‘Het was echt niet altijd makkelijk’

0
71
vv Brielle, dames

Nadat Sandra Terol en Mike Mol in 2013 op aanvraag van het bestuur als coördinatoren van de breedtesport bij Brielle waren begonnen, besloot het tweetal vijf jaar later het jongensvoetbal vaarwel te zeggen en te starten met meidenvoetbal. En met succes. “Maar het was echt niet altijd makkelijk.”

Mol, die samen met Terol de laatste jaren als coördinator ook Vrouwen 1 onder zijn hoede had, vertelt zelf over het hoe en waarom. “Het besluit kwam mede voort uit het feit dat onze dochters elders een plek moesten zoeken om te voetballen, omdat het fysiek te zwaar werd tussen de jongens.” Want, zo herinnert hij zich. “Tot dan toe was er ook nog niet echt behoefte aan meidenvoetbal, omdat de meiden eigenlijk liever in jongensteams wilden blijven voetballen.”

Trots

Maar waar begin je? “Uit eigen ervaring kunnen we inmiddels zeggen dat het niet altijd makkelijk was om te komen waar we nu zijn. Er valt ook nog veel te winnen in vergelijking met het mannenvoetbal”, weet Mol. “Er wordt vaak vergeten hoeveel jaar achterstand we wat dat betreft hebben.” Toch heeft hun plan aardig goed uitgepakt. “Het aanvankelijke beleid, om ieder seizoen een team of elftal te laten groeien en iedereen een plek op niveau te geven is terugkijkend meer dan gelukt!

Soms ook recreatief.” Dankzij alle coördinatoren, trainers, leiders, speelsters en sponsoren, vertelt Mol. “Met een MO11, MO13, MO15, MO17, MO20-1, MO20-2, Vrouwen 1, Vrouwen 30+ en nog behoorlijk veel meiden die bij de jongens voetballen, zijn we heel erg trots op wat we met z’n allen hebben bereikt.” Maar stilzitten, is er nu nog niet bij. “We hopen de komende jaren het meidenvoetbal bij Brielle verder uit te breiden en naar een hoger niveau te tillen.”

Al gaat dat niet vanzelf. “We zoeken nog extra enthousiaste en energie coördinatoren, die dit samen met Conny van der Nol en Natascha Dijkstra willen oppakken.” Beide dames leveren volgens hem al jaren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. “En vorig jaar hebben ze Sandra opgevolgd.”

Niet vergelijken

Maar dat zoeken naar nieuwe krachten, blijft een flinke uitdaging, heeft Mol wel gemerkt. “Net als binnen de gehele vereniging, is het best lastig om voldoende vrijwilligers te vinden en een bredere basis te creëren zodat we de groei door kunnen zetten.”

Gelukkig, gaat dat tot nu toe nog altijd goed. “Er zijn ook dit jaar weer nieuwe trainers opgestaan binnen de verschillende damesteams. Bijvoorbeeld bij de MO17, MO15 en MO11.” Tot slot, heeft Mol nog een laatste betoog. “Het is soms jammer dat het mannen- en vrouwenvoetbal continu met elkaar wordt vergeleken. In andere sporten gebeurt dat eigenlijk niet.” Maar, zo vindt hij. “Als je kijkt naar hoe snel het vrouwenvoetbal zich in de top heeft ontwikkeld, dan is dat indrukwekkend. Daar gaan alle niveaus ongetwijfeld van profiteren!”

Klik op vv Brielle voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Brielle voor mee informatie over de club.