Martino van den Broek al bijna vier decennia jeugdtrainer: ‘Dit is waar je het voor doet’

0
272
15_Capelle_JO18_Eigenfoto

De hooftrainer van de JO18 van SV Capelle geniet nog altijd van het jeugdtrainerschap. De 58-jarige Van den Broek stoomt al bijna veertig jaar de jonge talenten klaar voor het seniorenvoetbal. Jonge voetballers die debuteren in het eerste elftal, is voor hem de ultieme beloning: ‘’Dat is waar je het allemaal voor doet.’’

Het is de fase waarin het jeugdige, snelle en onvolwassen spel verandert in het fysieke, rustige en volwassen spel dat het seniorenvoetbal is. Van den Broek heeft bakken vol ervaring in het klaarstomen van de jeugdspelers voor de senioren. Ieder jaar een nieuwe groep met nieuwe uitdaging houdt het voor de 58-jarige oefenmeester interessant en leerzaam.

In het begin merkt de hoofdtrainer altijd dat de jongens moeite hebben met het fysieke gedeelte. Zeker dit jaar is het aanpoten voor de voetballers van de JO18 van Capelle. Veel jongens die vorig jaar in de onder 19 zaten zijn doorgestroomd naar de senioren. De rest van de JO18-selectie bestaat uit jongens uit de JO16-selectie van vorig jaar. ‘’We hebben een heel erg jong team en een compleet nieuwe selectie,’’ vertelt Van den Broek.

Ontwikkeling

Het is volgens Van den Broek een jonge selectie met ontzettend veel potentie. Bovendien was het een bewuste keuze van de club om de JO17 over te slaan dit jaar. ‘’Zo maken de jongens kennis met het fysieke voetbal van de oudere jongens. Ze moeten aan de bak, want we komen vaak fysiek te kort,’’ aldus de hoofdtrainer. Wel is er volgens hem heel veel ruimte voor ontwikkeling, want een groot gedeelte van het team speelt volgend jaar nog steeds in hetzelfde team. Dat de ploeg nog veel te leren heeft, is duidelijk. Niet alleen op het fysieke vlak, maar ook op andere aspecten van het spelletje. ‘’Omdat de tegenstanders fysiek sterker zijn, moeten we meer uit de duels blijven. Ook moeten we leren om over de grond te voetballen en de bal langer in de ploeg te houden,’’ aldus Van den Broek.

Van den Broek is een gedreven trainer en een echte liefhebber. ‘’Als het aan mij ligt trainen we altijd,’’ zegt de enthousiasteling. Dat alles om zijn selectie beter te maken. Zijn ultieme doel is om de jongens te begeleiden naar het eerste elftal. ‘’Dat is waar je het allemaal voor doet,’’ vertelt hij. Ook in de huidige selectie van SV Capelle spelen veel jongens die Van den Broek in het verleden heeft getraind. ‘’Ik volg het eerste elftal nauwlettend. Dan is het leuk om te zien als er jongens inspelen die je ooit onder je hoede hebt gehad,’’ zegt hij.

In de selectie van dit jaar zitten opnieuw een aantal potentiële eerste elftal spelers. Mike van Os (17) maakte al zijn debuut in het eerste elftal. De snelle buitenspeler zoekt met zijn onvoorspelbare acties graag zijn tegenstander op om vervolgens zijn explosiviteit te gebruiken en voorbij te glippen. Door zijn dreiging aan de flanken is hij van grote waarde voor het elftal van Van den Broek, wat hem ook zijn debuut voor SV Capelle 1 heeft opgeleverd.

Aan de aftrap

‘’Op een gegeven moment zie je wel welke talenten de potentie hebben om het te halen tot het eerste elftal,’’ vertelt de ervaren jeugdtrainer. ‘’Maar,’’ voegt hij toe, ‘’als ze niet de juiste mentaliteit en het doorzettingsvermogen hebben, komen ze er ook niet.’’ Meer dan alles hoopt hij dan ook dat deze talenten de juiste mentaliteit en motivatie houden om het te schoppen tot het eerste. ‘’Om de jongens een aantal jaar later op zaterdagmiddag om half drie aan de aftrap te zien staan, is dat prachtig om mee te maken,’’ vertelt de voetballiefhebber.

Klik hier voor meer informatie over SV Capelle

Klik hier voor meer artikelen over SV Capelle