DVO’32 geeft kinderen met rugzakje de ruimte

0
275
DVO'32 kinderen met rugzakje

Bij DVO’32 loopt sinds februari een pilot voor voetbaltraining voor kinderen met een zogenaamd rugzakje, die in het reguliere voetbal lastig een plekje kunnen bemachtigen. Met rust, regelmaat, liefde en persoonlijke aandacht worden de kinderen begeleid door de trainers van de club.

“Voor deze groep is structuur erg belangrijk”, zegt Helena Franchimont, één van de trainers van het wat DVO’32 noemt het aangepast voetbal. “Als ze hier op woensdagmiddag komen, kunnen ze altijd in dezelfde kleedkamer hun jassen ophangen en spullen leggen. Ze gaan ook altijd door de spelersuitgang naar het veld en niet door de kantine.”

Franchimont is één van de drijvende krachten achter het initiatief. De moeder zag dat haar zoon moeite had om zich in een regulier team te handhaven. “Hij ging ontwijkend gedrag vertonen, op een gegeven moment wilde hij niet meer naar de training, terwijl hij voetbal juist het einde vond.”

‘Er zullen meer van deze kinderen zijn’, dacht Franchimont, die bij voorzitter Kees Zegers aanklopte met het idee van een georganiseerde passend voetbaltraining. “Als club vervullen wij in deze wijk een belangrijke rol. We willen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, reageert de voorzitter die met het bestuur het licht snel op groen zette voor een pilot tot het einde van dit seizoen.

Inmiddels bestaat de groep uit zo’n dertien kinderen. Het is het resultaat van het actief benaderen van kinderen op de Ericaschool en de Kameleon, die onderdak bieden aan kinderen met een rugzakje. 

“Het gaat om verschillende gedragsproblemen en stoornissen zoals adhd en autisme”, legt Franchimont uit. “In een regulier voetbalteam krijgen zij te veel prikkels. Zo’n team is bovendien niet ingericht om de extra aandacht te geven die een kind nodig heeft. Er staat vaak maar één, soms twee trainers voor de groep. Die heeft zijn handen vol aan dertien, veertien kinderen.”

Bij het aangepast voetbal kan die aandacht wel gegeven worden, stelt Franchimont. “We gaan uit van één trainer op vier voetballertjes”, vult Zegers aan. Bij DVO’32 worden trainers Franchimont en Michael Bouwens geassisteerd door Nico Kortleven, die als vrijwilliger ook werkzaam is bij de Dirk Kuijt Foundation en ook jarenlang actief was in de G-afdeling van VFC. “Daarnaast hebben we er nog een ouder bij”, zegt Franchimont.

De training verschilt niet zoveel van een training van een regulier team, alleen wordt rekening gehouden met onnodige prikkels. “De meeste ouders zitten ook vanuit de kantine te kijken en staan niet langs de zijlijn”, zegt Franchimont, die de meerwaarde van individuele aandacht aangeeft. “Als het moet, nemen we ze even apart. Deze kinderen hebben een iets andere gebruiksaanwijzing dan andere kinderen. Maar hebben precies dezelfde waarde.”

De naam – aangepast voetbal – komt uit de koker van de club zelf “We hebben dat gedaan om verwarring te voorkomen”, zegt Zegers. “Bij VFC hebben ze G-voetbal vanaf zestien jaar. Wij richten ons op kinderen in de leeftijd van zeven tot en met vijftien jaar.”

DVO’32 evalueert later dit seizoen of het initiatief een vervolg krijgt. Wat Franchimont betreft is die keuze al gemaakt. “We hebben in relatief korte tijd al een behoorlijk groepje. Het zou leuk zijn als we ook wedstrijdjes kunnen spelen. We hebben al contact gelegd met PPSC en Excelsior’20.”

Klik op vv DVO’32 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv DVO’32 voor meer informatie over de club.