‘Eerst hard werken, daarna een pilsje’

0
175
11_NSV_Onderhoud

Hij is voor zijn werk al jarenlang actief in de bouw, dus toen ze bij de voetbal iemand zochten om het onderhoud van het sportpark op zich te nemen, wisten ze Tonny Haverkamp bij NSV snel genoeg te vinden. En gelukkig zag de oud-jeugdvoetballer van RSV, dat zelf ook wel zitten. “Eerst de handjes uit de mouwen, daarna samen een pilsje drinken.”

Want hard werken, dat is het, lacht de 58-jarige Haverkamp. “Op maandagmorgen en woensdagavond is er een groenploeg van vaak een man of vijf, die het snoeiwerk doet en eigenlijk alles wat groen betreft rondom het sportpark onderhoudt. Gewoon om het park netjes te maken én te houden.” Dat laatste, lukt best aardig. “We krijgen veel complimenten van andere clubs, dat het er mooi bij ligt. Daar zijn we trots op! ” Maar dat doet hij dus zeker niet alleen. “De gehele ploeg bestaat uit ongeveer achttien vrijwilligers.”

Vriendengroep

Haverkamp, die op zijn achtste begon met voetballen bij RSV, is sinds ongeveer tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Geboren in de gemeente Rucphen, raakte hij in Nispen verzeild. “Het is ons kent ons, dus ze weten waar je kundig in bent. Dan word je vanzelf benaderd. Ik ben al jaren werkzaam bij een woningcorporatie, maar heb jarenlang in de bouw gewerkt als timmerman.” Als voetballer kwam hij niet verder dan de jeugd, maar als vrijwilliger, scoort Haverkamp nu dus alsnog. “Het staat er allemaal strak en netjes bij!” En heel gek, is dat ook niet. “We hebben een vaste ploeg om de velden te maaien. Het is inmiddels ook echt een vriendengroep geworden.” Ooit begonnen met het aanpakken van de kleedkamers. “Daarna hebben we weer gespaard en is de kantine gekomen.” Net als de keuken en de entree van het complex. “Nu richten we ons op het verduurzamen. Muren isoleren en over twee jaar het dak.” En daarna? “Is de hoofdtribune aan de beurt. Voor het nodige schilderwerk!”

In het zonnetje

Het klinkt allemaal veel, maar valt volgens Haverkamp best mee. “Iedereen kent elkaar. Dus als je vraagt: ‘Heb je tijd?’ Dan komen ze!” Want, zo vertelt hij. “In het dorpje Nispen, hebben heel veel mensen een hart voor de club.” Net als hijzelf. “Ik woon bijna in de straat. Kom altijd op het fietsje.” Een vriendenclub, die weet waar ze voor staan. Met vrijwilligers die zo nu en dan in het zonnetje worden gezet. “Tijdens de vrijwilligersavond.” Gewoon als dank. Bijvoorbeeld voor het helpen bij het plaatsen van de nieuwe pannakooi en het aangelegde speeltuintje. “We hebben het kunstgras laten doen, maar het grondwerk en de keerwanden, deden we zelf”, vertelt Haverkamp. “Als club zijn we heel tevreden met het resultaat! Er wordt ook nu al veel gebruik van gemaakt.” Het is de voldoening, die hem als vrijwilliger en bestuurslid genoeg energie geeft om door te blijven gaan. “Zolang ik het kan, en het leuk is, blijf ik het doen. Ze hebben vanuit het bestuur al gevraagd of ik mijn termijn met drie jaar wil verlengen. Daar heb ik volmondig ‘ja’ op gezegd!”

Klik hier voor meer informatie over NSV Nispen
Klik hier voor meer artikelen over NSV Nispen