch de meeste binding met Hellevoetsluis.”

En dat is niet voor niks. “Het is gewoon een gezellige vereniging. Het type mens dat hier ‘rondhobbelt’, spreekt me aan. Daardoor voel ik mij thuis.” Ook een tijdje als trainer van zijn zoontje bij de JO11-2 en de JO11-1. “Daar heb ik inmiddels een stapje terug gedaan, onder andere omdat ik het te druk kreeg als secretaris. Het geeft wat rust, dat ik mij daar niet meer druk om hoef te maken.”

Want als algemeen bestuurslid, heeft Berns genoeg om zich wél druk over te maken. “Het is mooi om op bestuurlijk niveau mee te denken en de club verder te helpen. We hebben binnen het bestuur én de jeugdcommissie, ook een ontzettend leuk team.” Bij de sport, die in zijn hart zit. “Ik heb het natuurlijk zelf altijd gedaan, dan wil je graag iets met voetbal blijven doen. Deze functie leek me wel wat. Dingen organiseren en op die manier een steentje bijdragen.”

Ook richting de toekomst. “Het ontbreekt ons soms een beetje aan ruimte. Met de kleedkamers kom je dan bij het indelen wel eens in de knel. Daardoor heb je vaak dubbele bezetting. Uitbreiding zou dan ook wenselijk zijn.” Met hem zoveel mogelijk langs de lijn. “Juist om die binding te krijgen!”

Klik op vv Hellevoetsluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Hellevoetsluis voor meer informatie over de club.